Annons

Novitjokforskare ber om ursäkt till Navalnyj

Publicerad 20 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Aleksej Navalnyj med sin familj. Bilden är från Navalnyjs Instagram från tidigare i veckan.
Aleksej Navalnyj med sin familj. Bilden är från Navalnyjs Instagram från tidigare i veckan.Foto: AP/TT

En av forskarna som under 90-talet var med och tog fram nervgiftet novitjok ber om ursäkt till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som just nu vårdas på sjukhus i Tyskland efter förmodad novitjokförgiftning.

Den tidigare forskaren, Vil Mirzajanov, framförde ursäkten offentligt i en intervju på den ryska kanalen TV Rain.

Annons

– Jag vill ge mina innerligaste ursäkter till Navalnyj för att jag deltog i den kriminella verksamheten att ta fram det ämne som sedan användes för att förgifta honom, säger han i intervjun.

I intervjun säger han även att Navalnyj mest sannolikt förgiftats genom oralt intag då han inte tycks ha spridit giftet vidare till andra.

Mirzajanov, som nu bor i USA, var en av flera kemister som arbetade under det topphemliga sovjetiska programmet där novitjok-giftet togs fram. Han är den tredje forskaren från programmet som uttalar sig om det som hände Navalnyj.

Den ryske oppositionsledaren insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Han fördes sedan till Tyskland där provtagning, enligt landets regering, visat att han blivit förgiftad med nervgiftet novitjok. Analyser i laboratorium i Sverige och Frankrike har lett till samma slutsats.

Ryssland ifrågasätter att oppositionspolitikern ska ha blivit förgiftad.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons