Annons

Massgripanden i Minsks söndagsprotest

Tiotusentals oppositionsanhängare har strömmat ut på gatorna i Belarus huvudstad för ytterligare en söndag av massprotester mot president Aleksandr Lukasjenko.
Över 100 har gripits, uppger en oberoende organisation.
Publicerad 20 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Demonstranter i Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Demonstranter i Belarus huvudstad Minsk på söndagen.Foto: TUT.by via AP/TT

Skeenden och reaktioner följde tidigare söndagsmarscher. Omfattningen på protesterna var svår att beräkna, men återigen hade troligen över 100 000 människor mött upp.

Säkerhetsstyrkor, i hjälmar och masker, slet med sig demonstranter från gatans protester. Ingripanden filmades och publicerades med hjälp av lokala medieorganisationer.

Greps på flera platser

Annons

Uppgiften om antalet gripna kom från en människorättsorganisation Vjasna, som rapporterade att 80 gripits i Minsk och ytterligare 47 på andra platser i landet. Uppgifterna har inte bekräftas av andra källor.

Polisen hade då, med början under förmiddagen. laddat upp med militärfordon och avspärrningar på gatorna i centrala Minsk.

På några av demonstranternas plakat syntes budskap som "bara fegisar misshandlar kvinnor" och "försvinn!".

Protesterna ägde rum dagen efter det att nära 400 demonstranter, mestadels kvinnor, frihetsberövats av kravallpolis. Vittnesmål från lördagens demonstrationer beskriver även de hur kravallpolis slitit ut människor ur folkmassan på måfå och sedan släpat in dem i polisfordon. En majoritet av dem som frihetsberövades under lördagen hade under söndagsmorgonen släppts.

Regelbundna protester

Ända sedan presidentvalet den 9 augusti, då den mångårige auktoritäre ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare, har protesterna pågått med oförminskad styrka. Tusentals personer har sedan dess gripits. Söndag har varit den veckodag då de största demonstrationerna ägt rum.

En äldre kvinna reagerar på polisens bortföranden av demonstranter under lördagens protester i Minsk, Belarus.
En äldre kvinna reagerar på polisens bortföranden av demonstranter under lördagens protester i Minsk, Belarus.Foto: TUT.by via AP/TT
Fakta: Protesterna i Belarus

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons