Annons

Tio miljoner till museum om Förintelsen

Publicerad 20 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Forum för levande historia får tio miljoner kronor för att förbereda ett svenskt museum om Förintelsen. Arkivbild.
Forum för levande historia får tio miljoner kronor för att förbereda ett svenskt museum om Förintelsen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tio miljoner kronor avsätts i nästa års statsbudget för att förbereda ett svenskt museum om Förintelsen. "I arbetet ingår att samla in och dokumentera föremål och berättelser från överlevande", skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook.

På uppdrag av regeringen föreslog en utredning i våras att inrätta ett svenskt Förintelsemuseum, i form av en ny och fristående myndighet. Verksamheten bör kunna inledas i början av 2022, enligt förslaget.

– Det finns länder som Ungern och Polen, till exempel, där historien om Förintelsen just nu skrivs om. I Europa, och i Sverige också, breder antisemitismen och antiziganismen ut sig, har utredaren Birgitta Svensson, professor i etnologi vid Stockholms universitet, tidigare sagt till TT.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons