Annons

Bostadsvinnare vinner igen

Lägre skatt, högre pensioner och fortsatt högre a-kassa.
Det är en unikt vidlyftig statsbudget för privatekonomin. Nästan alla hushåll får en hundralapp eller två ur statsbudgeten för nästa år.
De stora vinnarna är de med gamla oskattade bostadsvinster.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Arkivbild.
Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

En dryg hundring i månaden i sänkt skatt för alla, fattig som rik. Med av staten lånade pengar ska svenskarna nu förmås att konsumera för att få fart på de ekonomiska hjulen igen. Men det finns frågetecken om strategin kommer att fungera, resonerar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

– Frågan är om det är hushållens konsumtionskraft som behöver stärkas, säger han.

Spenderar mer av sänkning

Annons

Pandemins grepp om Sverige senaste halvåret har fått svenskarna att spara mer när mycket har hållit stängt. Den trenden kan tänkas fortsätta även om den enskilde får behålla mer i plånboken, och därmed riskerar syftet med skattesänkningarna att utebli.

Å andra sidan är skattesänkningarna riktade mot låginkomsttagare, som enligt Magnusson i större utsträckning spenderar de extra pengarna. Han får medhåll av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank:

– Det mesta som går till hushållen går till låg- och medelinkomsttagare som med största sannolikhet kommer att använda pengarna till ökad konsumtion.

Pensionärer vinnare

Samtidigt får de arbetslösa behålla den från i våras höjda a-kassan i åtminstone två år till – en stor hjälp för de allt fler arbetslösa. Även skattesänkningen gäller arbetslösa, till viss del.

Pensionärerna är en grupp som får tillskott från flera håll i budgeten. Både höjt pensionstillägg och sänkt skatt kan maximalt ge omkring 400–500 kronor mer i månaden efter skatt.

De riktigt stora vinnarna är emellertid de som har gamla bostadsvinster där beskattningen skjutits på framtiden. Den årliga avgiften, ett slags ränta på uppskovet, tas bort från årsskiftet, även på gamla vinster.

Cirka 600 000 personer har i dag uppskov på i genomsnitt en halv miljon kronor. För dem betyder det i snitt 2 500 kronor i lägre skatt per år, enligt Swedbanks beräkningar. Men det kan, speciellt för Stockholmshushåll där priserna ligger högst, handla om uppemot tiotusen kronor på ett år.

– För vissa hushåll ganska mycket pengar, säger Jens Magnusson.

Tveksam effekt

Och om det ger några ökade flyttströmmar är väl högst tveksamt, då måste nog själva reavinstskatten sänkas, resonerar Jens Magnusson som ändå välkomnar att beskedet om slopad avgift på uppskovsbeloppet nu slutligen kommer och därmed tar bort en osäkerhet på bostadsmarknaden.

Andra budgetförslag är höjt rutavdrag parat med nya tjänster som ingår i avdraget.

Annons

Fördyringar för hushållen lyser nästan helt med sin frånvaro i regeringens budget. Tjänstebilsinnehavare kommer att få vissa försämringar, oklart exakt hur än så länge. Längre fram kommer också skattehöjningar på alkohol och tobak, men först 2023.

Olle Lindström/TT

Fakta: Så påverkas din privatekonomi nästa år

Fakta: Så påverkas din privatekonomi nästa år

Ett nytt pensionstillägg, som mest 600 kronor mer i månaden, för dem med pensioner mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.

Sänkt skatt för pensionärer, som mest drygt 3 000 kronor per år för dem med högre pensioner.

Sänkt skatt på förvärvsinkomster, 1 500 kronor per år i lägre skatt.

Skattereduktion för arbetsinkomster. Exakt hur mycket det ger är inte klart, men någon hundring i månaden grovt räknat.

Höjt underhållsstöd, som mest 150 kronor i månaden.

Bibehållen höjd a-kassa. Taket höjdes i coronakrisens spår till som mest 26 400 kronor i månaden före skatt. Den nivån behålls i två år.

Slopad ränta/avgift på skatteuppskov från reavinster på bostäder, både gamla och nya affärer.

Källor: Regeringen och Swedbank

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons