Annons

Giftbrev till Trump var inte det enda

En kvinna har gripits misstänkt för att ha skickat det dödliga giftet ricin till USA:s president Donald Trump.
Polisen tror att sammanlagt sex giftbrev har skickats till USA.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En lägenhet i en förort till Montréal i Kanada söktes igenom på måndagen.
En lägenhet i en förort till Montréal i Kanada söktes igenom på måndagen.Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

Den gripna, som tros ligga bakom den giftiga försändelsen till Trump, är kanadensisk och fransk medborgare, uppger två källor med insyn i utredningen för nyhetsbyrån Reuters.

Experter på kemiska, biologiska, explosiva och radioaktiva ämnen inom den kanadensiska polisen genomförde på måndagen en insats i ett flerfamiljshus i en förort till Montreal.

Giftrelaterad insats

Annons

Insatsen är relaterad till ricinförsändelsen och kvinnan har en koppling till bostaden enligt polisen.

– Vi tror att sammanlagt sex brev har skickats, ett till Vita huset och fem till Texas, säger den kanadensiska polisen Charles Poirier till nyhetsbyrån Reuters.

Vilka adresser i Texas det handlar om är inte känt.

Paketet till Trump upptäcktes förra veckan. All post till Vita huset genomgår undersökningar på annan adress innan de når sina mottagare, och på så sätt kunde innehållet i paketet uppdagas och försändelsen stoppas innan den nådde presidenten.

USA:s polis och underrättelsetjänst inledde omedelbart en utredning av händelsen.

Nära gränsen

Den misstänkta personen greps nära gränsen mellan USA och Kanada, i Buffalo i delstaten New York, säger en chef inom gränspolisen till nyhetsbyrån AFP. Enligt obekräftade uppgifter i amerikanska medier hade den misstänkta en pistol på sig vid gripandet.

Tidigare har två personer i två skilda rättsfall dömts till fängelse för att ha skickat brev med ricin till Barack Obama under hans tid som president i USA.

Ricin finns i fröna hos växten med samma namn och är ett av världens giftigaste ämnen. Proteinet kan orsaka kräkningar, inre blödningar, andningssvårigheter och leda till döden.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Fakta: Ricin

Fakta: Ricin

Ricin är ett av världens giftigaste ämnen. Det giftiga proteinet finns i bönlika frön i växten ricin.

Tidiga symtom vid intag är diarré och kräkningar. Senare symtom är hallucinationer samt förstörd lever- och njurfunktion.

Flera länder, däribland USA, experimenterade med ricin under de båda världskrigen.

Ett exempel på användning av ricin som vapen är då Bulgariens regering beordrade ett mord på exilbulgaren Georgi Markov i London 1978: han dödades med ett stick med ett paraply preparerat med ricin.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons