Annons

Facket: 100 åklagare kan behöva sägas upp

Fackförbundet Akavia är kritiskt till att rättsväsendet inte får mer i höstens budget och varnar för konsekvenserna, eftersom läget för åklagarmyndigheten och domstolarna redan är ansträngt.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson kräver att riksåklagaren ska bjudas in till justitieutskottet för att beskriva konsekvenserna av regeringens höstbudget. Arkivbild.
KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson kräver att riksåklagaren ska bjudas in till justitieutskottet för att beskriva konsekvenserna av regeringens höstbudget. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Det är märkligt att de väljer att storsatsa på polisen och Kriminalvården, men glömmer hela rättskedjan däremellan. Om rättsväsendet inte får mer pengar kommer vi att sakna 90 domare och åklagarmyndigheten kommer att tvingas säga upp ett hundratal åklagare, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia, som är ett fackförbund för akademiker, bland annat jurister.

Hela kedjan

Hon kan inte säga exakt hur mycket mer pengar som rättsväsendet behöver, bara att hela rättskedjan måste få mer resurser för att fungera.

Annons

– I dag pratar vi mycket om gängkriminaliteten, men vi kommer inte att kunna bekämpa den lika framgångsrikt som andra länder om vi inte hinner utreda och lagföra brotten som begås. Då läggs utredningarna ner och då kan man göra vad man vill i Sverige, säger Lee Wermelin.

Hon välkomnar Kristdemokraternas krav på att Riksåklagaren ska bjudas in till riksdagens justitieutskott för att beskriva konsekvenserna av regeringens budget.

– Det är mycket stor risk för nedskärningar i rättsväsendet, samtidigt som det grova våldet och gängkriminaliteten eskalerar, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

"Tillskotten uteblev"

Han har svårt att förstå varför januaripartierna väljer att "underfinansiera" åklagarna och domstolarna, samtidigt som de slår sig för bröstet med en historiskt stor budget.

– Åklagarmyndigheten har i sitt budgetäskande varnat för att 100 åklagare kan behöva sägas upp om myndigheten inte får tillskott. När budgeten i dag presenterades visar det sig att tillskotten uteblev, säger han.

Petronella Uebel/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons