Annons

Tusentals grisar avlivade - smitta i Skåne

Skåne • Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Nära 5 000 grisar har avlivats på grund av att salmonella upptäckts på flera skånska gårdar. Arkivbild.
Nära 5 000 grisar har avlivats på grund av att salmonella upptäckts på flera skånska gårdar. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Totalt nära 5 000 grisar har avlivats i Skåne sedan flera gårdar drabbats av salmonellautbrott. Smittan har upptäckts på flera håll, och på en gård med storskalig produktion fick samtliga djur avlivas, rapporterar ATL.

Salmonellan har upptäckts vid provtagning i samband med slakt, och en gård har dessutom spärrats av i väntan på att svar från provtagningen som gjorts på dess kontaktbesättningar i Halland och Blekinge meddelas.

Det rör sig om både Salmonella Typhimurium och Salmonella Derby, vanliga i europeiska grisbesättningar. Hur smittan hamnat på de skånska gårdarna är dock fortfarande okänt, uppger Jordbruksverket enligt tidningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons