Helsingborg på säker mark – Blåvitt på kvalplats

Fjärde raka allsvenska matchen utan förlust – och tre nya poäng som ritar om tabellens nedre region.
Helsingborgs 3–1 mot Varberg petade ned IFK Göteborg på kvalplats.
– Vi står upp som ett lag och håller oss till spelplanen. Det kändes stabilt, säger HIF-försvararen Kebba Ceesay.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Helsingborgs Anthony van den Hurk grattas efter straffmålet som gav 2–1. Helsingborg vann bortamatchen mot Varberg med 3–1.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lagkaptenen Andreas Granqvist är ännu inte redo för allsvensk fotboll efter en säsong kantad av skador och motgångar. Men Helsingborg klarar sig bättre och bättre utan landslagsmittbackens färdigheter som spelare och ledare.

Mot Varberg kom första bortasegern tack vare Alex Timossi Anderssons goda reaktionsförmåga, domaren Adam Ladebäcks åsikt om vad som är en knuff i ryggen, nederländaren Anthony van den Hurks skicklighet som straffskytt och Rasmus Jönssons kyla som avslutare.

Annars började det inget vidare.

Gustaf Norlin rullade från nära håll in Varbergs ledningsmål redan efter tolv minuter. Gideon Mensahs skott styrdes mot Norlin som fick öppet mål.

Prickade båda stolparna

Det gäller att ha tur med var bollen hamnar. Armin Gigovic lyckades med konststycket att pricka båda stolparna med samma tunga avslut. Höjden av oflyt förbyttes till 1–1 när Timossi Andersson reagerade blixtsnabbt på den andra stolpreturen.

– Det gäller bara att sätta dit den, sade Timossi Andersson till Dplay.

Några minuter senare, i ett läge i matchen när Helsingborg tagit över rejält efter en svag inledning, lyfte Gideon Mensah och Helsingborgs Max Svensson i en duell om inlägget från höger. Tryckte Mensah till Svensson i ryggen? Det tyckte domare Ladebäck.

– Jag har inte sett det, men vad jag hört var det oerhört billigt, säger Varbergs tränare Joakim Persson till Dplay om beslutet.

På tilläggstid i första halvlek slog Anthony van den Hurk in straffen och säsongens femte mål.

– Fortsätter vi i andra som vi avslutade första halvlek ska det räcka till seger, sade Alex Timossi Andersson till Dplay i halvtidsintervjun.

Jönsson avgjorde

Jodå, Helsingborg fortsatte på den inslagna vägen och borde ha avgjort med kvarten kvar, men Max Svensson rullade avslutet precis utanför stolpen. I stället fick Rasmus Jönsson chansen – och anfallsveteranen gjorde sitt jobb med tio minuter kvar.

Tränaren Olof Mellberg knöt näven i en segergest, väl medveten om vad segern betydde. Efter 21 omgångar står HIF på 21 poäng, en mer än Göteborg och tre respektive fem fler än Kalmar FF och Falkenberg under nedflyttningsstrecket.