Annons

Nilsson sörjer och hyllar vännen Lagrell

Karl-Erik Nilsson sörjer inspirationskällan och vännen Lars-Åke Lagrell.
Svenska fotbollförbundets nuvarande ordförande minns framför allt sin småländske föregångares sätt att se unga ledare.
– Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss, säger Nilsson till TT.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lars-Åke Lagrell, vänster, och Karl-Erik Nilsson, höger, under en landskamp 2016. Arkivbild.
Lars-Åke Lagrell, vänster, och Karl-Erik Nilsson, höger, under en landskamp 2016. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På måndagen kom beskedet att Lars-Åke Lagrell avlidit efter en tids sjukdom, 80 år gammal. Lagrell inledde sin ledarkarriär redan i tonåren och befann sig i Svenska fotbollförbundets (SvFF) toppskikt under tre decennier, först som generalsekreterare (1980–1991) och sedan som ordförande (1991–2011).

Karl-Erik Nilsson, som efterträdde Lagrell som ordförande 2012, är en av många som sörjer sin föregångare och vän.

Annons

– Man känner naturligtvis stor sorg. Det är en otroligt stark profil som har lämnat oss. Eftersom att jag också har väldigt starka personliga minnen, och vi hade ett väldigt nära samarbete under många år, är det klart att det är väldigt, väldigt ledsamt att ta emot det här beskedet, säger Nilsson till TT.

Båda från Småland

Lagrell föddes den 20 januari i 1940 i Älmeboda i Småland. När han var två år dog hans pappa i en olycka och tillsammans med mamman flyttade han till Jönköping. Innan Lagrell inledde karriären som fotbollsledare tjänade han pengar som telegrambärare, tidningsbud, kägelresare, springschas och konditoribud.

Den 63-årige tidigare fotbollsdomaren och politikern Karl-Erik Nilsson, från Emmaboda och bara drygt 2,5 mil från Älmeboda, lärde känna Lagrell under tiden i Smålands fotbollförbund.

– Lars-Åke var väldigt duktig på att se de unga ledarna i föreningarna. Jag mötte honom när han var aktiv i Smålands fotbollförbund och han var själv en ung ledare med mycket energi, säger Nilsson och fortsätter:

Fin 80-årsmiddag

– Han såg väldigt många andra unga ledare runt om i Smålandsföreningarna och såg till att de fick inspiration, uppdrag och kunde engagera sig inom svensk fotboll på ett bredare sätt än bara i den egna föreningen. Där var han ett föredöme skulle jag vilja säga, det var mycket tack vare det som jag tidigt fick uppdrag inom Smålandsfotbollen och på det sättet fick upp ögonen för hur intressant det kan vara med förbundsarbete.

En födelsedagsmiddag i Jönköping tidigare i år, för att fira Lagrells 80-årsdag, blev smålänningarnas sista fysiska möte.

– Vi hade en fantastiskt fin, trevlig middag tillsammans med hans hustru (Yvonne) och några kolleger inom förbundsstyrelsen. En riktigt trevlig kväll med många gamla, fina minnen som delades runt bordet. Nu när vi nåtts av Lars-Åkes bortgång känns det väldigt fint att vi fick den stunden tillsammans.

Vände en trend

På Svenska fotbollförbundets webbplats hyllas Lagrell för sin fotbollsgärning.

"När han efterträdde Lennart Johansson som ordförande i SvFF befann sig fotbollsintresset i Sverige på något av en bottenpunkt. Intresset för allsvenskan var djupfruset och herrlandslaget hade just gjort fiasko i VM 1990 efter ett långt och dystert 80-tal", skriver förbundet i ett uttalande och fortsätter:

"Lars-Åke själv tog aldrig personligen åt sig äran för den monumentala vändningen som följde. Han framhöll alltid folkrörelseaspekten av fotbollen, hur många som var inblandade i de viktiga besluten: årsmötet, de förtroendevalda, intresseorganisationerna."

Annons

David Hjorter/TT

Henrik Skiöld/TT

Lars-Åke Lagrell under en allsvensk match i Jönköping 2016. Arkivbild.
Lars-Åke Lagrell under en allsvensk match i Jönköping 2016. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT
Fakta: Lars-Åke Lagrell

Född: 20 januari 1940. Död: 21 september 2020.

Ledarkarriär (urval): Ordförande i Svenska fotbollförbundet (1991–2011), generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet (1980–1991), vice ordförande i Riksidrottsförbundet, medlem av kommittéer i både Internationella fotbollsförbundet Fifa samt Europeiska fotbollsförbundet Uefa, tidigare landshövding i Kronobergs län.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons