Annons

Nesbø använde bröderna som krim-inspiration

En idé om att skriva en bok om två bröder – det var det som födde Jo Nesbøs nya roman ”Kungariket”.
– Jag har använt mitt förhållande till mina två egna bröder, även om mitt förhållande till dem är mycket bra, säger Nesbø till TT i ett Skype-samtal från hemmet i Oslo.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jo Nesbø har inspirerats av sitt förhållande till sina egna bröder i den nya romanen "Kungariket". Arkivbild.
Jo Nesbø har inspirerats av sitt förhållande till sina egna bröder i den nya romanen "Kungariket". Arkivbild.Foto: Junge, Heiko

– Men även i ett bra förhållande mellan bröder finns det alltid konkurrens. Utåt kan man vara ett team, medan det inåt kan vara desto mer sårbart.

I ”Kungariket” möter vi Roy, som bor på fädernegården någonstans uppe i norska landsbygden. En dag kommer brodern Carl tillbaka efter många års bortovaro utomlands. Han har storstilade planer på att bygga en lyxig fjällresort, och mot sin vilja dras Roy, som alltid velat beskydda sin bror, in i detta. Eftersom det är en bok av Jo Nesbø förvånas nog ingen över att det snart barkar åt skogen och att antalet dödsfall till sist inte står Harry Hole-böckerna efter.

"Kan vara befriande"

Annons

– Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag ju den storyn att följa, här kan jag tänka fritt. Jag behöver inte tänka på konsekvenser. Här berättas storyn också i första person, då blir det annorlunda. I Harry-böckerna antyds den inre monologen med handling, här finns det en inre monolog som också ger utrymme för mer humor.

Handlingen i boken har utvecklats efter hand och har blivit mer organisk, konstaterar han.

– Det är bättre att ha en plan som du inte följer. Jag hade en vision, men den blev förändrad efter hand. Några karaktärer har blivit mer intressanta, till exempel fick länsmannen en större roll. Karaktärerna är schackpjäser, men jag har empati för dem.

"Både befriande och jobbigt"

Det kommer fler böcker om den plågade Harry Hole, men närmast kommer Jo Nesbø med en novellsamling med ”lite olika historier”.

– Jag gillar att göra något annorlunda. Att skriva noveller är både befriande och jobbigt. Jag älskar romaner, men det finns någonting fräscht i noveller. Jag kan få en idé snabbt, jag skriver och om det blir ett misslyckande så kan man slänga den. Det är som att skriva poplåtar för mitt band.

”Kungariket” har potential att kunna bli en tv-serie, och Nesbø säger att det har diskuterats.

– Men det är ju en tegelsten på 600 sidor, vi får se. Det är ju som det är i film- och tv-branschen, det har diskuterats om en filmatisering av ”Sonen” i många år, men om det talas om tjugo olika projekt så får man vara glad om ett blir av.

Harry Hole är den av hans romanfigurer som ligger honom närmast, även om Jo Nesbø är noga med att påpeka att han inte är något alter ego, att de är varandras yttersta motsatser. Härom året kom en kritikersågad film baserad på Harry-boken ”Snömannen”. Det som nu diskuteras är en eventuell tv-serie.

– Vi jobbar lite med det. Vi får se. Det kanske händer, säger han.

Gunnar Rehlin/TT

"Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag ju den storyn att följa, här kan jag tänka fritt", säger Jo Nesbø om den fristående romanen "Kungariket". Arkivbild.
"Att skriva en fristående bok kan ibland vara befriande. När jag skriver om Harry Hole har jag ju den storyn att följa, här kan jag tänka fritt", säger Jo Nesbø om den fristående romanen "Kungariket". Arkivbild.Foto: Junge, Heiko
Jo Nesbø säger att det finns diskussioner om att göra "Kungariket" till en tv-serie. "Men det är ju en tegelsten på 600 sidor, vi får se." Arkivbild.
Jo Nesbø säger att det finns diskussioner om att göra "Kungariket" till en tv-serie. "Men det är ju en tegelsten på 600 sidor, vi får se." Arkivbild.Foto: Junge, Heiko
Fakta: Jo Nesbø

Fakta: Jo Nesbø

Namn: Jo Nesbø.

Ålder: 60.

Bor: I Oslo.

Yrke: Författare, sångare i rockbandet Di Derre.

Tidigare böcker: Elva böcker om polisen Harry Hole samt de fristående böckerna ”Huvudjägarna”, ”Midnattssol”, ”Blod på snö”, ”Sonen”, samt flera barnböcker.

Aktuell: Den fristående boken ”Kungariket”.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons