Annons

Trump: Mitt val av HD-domare kommer i veckan

En efterträdare till den avlidne HD-domaren Ruth Bader Ginsburg kommer att nomineras på fredag eller på lördag, uppger USA:s president Donald Trump i en intervju med tv-kanalen Fox News.
Presidenten säger sig ha fem namn att välja på.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s president Donald Trump vid ett kampanjframträdande i helgen.
USA:s president Donald Trump vid ett kampanjframträdande i helgen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Tidigare i helgen lovade Trump att nästa HD-domare blir en kvinna. Han anser vidare att senaten, som godkänner den typen av höga utnämningar, ska rösta om hans domarkandidat före presidentvalet den 3 november.

– I grund och botten är det så att vi vann valet, det är vår plikt att göra det rätta och agera så snabbt som möjligt, säger Trump till Fox News.

Annons

Så lät det inte från Republikanerna för drygt fyra år sedan när Trumps demokratiske företrädare Barack Obama försökte få igenom juristen Merrick Garland som efterträdare till HD-domaren Antonin Scalia som då avlidit. Senaten, som då liksom nu styrdes av Republikanerna med majoritetsledare Mitch McConnell i spetsen, hävdade att nästa HD-domare skulle utses av nästa president – och vägrade att ens fråga ut Garland.

Ruth Bader Ginsburg var en liberal domare. Trump har lovat att utse en konservativ efterträdare vilket innebär att den nio ledamöter tunga Högsta domstolen kommer få tydlig konservativ tyngd. Det kan få stor betydelse för framtida utslag om exempelvis aborträtten.

Tina Magnergård Bjers/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons