Utrikes

Trumps "anarkistäder" kan förlora statsstöd

USA:s justitieminister William Barr.
Foto: Pat Nabong/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s regering vill stoppa statligt stöd till "anarkistäderna" New York City, Seattle och Portland.
– En förolämpning av New Yorks invånare, säger borgmästare, demokraten Bill de Blasio.
PREMIUM

USA:s justitiedepartement hotar med att dra in federalt stöd till New York City, Seattle och Portland i delstaten Oregon då de tre städerna påstås tillåta att våld och anarki beder ut sig.

"Vi kan inte tillåta att federala skattedollar slängs bort när medborgarnas säkerhet hotas", skrev justitieminister William Barr i ett uttalande på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Coronakamp vid webbmöte i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel förbereder sig för ännu ett extrainsatt webbtoppmöte om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi behöver en testandets och vaccinets union, manar EU:s permanente rådsordförande inför ännu ett extramöte om coronakrisen.

De 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer får ägna torsdagskvällen åt den växande smittspridningen runt om i Europa.

Från klockan 18.30 hålls det första i vad som är tänkt att bli en rad av regelbundna toppmöten via webben för att hålla koll på läget.

"Vi står alla inför förnyat tryck på våra samhällen, ekonomier, sjukvårdssystem och den allmänna moralen", konstateras i ett utskick till medlemsländerna inför mötet från permanente rådsordföranden Charles Michels kansli, enligt en EU-tjänsteman.

Enligt uppgift vill Michel bland annat prata om hur testandet kan skyndas på och hur man ska arbeta när — och om — ett vaccin finns på plats.

EU-kommissionen har samtidigt lagt fram ännu ett paket med uppmaningar till medlemsländerna om allt från smittspridningsappar till förlängt momsbefriande för import av medicinsk utrustning.

– Jag kommer att tala för ett bättre informationsutbyte, exempelvis om var det finns lediga intensivvårdsplatser, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i onsdags.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Sydkoreas ex-president tillbaka i fängelse

Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak. Arkivbild.
Foto: Lim Hun-Jung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas högsta domstol fastställer en fängelsedom på 17 år mot landets tidigare president Lee Myung-Bak. Lee, som var president 2008–2013, har varit ute mot borgen i väntan på Högsta domstolens beslut.

Domen går inte att överklaga mer och Lee, som är 78 år gammal, kommer troligtvis att sitta inlåst i resten av sitt liv. Han dömdes för mutbrott och förskingring 2018 och har i flera omgångar släppts mot borgen i samband med att domen överklagats.

Flera tidigare presidenter i Sydkorea har fängslats efter det att de har lämnat sin post – ofta till följd av utredningar som inletts av politiska rivaler.

Utrikes

Kris på kris i estnisk "djävulspakt"

Martin Helme tog över ordförandeskapet i nationalistpartiet Ekre från sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.
Foto: Tanel Meos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Estlands regering har precis gått igenom en ny kris – en i raden som har orsakats av det vilt svingande nationalistpartiet Ekre. Frågan är hur mycket tålamod premiärministern har med sin koalitionspartner när landets goda rykte står på spel?

Krisen uppstod när inrikesminister Mart Helme, förgrundsfigur inom Estlands konservativa folkparti (Ekre), sade i en intervju förra veckan att homosexuella estländare kan "sticka till Sverige".

Premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet) ställdes till svars av medier och beskrev med varsamt vägda ord utspelet som "problematiskt". Några dagar senare stod regeringens partiledare sida vid sida och meddelade att samarbetet fortsätter.

– De har varit i en pakt med djävulen under snart två år. De går från kris till kris, men alla inblandade vet att om de tar ett steg tillbaka så är de politiskt körda, säger Vello Pettai, professor i komparativ politik vid universitetet i estniska Tartu, till TT.

– Det är därför de så desperat får det att fungera, men för varje kris blir det mer ohållbart.

Vill ha "vitt Estland"

I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpartiet, Ekre och Fäderneslandet en koalitionsregering.

Estland har länge framträtt som "bäst i klassen" bland de tidigare Sovjetstaterna, ett stabilt och liberalt föredöme i västligt perspektiv. Därför var det till omvärldens stora förvåning som ett etnonationalistiskt och EU-skeptiskt parti bjöds in att vara med och styra.

Ekres ledare Martin Helme, som tog över efter sin pappa Mart, har bland annat sagt att han vill se ett "vitt Estland" för endast ester. Även i regeringsställning har utspelen haglat.

När son och far Helme svors in som finans- respektive inrikesminister poserade de på bild genom att forma en ring med tumme och pekfinger. Den till synes oskyldiga handgesten är en referens i högerextrema kretsar som syftar till att provocera fram reaktioner från meningsmotståndare.

– Så har det varit hela perioden. Det är inte nödvändigtvis genomtänkt och tajmat av Ekre, men i vissa fall vet de vad de gör, med kommentarer som är uppåt väggarna och rör om, säger Pettai.

Mot samkönade äktenskap

Ekre har bland annat fått igenom ett stopp för EU-kvotflyktingar till Estland. Landet har tagit emot väldigt få asylsökande, ett par hundra om året som flest. Utflyttningen är större än inflyttningen och det är framför allt i mindre orter som utlandsflyttade har "ersatts" med placerade flyktingar.

Partiet är också mot samkönade äktenskap. Estland var det första ex-sovjetiska landet som tillät registrerat partnerskap för samkönade, men regeringen har på Ekres initiativ beslutat att hålla en folkomröstning om huruvida det ska stå i grundlagen att äktenskap ingås mellan en kvinna och en man.

När Mart Helme byggde upp partiet riktade han sig medvetet till mer konservativa landsbygdsväljare, säger Vello Pettai.

– Han och hans son har tillsammans varit en otroligt framgångsrik och mäktig duo. Pappan säger massvis av galna saker, medan sonen är mer av en strateg. De har lyckats appellera till en del av samhället som hamnat efter i den ekonomiska utvecklingen.

Tre avgångar

Tre Ekre-ministrar har avgått eller petats, den första redan efter en dag. Partiets ledare angriper på olika sätt landets allierade: Mart Helme har till exempel förolämpat Finlands statsminister och Martin Helme drar paralleller mellan EU och Sovjetunionen.

– Jag tror inte att Estland har tjänat något på att ha Ekre i regering när det gäller bilden utåt. Att de andra i regeringen måste städa upp efter saker som sägs är såklart inte särskilt smickrande, säger Pettai.

– Nu får vi se hur många sådana här händelser som fortsätter inträffa och var brytpunkten är.

På presskonferensen i torsdags meddelade regeringen en slags eftergift från Ekres sida. Folkomröstningen om samkönade äktenskap ska tidigareläggas och inte hållas i samband med lokalval, vilket partiet har velat. Premiärminister Ratas tillade att den ska hållas "utan att provocera någon grupp i samhället".

Martin Mederyd Hårdh/TT

Mart Helme framför en plansch med partiparollen 'För Estland!'. Arkivbild.
Mart Helme framför en plansch med partiparollen "För Estland!". Arkivbild.
Foto: Raul Mee/AP/TT
Estlands premiärminister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringskollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
Estlands premiärminister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringskollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FAKTA

Fakta: Estlands konservativa folkparti

Estlands konservativa folkparti (Ekre) är ett populistiskt och etnonationalistiskt högerparti som i det senaste valet blev Estlands tredje största, med 17,8 procent av rösterna. Det beskriver sig självt som "principfast och djärvt patriotiskt".

Efter valet i mars 2019 bildade partiet en koalitionsregering tillsammans med Centerpartiet och Fäderneslandet (Isamaa), där de fick fem ministerposter var.

I valet 2015 uteslöt det då regeringsbildande Reformpartiet förhandlingar med Ekre med hänvisning till att en Ekre-politiker (som i dag är parlamentsledamot) hade lyft fram "positiva sidor" av Nazityskland och fascism i ett blogginlägg.

Mart Helme (i dag inrikesminister) grundade Ekre och ledde partiet fram till sommaren 2020. Då valde medlemmarna hans son Martin Helme (finansminister) till ny ordförande.

Ekre är starkt EU-kritiskt och tar strid mot flyktingmottagande, arbetskraftsinvandring och hbtq-rättigheter. Partiet är desto mer positivt inställt till Nato.

I EU sitter det i ytterhögergruppen ID tillsammans med bland andra italienska Lega, franska Nationell samling, Alternativ för Tyskland, Sannfinländarna och Dansk folkeparti.

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande har band till högerextrema organisationer i Sverige och går varje nationaldag en fackelmarsch genom Tallinn. Det har också rapporterats att partirörelsen har kopplingar till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

Utrikes

Minst 25 dödade i tyfon över Vietnam

Tyfonen Molave har orsakat kraftiga jordskred i Vietnam.
Foto: Bui Van Lanh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 13 personer har omkommit i jordskred orsakade av tyfonen Molave som har dragit in över Vietnam. Ytterligare minst 40 personer saknas efter jordskreden.

Dessutom har man hittat tolv omkomna fiskare vars båtar sjönk när de försökte ta sig till säkerhet i tisdags. Fortfarande saknas 14 fiskare.

Hundratals soldater letar efter överlevande, samtidigt som fortsatt hårt väder försvårar räddningsarbetet.

"Vi kan förutspå vilken väg stormen kommer att ta och hur mycket regn som kommer att falla, men vi kan inte förutspå när jordskred inträffar", säger premiärminister Trinh Dinh Dung i ett uttalande.

Sedan början av oktober har Vietnam skakats av flera kraftiga oväder, med regn och översvämningar som följd. Enligt myndigheterna har tyfonen Molave orsakat strömavbrott som drabbar flera miljoner människor.

Tyfonen passerade Filippinerna innan den nådde Vietnam. Där orsakade den översvämningar och jordskred och minst 16 personer omkom.

Utrikes

FN oroas över spänningar över karikatyrer

Miguel Ángel Moratinos. Arkivbild.
Foto: Manuel Elias/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Chefen för FN-organet Unaoc, som arbetar mot extremism, säger att han oroas över växande spänningar på grund av de så kallade Muhammedkarikatyrerna.

Miguel Ángel Moratinos uppmanar till "ömsesidig respekt" mellan människor med olika trosuppfattningar och politiska åsikter.

Uttalandet kommer som en reaktion på en växande ilska i flera muslimska länder över uttalanden från Frankrike sedan en fransk lärare som hade visat karikatyrerna under sin undervisning om yttrandefrihet mördats. Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat publiceringen av bilderna, vilket har tänt ilskan i fler muslimska länder och lett till både protester och bojkott av franska varor.

I ett uttalande heter det att Moratinos "med djup oro följer de växande spänningarna". "De uppviglande karikatyrerna har också framkallat våldshandlingar mot oskyldiga civila som attackeras på grund av religion, tro eller etnicitet", säger han i uttalandet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Mexiko passerar 90 000 coronadöda

En begravningsplats för personer som har avlidit med covid-19, i Ciudad Juarez i Mexiko.
Foto: Christian Chavez/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mexikos hälsomyndigheter uppger att antalet coronarelaterade dödsfall i landet nu överstiger 90 000.

Enligt officiell statistik har över 900 000 personer i landet bekräftats smittade med covid-19. Myndigheterna poängterar att både antalet smittade och antalet avlidna troligtvis kan vara mycket större.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Utegångsförbud i Philadelphia

Myndigheterna i Philadelphia oroar sig för att protester ska spåra ur för tredje natten i rad och har infört ett nattligt utegångsförbud. Bild från i tisdags.
Foto: Michael Perez/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Utegångsförbud har införts nattetid i Philadelphia i USA då myndigheterna vill förhindra oroligheter för tredje kvällen i rad.

Protester sedan en svart man dödades av polis har på flera håll urartat och totalt har över 170 personer frihetsberövats. Omkring 50 poliser uppges ha skadats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över 1 500 intensivvårdas i Italien

En patient intensivvårdas i Italien.
Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Drygt 220 coronasmittade personer har avlidit i Italien det senaste dygnet, meddelar hälsodepartementet.

Antalet nyregistrerade fall av smittan uppgick till nästan 25 000 på onsdagen. Värst drabbat är Lombardiet med drygt 7 500 nya fall av covid-19.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL