Annons

Vardagen återvänder för nyzeeländarna

Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Premiärminister Jacinda Ardern har upphävt coronarestriktionerna i Nya Zeeland, förutom i den landets största stad Auckland.
Premiärminister Jacinda Ardern har upphävt coronarestriktionerna i Nya Zeeland, förutom i den landets största stad Auckland.Foto: Greg Bowker/AP/TT

Skolor och arbetsplatser öppnar, resandet inom landet blir åter fritt och begränsningarna för folksamlingar upphör. Så gott som alla coronarestriktioner i Nya Zeeland upphävdes på måndagen.

Undantaget är landets största stad Auckland. Där råder fortfarande restriktioner, dock med vissa lättnader, som till exempel att folksamlingar på upp till 100 personer nu tillåts.

Annons

– Vi har tillsammans lyckats få viruset under kontroll. Det här har varit centrum för smittspridningen och därför måste vi vara försiktigare här, säger premiärminister Jacinda Ardern till reportrar i Auckland.

Med stenhårda restriktioner tycktes Nya Zeeland ha fått stopp på coronaviruset, men i början av augusti tog en ny smittspridning fart i Auckland och staden stängdes ner.

Under måndagen rapporterades inga nya smittade i Nya Zeeland. Sammanlagt har landet haft 1 464 bekräftat smittade och 25 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset. Enligt Ardern är det 50 procents sannolikhet att smittan är helt bort i slutet av månaden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons