Annons

Prognos: Norrköpingsbrand släckt på tisdag

Vid lunchtid på måndagen uppgavs branden i Norrköpings hamn vara under kontroll efter en omfattande räddningsinsats.
Men släckningsarbetet kommer att fortsätta även under kvällen och natten.
Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Under söndagen utbröt en kraftig brand i Norrköpings hamn.
Under söndagen utbröt en kraftig brand i Norrköpings hamn.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Styrkan vid Eons värmeverk i Norrköpings hamn har under dagen minskat. Vid 12 uppgavs branden vara under kontroll och på måndagskvällen är sex räddningsarbetare kvar på platsen.

– De fortsätter jobba på där. Prognosen är att räddningstjänsten avslutar arbetet i morgon bitti. Det är målsättningen, säger räddningstjänstens inre befäl Morgan Wass till TT.

Annons

TT: Kommer branden vara helt släckt då?

– Ja, det är i alla fall då vi ska försöka avsluta och lämna över. Sedan kommer Eons personal säkert få jobba vidare själva med eftersläckning. Något annat kan jag inte tänka mig, säger Wass.

VMA hävt

Det var under söndagseftermiddagen som det av oklar anledning började brinna i flishögarna vid verket. Branden spred sig sedan till en timmerhög, som är 700 meter lång.

Helikoptrar användes för vattenbombning under natten och räddningstjänsten har haft uppemot 25 personer på plats för att släcka elden.

Ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) skickades ut till boende i området, med anledning av den kraftiga rökutvecklingen från branden. Vid 12-tiden på måndagen hävdes det, då faran bedömdes vara över.

Fortsatt produktion

Eons verk i Norrköping producerar värme och el och eldas med avfall och träflis, som förvaras i sex–sju meter höga högar utanför värmeverket. Företaget har hjälpt räddningstjänsten genom att flytta flismassor som inte är antända, högar som ligger intill det som brinner.

– Det är inte så att allt vårt flisbränsle har börjat brinna, utan det är en del av bränslet, säger Björn Persson, regional kommunikationschef för Eon.

Orsaken bakom branden är ännu oklar, men Björn Persson säger att det kan ha uppstått genom en självantändning i högarna.

"Nästa kapitel"

Värmeverket fortsätter sin produktion som normalt, trots branden.

– Det har inte blivit några inskränkningar i våra leveranser på grund av branden. Vi har inte heller brist på bränsle för att elda inne i kraftvärmeverket, säger Björn Persson.

Annons

Hur dyr branden kan bli för Eon är ännu inte känt.

– Det är nästa kapitel. Just nu går all kraft åt att bekämpa eldhärdarna.

Klara Stefansson/TT

Robin Salomonsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons