Sport

Bredare och spetsigare trupp än på flera år

Rökes tränare Rickard Träff.
Foto: Peter Paulsson
Sport
INNEBANDY Alla ingredienser finns där. Men anrättningen är inte riktigt färdig.
– Vi är väl 60-65 procent redo, säger Röketränaren Rickard Träff inför fredagens premiär i division två-innebandyn hemma mot Palmstaden.
PREMIUM

Träff är nöjd med sitt spelarmaterial.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Publikbeskedet lindrar inte Brynäskrisen

Glest på publikplats i Brynäs hemmaarena. Dagens positiva publikbesked ger ingen lindring ekonomiskt för Gävleklubben.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Brynäs har hamnat i ekonomisk kris på grund av coronapandemin och måste varsla personal. Dagens publikbesked ändrar inte den krassa verkligheten.
– Nej, det är för liten skillnad tyvärr, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese.

Gefle Dagblad och Aftonbladet uppgav i onsdags att ett tiotal personer på Brynäs kansli kommer att varslas. Enligt Aftonbladet kommer spelarna också att få sänka sina löner med tolv procent.

Campese vill inte kommentera uppgifterna närmare:

– Vi håller på att förhandla och tittar på de delarna, men vi är inte klara. Vi tittar på alla kostnader och personalorganisationen är en del. När vårt paket är klart kommer vi att gå ut med det, säger han till TT.

Coronapandemin har slagit hårt mot klubbarna och hade publikgränsen på 50 personer legat kvar hela säsongen hade Brynäs budgeterat med en förlust på 41 miljoner kronor.

Dagens regeringsbesked ger ingen lindring ekonomiskt.

– Jag har jätterespekt för hälsoläget, men om vi bortser från det så är det marginell skillnad. Det här är ju platser som går till säsongskort som vi redan har fått betalt för. Det goda i det är att vi kanske slipper betala tillbaka. Men det är ingenting som gör att det lyfter intäktsmässigt, säger han och fortsätter:

– Men det är klart som tusan att det är positivt att fler får gå på idrott.

Brynäs klubbdirektör hoppas att 300 åskådare är första steget mot mer publik.

– Under sju månader har man blivit lite luttrad, men jag hoppas det och att vi framför allt sköter oss och tar ansvar. Det skulle kunna göra att vi får ta in fler framöver och det tycker jag vi borde få göra.

Göran Sundberg/TT

Sport

Sösdala fick inte in bollen

Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
FOTBOLL Det blev uddamålsförlust (0–1) borta mot Svenstorp för Sösdala i första kvalmatchen. Josefine Ekvall gjorde matchens enda mål redan efter 21 minuter.

– Vi skapar mer än Svenstorp men bollen vill inte in, suckar Sösdalas tränare "Lillen" Jönsson.

Det blev en tråkig start på extrakvalet för Sösdala IF men kvalmötet lever åtminstone i allra högsta grad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

AIK står fast – alla eller ingen i publiken

Friends arena kommer fortsätta vara folktom, trots dagens publikbesked. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport AIK har från första början varit tydliga när det gäller publikfrågan.
Dagens positiva publikbesked till trots står klubben kvar vid sin linje.
"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik", skriver de på sin hemsida.

Redan i somras gick AIK:s klubbdirektör Björn Wesström ut och sa att de inte skulle selektera ut vilka som skulle få komma till Friends arena.

Trots att Stefan Löfven på dagens presskonferens meddelade att regeringen och Folkhälsomyndighten kommer överens om att öppna för publik på arenorna, upp till 300 personer, kommer AIK att spela inför tomma läktare fram till dess att myndigheterna ger klartecken till att öppna upp helt och hållet.

"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik, ej heller möjligheten till att skapa de intäkter som verksamheten är så beroende av. Med det konstaterat kommer AIK Fotboll inte att välja ut enskilda personer, grupper eller företag att besöka våra matcher när regelverket träder i kraft den 1 november 2020", skriver de på sin hemsida.

Simon Norberg/TT

Sport

Nya beskedet: 300 åskådare får släppas in

Statsminister Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen.
Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatsklackar – alla måste sitta ner.
– De här besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläget i landet.

Sittande publik

Nu släpps det in publik – men alltså bara 300 åskådare.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktigare ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november. Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Statsministern är tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndigheter att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangemang där bedömningen görs att faran för smittspridning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd publik på arenorna på grund av risken för smittspridning.

Coronaläget har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintäkter för att klara sin ekonomi.

Lokala regler

Flera inom idrottsrörelsen har riktat kritik mot publikbegränsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsomyndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivtrafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktionerna.

Men företrädare för idrotten har beskrivit det som ett storstadsfenomen och krävt lokala restriktioner.

Organisationen Svensk Elitfotboll har dessutom presenterat ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

"Ser olika ut"

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experimenterat med att släppa in 50 personer på läktarna - för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankomster.

TT: Kan det här rädda några föreningar?

– Det ser väldigt olika ut. Vi har skjutit till flera miljarder i riktat stöd men det kommer att vara en fortsatt tuff situation. Det här innebär att alla de som har längtat efter kultur och idrott i sina liv har en lite större möjlighet att få det, säger Amanda Lind.

Mikael Forsell/TT

Sport

Flera överraskningar i Sveriges startelva

Jennifer Falk startar kvällens EM-kvalmatch hemma mot Lettland.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Jennifer Falk vaktar målet, och i övrigt bjuder Peter Gerhardsson på flera överraskningar. När Sverige tar sig an Lettland i EM-kvalet i fotboll får både Pauline Hammarlund och Julia Zigiotti Olme chansen från start.
Kosovare Asllani missar kvällens match på grund av skada.

Det stora frågetecknet på förhand var vem som skulle vakta målet. Skadade förstamålvakten Hedvig Lindahl missade även den senaste EM-kvalsamlingen och då fick Jennifer Falk och Zecira Musovic dela på uppgiften: Falk stod hemma mot Ungern (8–0) medan Musovic fick chansen borta mot Island (1–1).

I kväll blir det återigen Göteborgs Jennifer Falk som startar i mål, när tabelljumbon Lettland gästar Gamla Ullevi.

Schough och Hammarlund

Förbundskapten Peter Gerhardsson vilar flera spelare som vanligtvis brukar ta plats i en svensk startelva. Kanske har han gruppfinalen mot Island på tisdag i tankarna?

Bland de något oväntade namnen i startelvan syns rutinerade mittbacken Nilla Fischer, innermittfältaren Julia Zigiotti Olme samt anfallsduon Olivia Schough och Pauline Hammarlund.

Ingen Asllani

Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani missar matchen. Hon saknas i matchtruppen, precis som Göteborgsanfallaren Stina Blackstenius, som anslöt till truppen sent efter att ha haft misstänkta covid-19-symptom.

"Kosovare kom till samlingen med en lindrig muskelskada i låret som hon har kunnat spela med i klubblaget. För att optimera hennes prestation har vi i samråd kommit fram till att hon står över dagens match", säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Sveriges startelva (4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Glas, Nilla Fischer, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Julia Zigiotti Olme, Anna Anvegård, Caroline Seger – Olivia Schough, Pauline Hammarlund, Lina Hurtig.

Avbytare: Emma Holmgren (mv), Zecira Musovic (mv), Linda Sembrant, Filippa Curmark, Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Jessica Samuelsson, Julia Roddar, Mimmi Larsson, Loreta Kullashi.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Sport

”Trycket har nog varit hårt”

Stellan Grönberg var överraskad av regeringens besked.
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL – Det var lite överraskande, men så klart glädjande, säger Vinslövs HK:s ordförande Stellan Grönberg.

Med tanke på att smittspridningen ökar så trodde Stellan Grönberg kanske inte att regeringen skulle släppa på mer publik på arenorna, men han har sina tankar om varför det blivit så.

– Trycket har nog varit hårt från de stora, och sen är det säkert ett litet rättvisetänk för att komma mellan lagstiftningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

EM kort efter OS ‒ det gillar hoppkaptenen

Svenska hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Protesterna fick det Internationella ridsportförbundet (Fei) att ändra sig. EM för både hopp- och dressyrryttarna planeras nästa år och avgörs bara veckor efter OS i Tokyo.
– Det här betyder inte att vi har ett mästerskap men det är ett betydligt steg i rätt riktning, säger hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.
PREMIUM

De svenska ryttarna rider om OS-medaljer i slutet av juli och i början av augusti nästa år.

Det är tanken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Skulle det bli så är det jättebra”

Ted Holmgren vågar inte tro på att det blir 300 åskådare på matcherna ännu.
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Jättebra. Om det verkligen blir så.
Det säger Osby IK:s Ted Holmgren om beskedet att 300 personer tillåts på idrottsevenemang från och med förste november.

På torsdagen kom regeringen med nytt besked gällande publikbegränsningar. Från och med förste november höjs antalet tillåtna åskådare från 50 till 300.

– Jag tror inte på något förrän det verkligen blir så. Det kommer ju nya besked hela tiden och man kan inte lita på någonting. Men skulle det bli så är det jättebra, så vi hoppas naturligtvis, säger Ted Holmgren i Osby IK.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL