Annons

Dolda kameror fångade nätverkets knarkaffärer

I dag inleds rättegången mot tolv personer i ett nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i stadsdelen Vårberg i Stockholm. En av dem står också åtalad för människohandel misstänkt för att ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Förutom grovt narkotikabrott står en 27-årig man åtalad för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar för att sälja droger åt ett nätverk i Vårberg. Förhandlingen inleds i dag i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Förutom grovt narkotikabrott står en 27-årig man åtalad för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar för att sälja droger åt ett nätverk i Vårberg. Förhandlingen inleds i dag i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Målet handlar om bland annat grovt narkotikabrott och bevisningen bygger till stor del på information som utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat finns bilder från dolda kameror som monterades upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick.

De åtalade sålde framför allt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol. Ibland ska försäljarna ha skickat ut mass-sms om att det fanns narkotika att köpa. Brotten anses grova bland annat då det varit fråga om stora mängder narkotika, organiserad verksamhet och verksamhet som pågått under en längre tid.

Annons

En 27-årig man som enligt åklagarna varit en ledargestalt i nätverket åtalas, förutom för grovt narkotikabrott, även för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket och ha utnyttjat dem för att sälja droger.

Enligt åtalet ska han ha "anstiftat och styrt" pojkarnas försäljning. "(NN) har haft en förmedlande och övervakande roll samt tillgodogjort sig intäkterna", står det i åtalet.

– Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljön har inte prövats tidigare. Det är ett unikt åtal, sade kammaråklagare Paulina Brandberg till TT när åtal väcktes förra veckan.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Förhandlingarna hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och beräknas pågå fram till jul.

Beatrice Nordensson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons