Annons

EU:s sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska placeras i Kristinehamn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för uppdraget, som gäller i minst fem år.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har huvudansvaret för att bygga upp EU:s nya beredskapslager för sjukvårdsmateriel i Sverige. Arkivbild.
Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har huvudansvaret för att bygga upp EU:s nya beredskapslager för sjukvårdsmateriel i Sverige. Arkivbild.Foto: Drago Prvulovic/TT

– Tanken är att länder ska kunna ansöka om material från lagren, när de egna förråden inte räcker till, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid den presskonferens där det nya uppdraget presenterades.

Förutom Sverige kommer även Danmark, Grekland och Ungern att bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Sedan tidigare finns liknande anläggningar i Tyskland och Rumänien.

Annons

Lagren ska bland annat innehålla medicinteknisk utrustning, läkemedel samt personlig skyddsutrustning som visir och ansiktsmasker. Den totala budgeten är på 38,3 miljoner euro.

Ingen förtur

Att lagret hamnar i Sverige innebär inte att Sverige får någon förtur till den utrustning som finns där, understryker Anneli Bergholm, chef för MSB:s operativa avdelning.

– Sverige har lika god tillgång till utrustningen som övriga EU-länder. Man skickar in en ansökan, förklarar hon.

Det svenska lagret ska få en yta på ungefär 5 000 kvadratmeter, vilket innebär att det befintliga beredskapslagret i Kristinehamn måste byggas ut.

På kartan

– Förhoppningsvis ger det ett antal arbetstillfällen. Men framförallt sätter det Kristinehamn på kartan, säger Jane Larsson (C), kommunalråd i Kristinehamn till P4 Värmland.

Enligt Anneli Bergholm vid MSB kan det komma att handla om 5–10 arbetstillfällen, och lagret uppskattas kunna vara igång om ungefär ett halvår.

Förutom MSB kommer Försvarets materielverk att delta i projektet, genom att ansvara för upphandling och inköp, samt kvalitetssäkring och leveranskontroll. Dessutom medverkar Socialstyrelsen genom att stötta med kunskap om utrustningen och i frågor om lagerhållning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons