Annons

Landslagsledare: "Vuxenmobbning på hög nivå"

Fotbollsjournalisten Olof Lundhs uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic bar sig illa åt mot medspelare i landslaget bekräftas av en mångårig landslagsledare.
– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmält. Det var hemskt, säger ledaren, som vill vara anonym, till Aftonbladet.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En landslagsledare, som inte vill träda fram med sitt namn, påstår att Zlatan Ibrahimovic ägnade sig åt vuxenmobbning under tiden i landslaget. Arkivbild.
En landslagsledare, som inte vill träda fram med sitt namn, påstår att Zlatan Ibrahimovic ägnade sig åt vuxenmobbning under tiden i landslaget. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den här veckan släpps boken Landslaget enligt Lundh. I den återges händelser där den dåvarande landslagskaptenen gick hårt åt i synnerhet två medspelare.

De båda spelarna ger i flera medier en nedtonad bild av vad som egentligen hände i omklädningsrummen, men en ledare med lång erfarenhet av landslaget ger Lundh rätt.

Annons

Ledaren påpekar för Aftonbladet att det finns mer och värre saker att avslöja från Ibrahimovics tid i landslaget.

– Jag skulle kunna berätta saker som skulle få fotbolls-Sverige att häpna om hur han har betett sig. Jag funderade mer än en gång om det var värt att vara kvar, säger ledaren.

"En form av mobbning"

Ledaren menar att det är viktigt att det blir känt hur Ibrahimovic emellanåt betedde sig i relationerna med vissa lagkamrater och ledare.

– Ja, det tycker jag definitivt. Om vi nu inom svensk fotboll pratar om rasism och jämställdhet... varför ska inte det här också komma upp? Bara för att en människa gått från att inte ha någonting alls till att bli en av världens bästa fotbollsspelare innebär ju inte det att man ska klanka ner och behandla alla människor runt sig som skit.

– Sedan är det en mentalitet och jargong inom fotbollen som är hård och tuff. Det vet jag då jag själv har spelat. Jag har inga problem med att man blir förbannad i ett omklädningsrum, men inte på det sättet som Zlatan, och att det blir lite hårda ord. Då ber man om ursäkt eller så dagen efter. Det här var dag ut och dag in, till exempel "fan vad ful du är" och andra tillmälen. Det är en form av mobbning. Men jag tror inte Zlatan reflekterat över huvud taget över att han behandlar människor illa. Det är hans vardag, säger ledaren till Aftonbladet.

Rädd för att träda fram

Ledaren vill inte träda fram av rädsla för repressalier.

– Uttalar jag mig med namn vet jag att jag kommer att få ett helvete från honom (Zlatan Ibrahimovic). Jag vill inte bli uthängd. Jag vet att jag kommer att få ett helvete om jag bekräftar att det stämmer som Lundh skriver, inte bara från Zlatan, utan också... nej, jag stannar där.

Enligt ledaren blundade personer "högre upp i hierarkin" för vad som hände.

– Där hade man heller ingen hjälp. Där är en hierarki på förbundet som gör att folk inte vågar berätta. Hade man tagit upp något hade det inneburit slutet. Den landslagchef vi har i dag är något helt annat än den föregående som stöttade allt det här.

Viftar bort påståendena

Lars Richt var landslagschef under Ibrahimovics tid i landslaget. Han går emot ledarens uppfattning att det förekom vuxenmobbning från Zlatan Ibrahimovics sida.

Annons

– Nej, det håller jag inte med om. Jag använder inte ordet mobbning. Vad som händer i ett omklädningsrum stannar i omklädningsrummet och man måste ha levt i ett omklädningsrum för att förstå hur det är. Det är inte värt att kommentera ens, säger Richt till TV4:s Fotbollskanalen.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons