Sport

Sverige räddades av ribban – oavgjort mot Island

Kosovare Asllani utmanar det isländska i 1–1-kvalet.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Sveriges väg mot fotbolls-EM 2022 ser fortsatt ganska ljus ut.
Men i Reykjavik kom landslaget undan med blotta förskräckelsen. Efter 1–1 mot Island är kampen om gruppsegern fortfarande helt öppen.
PREMIUM

Efter fem av åtta omgångar toppar Sverige fortsatt grupp F, men på samma poäng, 13 till antalet, som Island. Sverige har ännu greppet om den enda säkra direktplatsen till EM i England 2022, men eftersom inbördes möten räknas högst lär det bli en helt avgörande match om gruppsegern när länderna möts på nytt i Sverige den 27 oktober.

Att det var gruppens två bästa lag som drabbade samman i kylan på Laugardalsvöllur stod klart tidigt. Island gav Sverige motstånd på en helt annan nivå än gruppens övriga lag mäktat med. Den beryktade isländska hårdheten gav sig också till känna direkt – det smällde i varje närkamp – och 19-åringarna Sveindís Jane Jónsdóttir och Karólína Lea Vilhjálmsdóttir, lägg namnen på minnet, ställde dessutom till stora besvär för det svenska försvaret inledningsvis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svensk utklassningsseger mot Lettland

Anna Anvegård, Lina Hurtig och Pauline Hammarlund firar Hurtigs 1-0-mål efter bara 51 sekunder av torsdagens EM-kvalmatch mot Lettland.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Efter bara 51 sekunder drog utklassningen i gång. Till slut blev det hela 7–0 för Sverige i EM-kvalet hemma mot tabelljumbon Lettland.
Nu behöver fotbollsdamerna bara en seger mot Island på tisdag för att säkra EM-platsen.

Den svenska överkörningen av Lettland gör att målskillnad med stor sannolikhet inte blir en faktor när kampen om gruppsegern ska avgöras. 7–0 på Gamla Ullevi innebär att Sverige har tre poängs försprång till Island, och dessutom +30 i målskillnad att jämföra med isländska +19, med tre matcher kvar av EM-kvalet.

Island har dock spelat en match färre, och eftersom länderna spelade 1–1 i Reykjavik (och inbördes möten räknas före målskillnad) blir returmötet på tisdag förmodligen helt avgörande för vilka som vinner gruppen. En sak är i alla fall säker: om Sverige vinner mot Island är förstaplatsen och en biljett till EM 2022 säkrad, oavsett hur det går i resten av matcherna.

Spännande i 51 sekunder

Om fajten om förstaplatsen är spännande var matchen mot Lettland, rankat 93:a i världen, allt annat än det. Sverige gick till attack direkt, Hanna Glas tog sig fram till höger om straffområdet och hittade in med ett inlägg till Lina Hurtig som nickade in 1–0 efter 51 sekunder.

Och så fortsatte det. Förbundskapten Peter Gerhardsson vilade flera ordinarie spelare – en småskadad Kosovare Asllani stod över matchen helt och Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Nathalie Björn började på bänken – men de oprövade lettiskorna, de flesta med begränsad erfarenhet från större matcher, hade ändå ingenting att sätta emot.

Hammarlund tvåmålsskytt

Anna Anvegård gjorde 2–0 i den tionde minuten efter ett förträffligt kombinationsspel vid straffområdesgränsen; Pauline Hammarlund bakåt till Caroline Seger, Seger på ett tillslag fram till Julia Zigiotti Olme och Zigiotti Olme med en perfekt skarv fram till Anvegård som rullade in bollen i mål.

Olivia Schough gjorde 3–0 tre minuter senare, framspelad av Anvegård, Magdalena Eriksson nickade in 4–0 i den 27:e, på hörna från Schough och Pauline Hammarlund nickade in en hörna från Jonna Andersson till 5–0 strax före paus.

Då var matchen givetvis helt avgjord, och andra halvlek var enbart en fråga om hur många plusmål Sverige skulle kunna samla ihop under kvällen.

Svaret blev sju. Pauline Hammarlund blev tvåmålsskytt när hon nickade in 6–0 tio minuter in i halvleken, och i slutminuterna dundrade Filippa Curmark, i sin första A-landskamp, in 7–0 efter en hörna.

Och Sverige fick precis den storseger man hade hoppats på inför avgörandet mot Island på tisdag.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Vittsjö krossade F18-landslaget

Efter åtta månaders skadefrånvaro gjorde Alexandra Benediktsson comeback i trä
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Sex olika målskyttar, men det mest glädjande var att Alexandra Benediktsson gjorde comeback i Vittsjös 7–2-seger mot det svenska F18-landslaget.

Med landslagsuppehåll den kommande veckan passade Vittsjö på att träningsspela mot F18-landslaget där Stefan Ekstrand är en av ledarna, och det blev precis den genomkörare som Thomas Mårtensson ville ha.

– Det var perfekt att få den just nu, och vi fick träna mycket anfallsspel, säger en påtagligt nöjd Mårtensson.

– Vi visade prov på bra tålamod, men vi sköt också en del utifrån och gjorde två mål på skott och det är vi inte vana vid.

Efter 2–1-ledning i paus dominerade Vittsjö andra halvlek med eftertryck och målen trillade in i jämn takt. Vittsjös sju mål fördelades på sex olika målskyttar – Emily Gielnik (2), Michelle De Jongh, Malin Winberg, Lisa Klinga, Paulina Nyström och Clara Markstedt – och det gladde Mårtensson, men ännu gladare var han för att Alexandra Benediktsson på sin födelsedag kunde göra comeback efter åtta månaders skadefrånvaro.

– Jätteroligt att hon är tillbaka och fick 35 minuters spel i dag.

FAKTA

Vittsjölaget

Anke Preuss – Malin Winberg, Sandra Adolfsson (46), Kajsa Lind, Emma Pennsäter (55) – Heather Williams (70), Nellie Persson (46), Saga Jontoft, Ebba Hed (46) – Michelle De Jongh (46), Paulina Nyström. Ersättare: Elin Vaughan (mv, lån från Ifö Bromölla), Lisa Klinga (46), Alexandra Benediktsson (55), Clara Markstedt (46), Emily Gielnik (70), Elizabeth Eddy, Quinn (46), Ebba Wieder (46).

Sport

Publikbeskedet lindrar inte Brynäskrisen

Glest på publikplats i Brynäs hemmaarena. Dagens positiva publikbesked ger ingen lindring ekonomiskt för Gävleklubben.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Brynäs har hamnat i ekonomisk kris på grund av coronapandemin och måste varsla personal. Dagens publikbesked ändrar inte den krassa verkligheten.
– Nej, det är för liten skillnad tyvärr, säger Brynäs klubbdirektör Michael Campese.

Gefle Dagblad och Aftonbladet uppgav i onsdags att ett tiotal personer på Brynäs kansli kommer att varslas. Enligt Aftonbladet kommer spelarna också att få sänka sina löner med tolv procent.

Campese vill inte kommentera uppgifterna närmare:

– Vi håller på att förhandla och tittar på de delarna, men vi är inte klara. Vi tittar på alla kostnader och personalorganisationen är en del. När vårt paket är klart kommer vi att gå ut med det, säger han till TT.

Coronapandemin har slagit hårt mot klubbarna och hade publikgränsen på 50 personer legat kvar hela säsongen hade Brynäs budgeterat med en förlust på 41 miljoner kronor.

Dagens regeringsbesked ger ingen lindring ekonomiskt.

– Jag har jätterespekt för hälsoläget, men om vi bortser från det så är det marginell skillnad. Det här är ju platser som går till säsongskort som vi redan har fått betalt för. Det goda i det är att vi kanske slipper betala tillbaka. Men det är ingenting som gör att det lyfter intäktsmässigt, säger han och fortsätter:

– Men det är klart som tusan att det är positivt att fler får gå på idrott.

Brynäs klubbdirektör hoppas att 300 åskådare är första steget mot mer publik.

– Under sju månader har man blivit lite luttrad, men jag hoppas det och att vi framför allt sköter oss och tar ansvar. Det skulle kunna göra att vi får ta in fler framöver och det tycker jag vi borde få göra.

Göran Sundberg/TT

Sport

Sösdala fick inte in bollen

Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
FOTBOLL Det blev uddamålsförlust (0–1) borta mot Svenstorp för Sösdala i första kvalmatchen. Josefine Ekvall gjorde matchens enda mål redan efter 21 minuter.

– Vi skapar mer än Svenstorp men bollen vill inte in, suckar Sösdalas tränare "Lillen" Jönsson.

Det blev en tråkig start på extrakvalet för Sösdala IF men kvalmötet lever åtminstone i allra högsta grad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

AIK står fast – alla eller ingen i publiken

Friends arena kommer fortsätta vara folktom, trots dagens publikbesked. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport AIK har från första början varit tydliga när det gäller publikfrågan.
Dagens positiva publikbesked till trots står klubben kvar vid sin linje.
"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik", skriver de på sin hemsida.

Redan i somras gick AIK:s klubbdirektör Björn Wesström ut och sa att de inte skulle selektera ut vilka som skulle få komma till Friends arena.

Trots att Stefan Löfven på dagens presskonferens meddelade att regeringen och Folkhälsomyndighten kommer överens om att öppna för publik på arenorna, upp till 300 personer, kommer AIK att spela inför tomma läktare fram till dess att myndigheterna ger klartecken till att öppna upp helt och hållet.

"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik, ej heller möjligheten till att skapa de intäkter som verksamheten är så beroende av. Med det konstaterat kommer AIK Fotboll inte att välja ut enskilda personer, grupper eller företag att besöka våra matcher när regelverket träder i kraft den 1 november 2020", skriver de på sin hemsida.

Simon Norberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Sport

Nya beskedet: 300 åskådare får släppas in

Statsminister Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen.
Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatsklackar – alla måste sitta ner.
– De här besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläget i landet.

Sittande publik

Nu släpps det in publik – men alltså bara 300 åskådare.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktigare ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november. Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Statsministern är tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndigheter att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangemang där bedömningen görs att faran för smittspridning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd publik på arenorna på grund av risken för smittspridning.

Coronaläget har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintäkter för att klara sin ekonomi.

Lokala regler

Flera inom idrottsrörelsen har riktat kritik mot publikbegränsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsomyndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivtrafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktionerna.

Men företrädare för idrotten har beskrivit det som ett storstadsfenomen och krävt lokala restriktioner.

Organisationen Svensk Elitfotboll har dessutom presenterat ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

"Ser olika ut"

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experimenterat med att släppa in 50 personer på läktarna - för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankomster.

TT: Kan det här rädda några föreningar?

– Det ser väldigt olika ut. Vi har skjutit till flera miljarder i riktat stöd men det kommer att vara en fortsatt tuff situation. Det här innebär att alla de som har längtat efter kultur och idrott i sina liv har en lite större möjlighet att få det, säger Amanda Lind.

Mikael Forsell/TT

Sport

Flera överraskningar i Sveriges startelva

Jennifer Falk startar kvällens EM-kvalmatch hemma mot Lettland.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Jennifer Falk vaktar målet, och i övrigt bjuder Peter Gerhardsson på flera överraskningar. När Sverige tar sig an Lettland i EM-kvalet i fotboll får både Pauline Hammarlund och Julia Zigiotti Olme chansen från start.
Kosovare Asllani missar kvällens match på grund av skada.
PREMIUM

Det stora frågetecknet på förhand var vem som skulle vakta målet. Skadade förstamålvakten Hedvig Lindahl missade även den senaste EM-kvalsamlingen och då fick Jennifer Falk och Zecira Musovic dela på uppgiften: Falk stod hemma mot Ungern (8–0) medan Musovic fick chansen borta mot Island (1–1).

I kväll blir det återigen Göteborgs Jennifer Falk som startar i mål, när tabelljumbon Lettland gästar Gamla Ullevi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Trycket har nog varit hårt”

Stellan Grönberg var överraskad av regeringens besked.
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL – Det var lite överraskande, men så klart glädjande, säger Vinslövs HK:s ordförande Stellan Grönberg.

Med tanke på att smittspridningen ökar så trodde Stellan Grönberg kanske inte att regeringen skulle släppa på mer publik på arenorna, men han har sina tankar om varför det blivit så.

– Trycket har nog varit hårt från de stora, och sen är det säkert ett litet rättvisetänk för att komma mellan lagstiftningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL