Annons

Sjöstrand: "Ställer inte upp på svartmålning"

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand slår tillbaka mot de anklagelser som riktas mot Zlatan Ibrahimovic och landslagsledningen.
– Den svartmålning som nu görs av Sveriges största och främsta fotbollsspelare genom tiderna, den ställer jag inte upp på, säger han till Aftonbladet.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ibrahimovic pekas ut som en översittare i Olof Lundhs nya bok Landslaget enligt Lundh. De uppgifter fotbollsjournalisten för fram i boken bekräftades under tisdagen av en mångårig landslagsledare som uttalade sig anonymt för tidningen.

Tidigare landslagschefen Lars Richt får också kritik för att ha sett mellan fingrarna med Ibrahimovics beteende mot vissa spelare och ledare.

Annons

Sjöstrand säger att han inte har läst Olof Lundhs bok.

"Anonyma källor"

– Därför har jag uppriktigt svårt att kommentera olika lösryckta påståenden. Jag befinner mig på Island med damlandslaget och har fullt fokus på andra saker än berättelser i en bok som, om jag förstått det hela rätt, dessutom lutar sig mot en massa anonyma källor och vad någon hört eller tror sig ha hört. Boken heter ju Landslaget enligt Lundh, inte Landslaget enligt sanningen. Det är en väsentlig skillnad för mig, säger Sjöstrand.

De graverande uppgifter den anonyme landslagsledaren kommer med kommenterar Håkan Sjöstrand, generalsekreterare sedan 2014, så här:

– Jag tror så här: Att det kan hetta till på högsta nivå där allt handlar om att vinna, det är en del av de här sammanhangen. Man kan inte ha högre kravställning på sig än när man är en del av fotbollslandslaget. Självklart uppstår det ibland en frustration i kombination med adrenalin och andra starka viljor. Men den svartmålning som nu görs av Sveriges största och främsta fotbollsspelare genom tiderna, den ställer jag inte upp på. Den känns för mig helt främmande och orättvis. Dessutom har ju spelarna som pekats ut som offer uttalat sig och förnekat och tonat ned det som påstås.

Viktig match

Sjöstrand har inga tankar på att gå till botten med anklagelserna mot Ibrahimovic.

– För att någon anonymt har sagt något och att någon har skrivit en bok där det påstås saker? Nej. Damlandslaget spelar en oerhört viktig EM-kvalmatch i kväll och jag hade önskat att uppmärksamheten riktades mot den matchen snarare än mot något som anonyma personer påstår har hänt för flera år sedan, säger Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons