Sport

Sjöstrand: "Ställer inte upp på svartmålning"

Fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand slår tillbaka mot de anklagelser som riktas mot Zlatan Ibrahimovic och landslagsledningen.
– Den svartmålning som nu görs av Sveriges största och främsta fotbollsspelare genom tiderna, den ställer jag inte upp på, säger han till Aftonbladet.
PREMIUM

Ibrahimovic pekas ut som en översittare i Olof Lundhs nya bok Landslaget enligt Lundh. De uppgifter fotbollsjournalisten för fram i boken bekräftades under tisdagen av en mångårig landslagsledare som uttalade sig anonymt för tidningen.

Tidigare landslagschefen Lars Richt får också kritik för att ha sett mellan fingrarna med Ibrahimovics beteende mot vissa spelare och ledare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Handbollsmatch flyttas på grund av smitta

Kungälv har coronafall inom klubben. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Ännu en match i damernas högsta serie i handboll ställs in. Kungälv har ett konstaterat coronafall inom laget samt flera med symtom, och kvällens möte med Sävehof skjuts på framtiden.

Beslutet har tagits av klubbarna tillsammans med Svensk Elithandboll och Svenska handbollsförbundet. Det finns ännu inget nytt speldatum.

I går sköts Önnereds handbollsdamers match mot Skövde upp efter coronasmitta i Göteborgslaget.

Sport

Fis öppnar för ändringar i VC-schemat

Det kan bli ändringar i VC-schemat trots allt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Den ovissa coronasituationen i världen gör att schemat för världscupen i skidor kan ritas om. Det säger Internationella skidförbundets längdchef Pierre Mignerey till VG.

I slutet av november drar världscupen i skidor igång – precis som vanligt. Efter den inledande tävlingen i finländska Kuusamo kommer VC-cirkusen dra runt i flera olika länder under fyra månaders tid.

Det är i varje fall tanken.

Flera norska åkare har öppet kritiserat Internationella skidförbundet Fis idé om att världscupen kommer att kunna genomföras som vanligt, samtidigt som coronapandemin härjar. Och nu öppnar Fis för att det kan bli förändringar i schemat. Tävlingar kan flyttas eller till och med strykas ur kalendern, säger Fis längdchef Pierre Mignerey till norska VG.

– Jag tror att det kommer vara en del tävlingar, men jag är rätt säker på att vi inte kommer kunna arrangera hela kalendern som det är tänkt, säger han till tidningen.

– Självklart lär det bli några förändringar, men jag är väldigt optimistisk på att vi kan arrangera tävlingar.

Än så länge har ingen tävling ställts in eller flyttats.

– Det finns en stark motivation hos arrangörerna och jag tänker att allt som kan bli gjort kommer bli gjort, säger Mignerey.

Mikael Widerberg/TT

Sport

Chartrat plan kan rädda Blågults EM-kval

Jim Gottfridsson i handbollslandslaget. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Handbollslandslaget planerar att flyga till EM-kvalet i Kosovo över dagen med ett chartrat plan. Därmed skulle alla i truppen förutom Andreas Nilsson kunna spela matchen i Pristina.

Landslaget har en längre tid legat på europeiska handbollsförbundet, EHF, för att få EM-kvalmatchen mot Kosovo nästa söndag flyttad på grund av det komplicerade coronaläget. Flertalet av de svenska spelarna skulle – efter att ha rest till ett land utanför EU – tvingas till karantän när de återvänder till sina utländska proffsklubbar.

Nu planerar Blågult i stället att resa över dagen i ett chartrat flygplan från Göteborg. Om spelarna är borta mindre än ett dygn har alla Tysklandsproffs rätt att återvända utan att sitta i karantän. Däremot ser det ut som att Ungernproffset och mittsexan Andreas "Stycket" Nilsson inte kan följa med till Kosovo.

– Det är inte helt bestämt att vi ska chartra ett plan, men det är ett scenario som vi jobbar med, där vi kan hitta en lösning där vi flyger över dagen, säger landslagets presschef Daniel Vandor till TT.

Landslaget samlas i Sverige på måndag och ska tre dagar senare möta Rumänien i den första EM-kvalmatchen i Partille. Det blir också Glenn Solbergs första landskamp som förbundskapten.

Samtidigt är det klart att landskamperna för U18 och U20 mot Danmark nästa vecka ställs in. Inte heller ungdomslandslagens EM-turneringar, tidigare uppskjutna till januari, kommer att bli av.

Carl Göransson/TT

Sport

Hotet mot Champions League: En ny storliga

Bayern München firar Champions League-titeln efter finalsegern mot Paris SG i somras. Arkivbild.
Foto: Lluis Gene/AP/TT
Sport
Sport Champions League kan få konkurrens av en ny europeisk superliga.
Bakom planerna står storklubbar i England, Italien och Spanien – där Barcelona redan bekräftat att de ska vara med.
– Det här handlar om politik, säger fotbollsexperten Martin Åslund.

Han kallas "Professorn" av en anledning, Arsène Wenger. I augusti 2009 sade den dåvarande Arsenaltränaren så här enligt The Guardian:

– De nationella ligorna kommer att överleva men om kanske tio år kommer det att finnas en europeisk liga.

Snart kan hans spådom bli verklighet. Enligt Sky Sports källor planerar över ett dussin storklubbar i England, Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland att tillsammans med internationella fotbollsförbundet Fifa starta en ny liga: European Premier League.

Inte som en direkt konkurrent till de nationella ligorna, utan till det europeiska fotbollsförbundet Uefas finaste klubblagsturnering Champions League.

Wall Street-banken JP Morgan uppges vara redo att backa ligan med 52 miljarder kronor och även om inget är påskrivet eller klart är det tal om premiär så snart som 2022.

Men Arsène Wenger är ingen Nostradamus, som kastar ut galna spådomar i hopp om att de en dag ska slå in. Planer på en europeisk superliga fanns redan innan Champions League kom till 1992 och bakom kulisserna pågår en dragkamp om de enorma intäkterna i den europeiska toppfotbollen.

Berlusconi pressade

I slutet av 1980-talet började den italienske mediemogulen, Milan-ägaren och senare premiärministern, Silvio Berlusconi utreda möjligheterna att skapa en superliga som kunde ersätta det som då hette Europacupen. På den tiden var det en ren utslagsturnering utan gruppspel där de stora klubbarna kunde åka ur efter bara en match. Inte lönsamt nog, resonerade Berlusconi.

Det skrämde Uefa, som under Lennart Johanssons ordförandeskap mötte de potentiella renegaterna halvvägs och förhandlade fram det nya formatet Champions League till hösten 1992. Sex år senare utökades antalet klubbar från 24 till 32, efter press från bland annat Milan igen.

År 2009 kom Real Madrid-presidenten Florentino Pérez med ett utspel i spansk tv:

– Vi måste komma överens om en ny europeisk superliga som garanterar att de bästa alltid möter de bästa, det är något som inte händer i Champions League, sade han enligt The Telegraph.

Ett förhandlingsknep?

Viasats expert Martin Åslund tror att European Premier League-förslaget är ett förhandlingsknep – precis som Berlusconis första försök på 80-talet misstänks vara – för att styra Champions League dit storklubbarna vill.

Men skulle Fifa vinna på att gå in och konkurrera med Uefa? Fotbollens världsorganisation äger rättigheterna till VM, men mästerskapet spelas bara en gång vart fjärde år och man vill ta del av den europeiska fotbollskakan.

– Det har varit en otrolig ökning av pengar inom fotbollen, men majoriteten hamnar i klubbarna. Det är inte nationerna som tjänar pengarna och i förlängningen innebär det att en spelare som tjänar 300 miljoner kronor i netto kanske bara ser det som "goodwill" att spela för landslaget, säger Åslund till TT.

Enligt Sky Sports är det oklart om det ens är juridiskt möjligt att lansera European Premier League innan 2024, då stora avtal ska förhandlas om. Samtidigt dömer Uefa ut förslaget på sportsliga grunder.

– Uefa och klubbarna är fast beslutna att inte förstöra det som är Champions Leagues styrka genom att skapa en superliga med 10, 12, eller ens 24 klubbar, som garanterat hade blivit tråkig, säger en talesperson.

Barça har sagt ja

Bland kritikerna finns också tidigare storspelaren Luís Figo – kandidat till att bli Fifa-ordförande 2015 – som agiterar på Twitter:

"Den här idén hade förstört fotbollen som vi känner den. Det handlar bara om girighet och att sporten ska domineras av några få elitklubbar, medan resten av klubbarna och ligorna som fansen älskar dör. Fotbollen borde förena sig! Alla borde visa motstånd!", skriver han.

På tisdagskvällen meddelade Barcelonas ordförande Josep Maria Bartomeu att han, tillsammans med övriga i styrelsen, avgår. Men på samma presskonferens som Bartomeu meddelade sitt beslut berättade han också att Barça har tackat ja till en plats i en ny superliga.

– I går (måndag) accepterade vi ett erbjudande om att delta i en framtida europeisk superliga, vilket skulle säkra klubbens finansiella framtid, sade Josep Maria Bartomeu bland annat.

Patrik Dokk/TT

FAKTA

Fakta: European Premier League

Brittiska tv-kanalen Sky Sports erfar att ett nytt förslag för en europeisk superliga kommer att presenteras.

+ Vad är det?

En ny klubblagsturnering för 16 eller 18 av de största fotbollsklubbarna i de fem största ligorna. Uppges ha stöd av Fifa.

+ Vad är det inte?

Klubbarna kommer inte att lämna sina nationella ligor för att delta i tävlingen. Det blir i så fall en konkurrent till Champions League.

+ Vilka kommer att vara med?

Liverpool och Manchester United uppges redan förhandla med Fifa. Arsenal, Chelsea, Manchester City och Tottenham ska ha kontaktats. Andra inblandade klubbar uppges vara Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Bayern München och Paris Saint-Germain.

Barcelonas avgående ordförande Josep Maria Bartomeu bekräftade under tisdagskvällen att klubben har tackat ja till att vara med.

+ Hur fungerar det?

Ett traditionellt ligaspel där alla möts hemma och borta, följt av ett slutspel för de bäst placerade klubbarna. I ett tidigare förslag – det som avslöjades i så kallade "Football Leaks" 2018 – skulle ligans originalmedlemmar vara säkra på en plats i 20 år framöver.

Källa: Sky Sports

Sport

Skåne hoppar av Tv-pucken efter restriktioner

Skånes flicklag hoppar av Tv-pucken. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport

Skånes flicklag kommer inte att spela finalspelet av Tv-pucken. De nya restriktionerna som införts i Skåne är anledningen.

"Jag har största respekt för de nya restriktioner som presenterades igår och baserat på restriktionerna har vi tillsammans fattat det här beslutet i samråd med smittskyddet i Skåne", säger tävlingschef Olof Östblom till ishockeyförbundets webbplats.

Skånes ishockeyförbund har, tillsammans med Svenska ishockeyförbundet och smittskyddet i Skåne, tagit beslutet att inte medverka i turneringen - som spelas i helgen i Umeå.

Cesar Fältskär/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Herrar får 100 miljoner för EM – damerna noll

Sverige jublar över EM-avancemanget efter Islandsmatchen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Svenska fotbollförbundet får nästan 100 miljoner kronor för herrlandslagets avancemang till EM nästa år. Däremot får det inte en krona för damlandslagets EM-biljett till 2022.
– Jag har sagt det länge att Fifa och Uefa måste steppa upp, säger Kosovare Asllani.

Hon poängterar vikten av tydliga ekonomiska insatser från de internationella fotbollsförbunden.

– Det måste det bli. Det är det vi strävar efter hela tiden. Förbundet kan bara göra sitt och visa var Sverige står och att man själv vill satsa. Men sen handlar det om att Fifa och Uefa satsar ännu mer och går i bräschen vilket de inte gör nu och spelarna får lida, säger hon till Aftonbladet .

Generalsekreteraren i Svenska fotbollförbundet, Håkan Sjöstrand, säger att det på damsidan är först när man deltar i ett mästerskap som det blir intäkter till det svenska förbundet.

– Tidigare mästerskap har vi fått besked ungefär ett halvår före turneringen börjar om hur samtliga mästerskapsersättningar ser ut så vi får vänta på detta, säger han.

Spelarna får ingen kvalbonus från Svenska fotbollförbundet, däremot matchpremier enligt ett avtal med förbundet. Avancemanget till EM i England 2022 blev klart på tisdagskvällen när Sverige besegrade Island i kvalet med 2–0.

Sverige fick drygt 20 miljoner kronor för VM-bronset 2019.

Sport

Tuffa coronaregler inför JVM

Juniorkronorna under bronsmatchen i JVM mot Finland i januari.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Junior-VM i ishockey ska genomföras i en bubbla i Edmonton för att göras så coronasäkert som möjligt.
Även under uppladdningen ska Juniorkronorna leva som i karantän och det krävs tre negativa coronatest för att få åka till Kanada.
PREMIUM

Under uppladdningslägret i Sundsvall 7-13 december ska Juniorkronorna leva i en bubbla. Alla ska testas för covid-19 tre gånger och alla tester måste vara negativa för att spelaren eller ledaren ska få åka med till Nordamerika.

– Kruxet är att vi kommer att behöva ta ut en väldigt stor trupp till Sundsvall, normalt vill man helst inte ta ut fler än man får anmäla. Nu blir det upp mot 30 spelare eller till och med fler, säger förbundskaptenen Tomas Montén till Aftonbladet .

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

32 års väntar är över för Dodgers

Los Angeles Dodgers firar World Series-vinsten.
Foto: Tony Gutierrez/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Los Angeles Dodgers är nya World Series-mästare efter att ha vunnit över Tampa Bay Rays med 4–2 i matcher. Senaste gången som LA tog hem titeln var 1988.

Tampa Bay besegrades i det sjätte finalmötet i nordamerikanska basebolligan MLB med 3–1.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL