Annons

Tillbaka till rötterna för Nobelpriset i Oslo

Norge följer i Sveriges fotspår och stoppar den ordinarie Nobelprisutdelningen i år. Ceremonin skalas ner och flyttas från Oslos rådhus till en mer anspråkslös aula på universitetet.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ganska folktomt framför rådhuset i Oslo en dag i maj. Och så lär det förbli när fredspriset delas ut i höst.
Ganska folktomt framför rådhuset i Oslo en dag i maj. Och så lär det förbli när fredspriset delas ut i höst.Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

– Årets utdelning i rådhuset ställs in av två skäl, säger norska Nobelinstitutets chef Olav Njølstad till NRK.

– I Sverige är utdelningen av de andra Nobelprisen, som brukar ske på Konserthuset i Stockholm, avblåst. Vi vill samordna oss med Stockholm, och markera att detta är ett undantagsår.

Annons

– För det andra hade vi inte kunnat har mer än 200 personer i rådhuset – i en lokal som egentligen har plats för 1 000 – så det skulle ha sett väldigt glest ut.

Universitetsutdelningen blir en slags "tillbaka till rötterna" för den utdelning av Nobels fredspris som sker varje år i Oslo; det var där utdelningen skedde 1947–1989.

100 gäster beräknas rymmas i aulan. Om huvudgästen, årets pristagare, kan resa till Oslo för att finnas bland dem är ännu oklart. Namnet offentliggörs den 9 oktober.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons