Annons

Tvära kast för Londonbor: "Fram och tillbaka"

Storbritannien svänger om på nytt för att parera en snabb spridning av coronaviruset. För invånarna är det svårt att hänga med i beskeden – och att få provsvar.
– Vi är alla ganska förvirrade, säger Londonbon Alice Rochford.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Mer eller mindre begränsat. Londonbor tycks ta lätt på påbuden – men nu skärps de. Arkivbild från London den 12 september.
Mer eller mindre begränsat. Londonbor tycks ta lätt på påbuden – men nu skärps de. Arkivbild från London den 12 september.Foto: Dominic Lipinski/PA via AP/TT

Efter en större nedstängning i våras kunde britterna börja träffas i större grupper och gå till puben igen i mitten av sommaren. När smittspridningen tar ny fart har regeringen lagt nya påbud mot pubarna, uppmanat människor att jobba hemifrån och skärpt reglerna för hur många som får umgås samtidigt.

– De har varit väldigt inkonsekventa med alltihop, säger Alice Rochford, som bor i östra London, där hon säger att det mesta är som vanligt, om än lite mer tomt på folk på gatorna.

Annons

– Regeringen har en skrämselretorik och i nyheterna får de det att låta som att det är världens undergång, men folk beter sig hyfsat normalt. Man bär munskydd, men det är inte alla som gör det och ingen blir tvingad. Det finns en ganska stor motvilja vid det här laget att följa alla regler.

"Folk ger ju upp"

Det är förbjudet att träffas i grupper om fler än sex personer och från regeringshåll har det uppmuntrats till att anmäla dem som överträder regeln. Alice Rochford, som delar en lägenhet med flera personer, berättar att de hade besök i helgen och var totalt sju i sällskapet. Då ringde en granne hyresvärden.

Hon berättar vidare att det är "omöjligt" att testa sig för covid-19, trots myndigheternas uppmaningar om att göra detta.

– Det sägs olika saker varje vecka. De sade först att folk i allmänhet inte skulle testa sig, för att det inte fanns tillräckligt med testutrustning. Nu säger de att alla ska testa sig, säger Alice Rochford.

– De sade att alla skulle börja gå till jobbet igen och nu säger de att folk inte ska gå dit. Folk ger ju upp till slut.

Befolkat kaos

Svenska Kristina Eriksson bor i London och gör sitt jobb som kommunikationschef hemifrån. Hon hade just tänkt meddela de anställda att de inom kort skulle kunna börja komma tillbaka till kontoret, men då kom regeringen med nya bud.

– Det går fram och tillbaka, säger hon.

– Jag tror att jag talar för de flesta välinformerade personer som bor i Storbritannien när jag säger att det helt enkelt har varit oklart vad som händer och vilka riktlinjer man ska följa.

När hon var hemma i Sverige under sommaren noterade hon en mycket mer avslappnad inställning till smittspridningen. Samtidigt noterar hon att det bor nästan lika många människor i London som i hela Sverige.

Kristina Eriksson vet inte hur hon skulle göra för att bli testad för viruset, i det fall hon skulle behöva.

Annons

– Min kompis i Sverige sade att jag bara skulle gå till vårdcentralen, men här har man ingen aning och vet inte ens vem man ska fråga. Det är totalt kaos och oorganiserat för så många människor.

Hamnat i kläm

De omväxlande beskeden har orsakat förvirring och fått stora konsekvenser på fler håll. Många britter som tagit sig för att resa utomlands den senaste tiden har med kort varsel fått veta att de kommer behöva sitta i karantän i två veckors tid när de återvänder.

Det senaste beskedet om att pubar och restauranger ska stänga senast klockan tio på kvällen irriterar också många krögare som investerat pengar för att följa de sedan tidigare formulerade smittskyddskraven.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Alice Rochford, researcher i östra London, ser en växande motvilja hos invånarna att följa de varierande besked som kommer från myndigheterna.
Alice Rochford, researcher i östra London, ser en växande motvilja hos invånarna att följa de varierande besked som kommer från myndigheterna.Foto: Privat
Kristina Eriksson, svensk Londonbo, tycker att det är svårt att hålla sig underrättad om vad som gäller i smittskyddsfrågan.
Kristina Eriksson, svensk Londonbo, tycker att det är svårt att hålla sig underrättad om vad som gäller i smittskyddsfrågan.Foto: Privat
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons