Inrikes

Familjekarantän kan bli aktuellt i Stockholm

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Stockholm visar oroande tecken på ökad smittspridning. Det kan innebära lokala coronarestriktioner, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Ett alternativ är att den som bor tillsammans med en smittad person tvingas isolera sig i hemmet, enligt Region Stockholm.
PREMIUM

Tidigare under tisdagen meddelade Region Stockholm att den nedåtgående trenden av smittofall har brutits. Därför kan det bli aktuellt med lokala restriktioner i Stockholm, sade Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff.

– Här har vi en diskussion med Stockholm om att man kanske behöver införa ytterligare åtgärder för att minska smittspridningen här, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rekordmånga amerikaner har röstat i Sverige

Democrats Abroad i Sverige demonstrerar i Stockholm efter att Donald Trump tillträtt som president. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Mer än dubbelt så många amerikaner bosatta i Sverige har röstat i det amerikanska presidentvalet jämfört med 2016 års val.
– Många känner att det här valet är det viktigaste under vår livstid. Det är mycket som står på spel, säger Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige.

I valet 2016 röstade 2 772 amerikaner med hjälp av Democrats Abroad i Sverige. I år har intresset bland väljarna ökat explosionsartat – drygt 6 000 utlandsamerikaner har beställt valsedlar via organisationen och lagt sina röster.

– Att Trump vann förra valet var en stor chock för många, det har påverkat människor. De känner att det är extremt viktigt att ersätta honom med någon som kan ena landet, säger han.

Partiorganisationens volontärer har arbetat hårt för att nå de amerikaner som bor i Sverige och förmå dem att rösta på den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

I Sverige bor drygt 22 800 personer som är födda i USA enligt Statistiska centralbyrån. Men det totala antalet amerikanska medborgare i Sverige är högre, uppskattningsvis 40 000, enligt Alex Lange.

6 000 röster skulle då motsvara 15 procent av av utlandsamerikanerna, mer än det totala valdeltagandet som brukar ligga på runt 10 procent.

– Vi kan vara säkra på att det här är ett rekordår där valdeltagandet är högre än någonsin, säger Lange.

Linus Svensson/TT

FAKTA

Fakta: Så många har röstat från Sverige

Drygt 6 000 amerikaner har hittills beställt valsedlar genom Democrats Abroad i Sverige för att rösta i presidentvalet. Men det finns inga siffror över vilken presidentkandidat väljarna har lagt sin röst på.

Antalet väljare som har förtidsröstat är troligen också högre, eftersom det finns fler sätt för utlandsamerikaner att beställa valsedlar, exempelvis genom att vända sig direkt till sina vallokaler i hemdelstaterna.

Den officiella statistiken över röster från utlandet står de amerikanska delstaternas valmyndigheter för. Delstaterna bestämmer själva om och hur de vill offentliggöra siffrorna.

Källa: Democrats Abroad i Sverige

Inrikes

FN-chefen hoppas på nordiskt ledarskap

FN:s generalsekreterare António Guterres deltog när det Nordiska rådet samlades på länk under tisdagen. Arkivbild.
Foto: Bebeto Matthews
Inrikes
Inrikes För första gången hittills har Nordiska rådets session ställts in. Istället möttes de nordiska ledarna över länk tillsammans med den specialinbjudna gästen, FN:s generalsekreterare António Guterres.

Mötets tema var coronakrisen och de utmaningar som världen drabbats av.

"I dag möter vi en tid som präglas av en allvarlig kris och stor osäkerhet. Världen står inför en pandemi som utvecklar sig och som har utvecklat många svagheter i våra samfund", konstaterade António Guterres.

Han fortsatte:

"Samtidigt fortsätter klimatförändringen och det påverkar nationer. Båda dessa kriser kräver en ny effektiv multilateralism för en global hantering av problemen som berör oss alla".

"Historiska förkämpar"

Precis som i covid-19-krisen underströk han att ingen heller är immun mot klimatförändringen.

"Vi gör allt vi kan för att säkra ambitiösa klimatåtgärder för att nå målen i Paris-avtalet."

"Det är viktigt att vi bygger upp ekonomin igen efter pandemin genom effektiva klimatåtgärder som ger bättre jobb till miljoner av människor, där renare och effektivare teknik främjas."

Han konstaterade vikten av de nordiska ländernas samarbete för klimatet.

"Här räknar vi med de nordiska länderna som historiskt sett vara ambitiösa förkämpar för klimatåtgärder. Världen behöver ert ledarskap mer än någonsin."

"Det är mitt hopp att medlemmar av det nordiska rådet vill vara globala förebilder av grön och bärkraftig återhämtning efter pandemin", sa António Guterres.

Rustat för kriser

När det var Löfvens

"Ett starkt multilateralt samarbete gör att vi är bättre rustade för att lösa kriser. Jag vill också tacka generalsekreteraren i FN och alla FN-organ för ert ledarskap under pandemin."

Löfven poängterade även flera punkter som han menar är av stort intresse för alla i pandemin och som också kommer att bli det i framtiden — däribland att vi först måste säkra en rättfärdig fördelning av vaccinet.

"I Norden säger vi att ingen är trygg förrän alla är trygga", sade Löfven och fortsatte:

"Vi måste också få fart i den gröna omställningen som också är en väldigt viktigt del av den ekonomiska återhämtningen, så vi måste leverera enligt Paris-avtalet."

Förutom Löfven och Guterres talade bland andra Danmarks ledare Mette Fredriksen, Färöarnas Bardur á Stieg Nielsen, Grönlands Kim Kielsen, Finlands Sanna Marin, Norges Erna Solberg, Ålands Veronica Thörnroos och Islands Katrín Jakobsdóttir.

FAKTA

Fakta: Nordiska rådet

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ och bildades 1952.

Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från Färöarna, Grönland och Åland.

Rådsmedlemmarna sitter i ländernas parlament och utses av parlamenten efter förslag av partigrupperingar. Direkta val till Nordiska rådet förekommer inte.

Nordiska rådet samlas till två årliga möten, temasession och ordinarie session, där de nordiska parlamentarikerna fattar beslut om sådant man vill att de nordiska regeringarna skall hitta lösningar på.

Källa: Nordiska rådet

Inrikes

Extra hög risk för inbrott under hösten

Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes När höstmörkret lägger sig ökar inbrotten i svenska bostäder, enligt Stöldskyddsföreningen SSF. Under höstlovet är risken särskilt stor. Men det finns enkla sätt att skydda sig.

Den här veckan är det höstlov i hela landet vilket kan innebära att många kanske passar på att lämna hemmet några dagar. Det är anledning till att vara lite extra på sina vakt för både sin egen del och för resten av grannskapet, enligt Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

— Det kanske inte är lika många som reser det här höstlovet som under vanliga år när vi inte har haft en pandemi, säger han till TT.

Grannsamverkan

Men om du själv eller grannen åker bort är det viktigt att ha en Grannsamverkan mot brott, det vill säga en metod där grannskapet utbildas av och samarbetar med den lokala polisen för att minska bland annat bostadsinbrott.

Som komplement till Grannsamverkan kan man även ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Klingvall.

För den egna bostaden är det även smart att se till att det ser ut som att man är hemma.

Ha kvar vardagsstöket

— Bor du i villa eller på bottenplan ska de vara samma oreda på uppfarten eller på diskbänken som det är i vardagsstöket. Gör det inte finare än vanligt bara för att ni åker iväg, säger Klingvall.

Det är också bra att ha en belysning som tänds med hjälp av en timer.

— Det är en enkel åtgärd som gör att huset eller lägenheten ser bebodd ut. Lägg inte heller ut på sociala medier att du är bortrest, det kan göras när ni väl är hemma igen, Per Klingvall.

Åsa Johansson/TT

Inrikes

Polisen utreder mordförsök i Linköping

En man i 20-årsåldern ska ha utsatts för ett mordförsök med ett vasst föremål. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under tisdagseftermiddagen kom en man i 20-årsåldern till sjukhus i Linköping med skador som tros ha orsakats av ett vasst föremål. Polisen utreder det hela som ett mordförsök.

– Vi har pratat med den drabbade ytterst kort, därav är brottsplatsen något oklar ännu så länge. Men vi utgår från Stora Torget och Storgatan mitt i Linköping, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson hos polisen.

Polisen är nu väldigt intresserade av att komma i kontakt med vittnen från platsen.

– Vi försöker hitta vittnen, samla in uppgifter, och hitta lämpliga övervakningsfilmer. Vi hoppas också kunna prata mer med målsägaren, säger Israelsson Silfver.

Offret ska inte ha några livshotande skador. Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen var ingen frihetsberövad eller misstänkt för mordförsöket.

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden i Skåne skärps på grund av ökad smittspridning.
Folk uppmanas att inte shoppa i onödan, gå på fester eller att åka kollektivt.
– Läget är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

Undvik att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Livsmedelsbutiker och apotek får endast besökas om det är nödvändigt.

Det är några av de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten (FHM), i samråd med det regionala smittskyddet, har beslutat om att införa i Skåne med anledning av en ökad smittspridning.

– Från den ena veckan till den andra har vi sett en fördubbling av antalet fall och samtidigt har vi sett antalet personer som är inlagda i den skånska sjukvården har ökat de senaste dagarna. Även om det i jämförelse med i våras är på en låg nivå är det allvarligt, säger Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare, till TT.

Hon konstaterar också att antalet fall ökat på särskilda boenden ute i kommunerna.

Fler på sjukhus

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet och antalet covidsjuka som får vård på iva är uppe i sex personer. Eva Melander beskriver det som "ett helt annat läge" än bara för några veckor sedan vad väller antalet inrapporterade smittofall per dag.

– Det är ökningstakten som vi och Folkhälsomyndigheten reagerar på och det var därför de (FHM) tog kontakt med oss i går igen, säger Melander.

TT: Om man nu avråds från att besöka exempelvis köpcentrum och museer – har det varit en diskussion om att stänga dem helt och hållet?

– Nej, vi är inte där ännu. Det handlar om att hitta åtgärder som begränsar risken för smittspridning samtidigt som man till varje pris vill ha samhället i gång och att folk ska må bra. Det här är en balansgång, men i den situation vi är nu vill vi börja med de åtgärder vi inför nu. Funkar det så är det bra, blir det en fortsatt smittspridning trots detta får vi ta till andra åtgärder.

Håller kvar publiktak

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, men det har inte varit några diskussioner om att stänga helt för publik.

– Vi vill inte ge dubbeltydiga signaler. Nu säger vi att det är allvar och då kan vi inte med hedern i behåll att säga: "varsågod, kom in fler besökare". Men det har ännu inte varit någon diskussion om att stänga.

Ökningen har skett i alla åldrar, men framför allt dominerar de yngre åldersgrupperna. Nu uppmanas invånare i Skåne att avstå från fester och att gå på exempelvis konserter.

– Det här rör sig på alla fronter. Smittspridningen har skett i samband med fester, arbetsplatser, after works och andra sociala sammanhang. Även i samband med begravningar, säger Eva Melander.

Skåne är den andra regionen i Sverige som får skärpta allmänna råd och de gäller inledningsvis till den 17 november. Den 20 oktober fattades ett liknande beslut för Region Uppsala.

Ökar i andra delar

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då, i mitten av september, såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antal covidpatienter på iva.

Daniel Kihlström/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Länsstyrelsen fattade även beslut om att hålla kvar publiktaket på 50 personer på kultur- och idrottsevenemang, trots att regeringen beslutat att det från och med 1 november är tillåtet med 300 åskådare.

De regionala restriktionerna om publiken gäller till den 30 november, men beslutet kan förlängas eller förkortas beroende på utvecklingen av smittspridningen.

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Skåne

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Stockholm: "Det ökar alldeles för mycket"

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund vill att alla stockholmare som kan jobba hemifrån ska göra det. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Antalet fall av covid-19 ökar i Region Stockholm och fler personer behöver sjukhusvård.
– Nu är det skarpt läge, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östulund.

De senaste fyra dagarna, 23–27 oktober, har ytterligare 1 678 fall av covid-19 konstaterats i Region Stockholm. Motsvarande period förra veckan konstaterades 905 fall. Av de nya insjuknade har nio upptäckts bland äldre på särskilt boende för äldre. Detta framgår av regionens senaste veckorapport.

– Det ökar alldeles för mycket. Vi vill inte se en så här stor ökning som det nu har varit. Det är en 70-procentig ökning från vecka 42 till 43, så nu är vi uppe i nästan 3 000 fall veckan 43, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Fyra till på iva

Totalt vårdas 119 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård i regionen. Det är 34 fler jämfört med den förra rapporten. Totalt ligger fjorton patienter på intensivvårdsavdelning, en ökning med fyra personer.

– Nu är det skarpt läge och mycket viktigt att alla fortsätter med det vi har tjatat så mycket om – att hålla fysisk distans. För det är bästa sättet att inte bli smittad, säger Maria Rotzén Östlund.

Illavarslande trend

Hon påpekar att de allra flesta av de nya fallen är personer som provtagits i hemmen och alltså har lindrigare symtom. Men det är ändå en illavarslande trend.

– Det ökade antalet fall gör att det är större risk att fler blir allvarligt sjuka och därmed hamnar på sjukhus, och högre risk för fler på intensiven och till slut dör. Dit vill vi inte.

TT: Har folk börjat slarva med restriktionerna?

– Vi har ingen statistik, men det ryktas om fler hemmafester och att fler börjar återgå till sina arbetsplatser. Vi vill uppmuntra alla som kan att fortsätta jobba hemifrån.

– De som så att säga bär vårt samhälle genom att ta hand om våra sjuka, våra barn, laga vår mat, stå i affärer och så vidare, de måste få åka kollektivtrafik och ta sig fram i samhället. Alla andra som kan jobba hemifrån ska göra det, säger Maria Rotzén Östlund.

Bra rutiner på plats

TT: Hur ser du på att nio nya fall har upptäckts på särskilda boenden?

– Eftersom det är en samhällsspridning så har smittan återigen tagit sig in där, vilket är väldigt tråkigt. Men vi har goda rutiner på plats för smittspårning och för att begränsa smittan. Verksamheterna arbetar kring det här på ett väldigt bra sätt för att försöka förhindra smittan, säger Maria Rotzén Östlund.

Jörn Spolander/TT

Inrikes

Gömde vapen hos mamma – dömd till fängelse

Ett halvautomatiskt vapnen av märket Colt AR-15. Vapnet på bilden är inte det som den unge mannen gömt i lägenheten.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes En ung man döms till fängelse i två år och sex månader för att ha förvarat skjutvapen och sprängmedel i sin mors lägenhet.
PREMIUM

Det var i maj som kvinnan hittade en väska hemma i sin bostad sydost om Stockholm. I väskan fann hon en hemmagjord fjärrstyrd sprängladdning, ett automatvapen och en pistol med tillhörande ljuddämpare och ammunition.

Efter fyndet larmades polisen. En kriminalteknisk analys gjordes av vapengömman och polisen fann snart sonens fingeravtryck på pistolen. Polisens misstankar riktades då mot mannen som också bor i lägenheten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Resebolagen redo för Kanarieöarnas covidkrav

Om Kanarieöarnas lagförslag går igenom kommer alla turister att behöva visa upp ett negativt covidtest vid ankomst. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Inrikes
Inrikes Efter beskedet att Kanarieöarna kan komma att införa krav på ett negativt covidtest för alla inresande turister står de nordiska charterbolagen redo att erbjuda tester till sina kunder.
PREMIUM

Under tisdagen uppgav lokala myndigheter på Kanarieöarna att man kan komma att skärpa kraven på alla inresande turister. Om det lokala styret får igenom det nya lagförslaget, så måste alla turister som reser till de populära charteröarna kunna visa upp ett negativt covidtest för att få släppas in på sitt hotell.

Det negativa provsvaret får vara utfärdat mellan 48 och 72 timmar före ankomst. Om lagen går igenom kommer den att gälla både spanska och utländska turister.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL