Annons

Försvarssamarbete i norr ska utökas

Försvarssamarbetet på Nordkalotten ska utvecklas. Sverige, Norge och Finland har skrivit på en avsiktsförklaring om att planera och samverka mer.
Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi ska öva mer tillsammans, undersöka möjligheterna att koordinera mer militära planeringar, informera varandra mer och hur vi kan utveckla interoperabiliteten. Det vill säga, hur vi samarbetar i kris och konflikt, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar till TT, om samarbetet som TV4 var först att rapportera om.

– Det innebär att vi är beredda att ta ett större ansvar gemensamt och att vi anser att vi är starkare tillsammans om vi samarbetar djupare i den här delen av Skandinavien, säger Hultqvist.

Annons

Enligt Hultqvist, som var med och skrev under avsiktsförklaringen i norska Porsanger, handlar det inte till så liten del att skicka en säkerhetspolitisk signal till omvärlden, inte minst Ryssland.

– Det är historiskt, vi har inte haft någon sådan här avsiktsförklaring tidigare, säger Hultqvist.

Han säger att han informerat riksdagen inför undertecknandet.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons