Annons

Gängledare får sänkt straff i HD

Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Högsta domstolen sänker straffet för en gängledare i Göteborg med hänvisning till en tidigare dom. Arkivbild.
Högsta domstolen sänker straffet för en gängledare i Göteborg med hänvisning till en tidigare dom. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

En gängledare i Göteborg som döms för bland annat förberedelse till mord får sitt straff sänkt av Högsta domstolen. Anledningen är att mannen för en tid sedan även dömdes för andra brott, i en annan rättsprocess.

– Det är en miss hovrätten har begått, att inte beakta den domen, säger Ulrika Stenström, justitiesekreterare på Högsta domstolen, till tidningen GT.

Annons

Mannen dömdes i februari av hovrätten i Göteborg till sex och ett halvt års fängelse, för att han förberett ett mord på en man i ett rivaliserande gäng. I domen ingick även grovt vapenbrott och grovt häleri. Nu sänker HD straffet i detta mål till fängelse i fyra år och två månader.

Hösten 2019 dömdes han, av samma hovrätt, till två och ett halvt års fängelse för grov utpressning.

HD anser att brotten i de två rättsprocesserna enligt lagen ska bedömas tillsammans, eftersom de skett inom en viss tidsrymd. Det sammanlagda straffvärdet blir då lägre än om rättsprocesserna betraktas helt var för sig.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons