Annons

Lagkrav: Hemsidor ska vara handikappanpassade

Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, enligt en ny lag.
Kommuner och myndigheter riskerar att anmälas och i slutändan bötfällas vid brister.
Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Arkivbild.
Webbplatser från offentlig sektor måste vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Arkivbild.Foto: Alexander Olivera/TT

Lagen började gälla på onsdagen och samma dag upprättade Myndigheten för digital förvaltning (Digg) sitt första ärende. En hemsida som skapats på uppdrag av Svenska institutet håller inte måttet ur ett tillgänglighetsperspektiv.

– Vi granskade startsidan och hittade en hel del problematiska saker. Bland annat byts huvudrubriken ut med några sekunders mellanrum. Det blir ju ett jätteproblem för en blind person med skärmläsare, säger Tommy Olsson, specialist i digital inkludering på Digg.

Kan kosta

Annons

Myndigheten har ett tillsynsansvar och hoppas endast behöva använda dialog som verktyg för att få kommuner, regioner och myndigheter att förbättra sina webbplatser. Men om de inte skulle lyssna kan Digg agerade hårdare.

– Då kan det bli fråga om ekonomiska sanktioner, men vi hoppas att vi aldrig hamnar där, säger Olsson.

Att tillgängliggöra hemsidor för alla kan låta svårare än vad det egentligen är, enligt specialisten. Ofta går hindren att åtgärda relativt enkelt. Som exempel där bristande tillgänglighet faktiskt inneburit konkreta problem tar Tommy Olsson upp hur personer med synnedsättningar berättat om svårigheter med att boka provtagning för covid-19.

– Det är en demokratifråga. Man ska inte bli utestängd från samhället för att man har dyslexi, nedsatt syn eller rörelsenedsättning som gör det svårt att använda en datormus, säger han.

Utbrett problem

För invånare är det möjligt att tipsa Digg om otillgängliga hemsidor, men myndigheten ska förutsättningslöst också granska 299 webbplatser.

– Problemet är utbrett. Vi räknar med att inte hitta en enda felfri sida, säger Tommy Olsson.

Erik Nilsson/TT

Fakta: Nya lagen

Fakta: Nya lagen

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började egentligen gälla 1 januari 2019 men alla hemsidor från offentlig sektor omfattades inte av lagen förrän 23 september 2020.

Lagen innehåller bestämmelser som innebär att tjänster och information som en offentlig aktör tillhandahåller genom en webbplats ska vara tillgänglig. Sådan digital service ska uppfylla kraven att vara "möjlig att uppfatta, hanterbar, begriplig och robust".

Med offentlig aktör avses statliga och kommunala myndigheter, beslutande församlingar i kommuner och regioner, offentligt styrda organ samt sammanslutningar av dessa aktörer. I begreppet offentlig aktör ingår även vissa privata aktörer inom exempelvis skola och sjukvård.

Källa: Myndigheten för digital förvaltning (Digg)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons