Annons

Nordén inför VM-loppet: "Älskar banan"

Pandemin stoppade mästerskapet i Aigle-Martigny, Schweiz, men flytten till Bologna räddade årets cykel-VM.
Först på programmet står damernas tempolopp.
"Vilken bana. Jag älskar den", skriver Lisa Nordén på Twitter.
Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Lisa Nordén, enda svenska i tempoloppet när VM inleds på torsdagen. Arkivbild.
Lisa Nordén, enda svenska i tempoloppet när VM inleds på torsdagen. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Triathlonstjärnan, som på senare år framgångsrikt kombinerat simma-cykla-springa med att enbart trampa, är enda startande svenska i torsdagens lopp.

Under onsdagen fick hon chansen att känna på vad som väntar. Nordén verkade hänförd av bansträckningen utanför Bologna. Inte minst med målgången inne på Formel 1-banan Autodromo Enzo e Dino Ferrari i Imola.

Annons

"Det är snabba vägar de sista kilometerna", skriver hon på sitt Instagramkonto.

Tempoloppet mäter 31,7 kilometer. Det kommer att gå undan i stort sett hela tiden.

"Jag ser verkligen fram emot att tävla på de här vägarna", twittrar Nordén.

Vann tävling i söndags

OS-silvermedaljören från London 2012 är uppenbarligen i god fysisk form. Så sent som i söndags vann hon triathlontävlingen Pushing Limits Race i Ratingen, Tyskland.

"Återhämtningen har varit riktigt bra och benen känns lätta. Det är spännande att vara här", skriver Nordén på Instagram.

Förra årets 14:e-plats i tempoloppet i Harrogate i Yorkshire räckte inte för att Nordén skulle kvala in till OS i Tokyo. Nu är målet att förbättra placeringen.

På fredag är det dags för Tobias Ludvigsson i herrarnas tempo.

– Det kommer att gå fort. De kör i en dalgång med en svag stigning fram till vändpunkten, sedan tillbaka. Rak väg, få svängar. Kan passa bland annat Ludvigsson, säger expertkommentatorn och tidigare proffscyklisten Fredrik Kessiakoff till SVT.

Linjelopp utan Fahlin

I helgen avgörs linjeloppen, först ut är damerna på lördag med den svenska trion Hanna Nilsson, Wilma Olausson, och Julia Borgström. 14 mil med en höjdskillnad på 2 750 meter väntar. Emilia Fahlin skulle ha kört, men tvingades till en operation i förra veckan. Lucas Eriksson är ende svensk i herrarnas lopp över 28,8 mil med en total stigning på fem kilometer.

– En klassisk bana där allroundåkarna gynnas. Här vinner ingen spurt- eller bergsspecialist. Två tuffa klättringar, små, smala vägar. Det lär inte bli stora klungor vid målgång. Vädret blir en utmaning. När VM inleds är det 27 grader och sol, men i helgen blir det svalare och regn, säger Fredrik Kessiakoff till SVT.

Annons

Henrik Skiöld/TT

Fakta: Så avgörs cykel-VM

Fakta: Så avgörs cykel-VM

Plats: Bologna, Italien.

Program:

Torsdag: Damernas tempolopp. Svensk deltagare: Lisa Nordén.

Fredag: Herrarnas tempolopp. Sv delt: Tobias Ludvigsson.

Lördag: Damernas linjelopp. Sv delt: Hanna Nilsson, Wilma Olausson, Julia Borgström.

Söndag: Herrarnas linjelopp. Sv delt: Lucas Eriksson.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons