Annons

Osby raket på företagsrankning

Osby kommun avancerar på Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimat. 63 placeringar upp till en 185:e plats är den kraftigaste klättringen av samtliga skånska kommuner.
Osby • Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Näringslivsutvecklaren Jimmy Ekborg, kommunalrådet Niklas Larsson (C) och oppositionsrådet Daniel Landin (S) var nedbjudna till Svenskt Näringsliv i Malmö för att berätta om sitt arbete med företagandet i kommunen. Osby kommun är den kommun som klättrat flest placeringar (63) på näringslivsrankningen av samtliga skånska kommuner.
Näringslivsutvecklaren Jimmy Ekborg, kommunalrådet Niklas Larsson (C) och oppositionsrådet Daniel Landin (S) var nedbjudna till Svenskt Näringsliv i Malmö för att berätta om sitt arbete med företagandet i kommunen. Osby kommun är den kommun som klättrat flest placeringar (63) på näringslivsrankningen av samtliga skånska kommuner.Foto: Privat

På onsdagsmorgonen meddelade Svenskt Näringsliv sin rankning över företagsklimatet bland landets kommuner. För Osby kommun blev det ett rejält skutt uppåt – kommunen klättrar 63 placeringar från plats 248 till plats 185 i landet.

Klättringen är den största förbättringen av samtliga skånska kommuner och av den anledningen befann sig kommunalrådet Niklas Larsson (C), oppositionsrådet Daniel Landin (S) och näringslivsutvecklaren Jimmy Ekborg i Malmö på onsdagsmorgonen. Där fick de motta diplom som ”årets klättrare” samt berätta om sitt arbete.

Annons

– Roligt, men viktigt att vi är ödmjuka. Vi kände på oss att vi skulle öka, men kanske inte med så många placeringar. Vi har lyckats bryta den nedåtgående trenden nu när det gått uppåt två år i följd, säger Niklas Larsson (C).

Lång väg kvar

Samtidigt innebär placeringen att Osby är på plats 28 av de 33 skånska kommunerna. För tio år sedan låg kommunen runt 25:e plats i landet och den nuvarande målsättningen, att ligga topp 50, är fortfarande avlägsen.

– Det är fortfarande oerhört långt kvar till topp 50, konstaterar Niklas Larsson (C) och fortsätter:

– Att minska ett förtroende kan gå snabbt, men det tar längre tid att bygga upp det.

Attityd sticker ut

Rankningen baseras på ett antal olika frågor till lokala företagare och till viss del på statistik. Bland enkätfrågorna stickar i synnerhet attityden från kommunpolitiker och tjänstepersoner ut i positiv bemärkelse för Osbys del.

– Vi uppfattar att vi visat tydligare från politiker och tjänstepersoner att frågor rörande företag är viktiga och intressanta. Det har även arbetats mycket med dialog, kommunikation, service och bemötande, säger Larsson (C).

Han nämner även informationsmöten med byggföretagare, återupptagna företagsbesök samt strävan efter att företagare ska uppfatta kommunens organisation som smidig som nycklar i arbetet för att nå en högre rankning.

Ny fråga om brottslighet och trygghet

Årets enkät innehåller även några nya frågor varav en berör hur mycket företagarna upplever att de påverkas negativt av brottslighet och otrygghet. Här hamnar Osby på plats 265 av landets 290 kommuner. Det föga eftersträvansvärda bottenskiktet i den frågan utgörs primärt av skånska kommuner.

– Det är besvärande för Skåne i sin helhet. Från kommunens sida arbetar vi med att öka polisnärvaron, blåljushus och trygghetsvandringar. Förhoppningsvis ska det även ska vara till nytta för företagarna, säger Larsson (C).

Lokala placeringar

Osby, plats 185, +63.

Östra Göinge, 108, +15.

Hässleholm, 237, +1.

Kristianstad, 191, –55.

Perstorp, 192, –42.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons