Lagfarter Nsk

95 kvadratmeter stort hus i Västra Torup sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk 655 000 kronor fick Line och Bo Rörbaek Jacobsen från Ölstykke, Danmark ge för huset på adressen Stora Torsjö 3198B i Västra Torup. Huset är byggt 1929 och har en boyta på 95 kvadratmeter. Fastigheten har också en tomt på 4 720 kvadratmeter. Köpet från säljaren Kurt Rørbæk Pedersens dödsbo blev klart i mars 2020.

I somras såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Stora Torsjö 3198. Där landade priset på 250 000 kronor för det 112 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dotter tillbaka i Melodifestivalen: Läskigt

Dotter tävlade senast i Melodifestivalen med låten 'Bulletproof'. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dotter förlorade mot The Mamas med bara en poängs skillnad i Melodifestivalen 2020.
Nu är hon tillbaka i tävlingen – med en viss oro för hur pandemin påverkar årets upplaga.

Det här blir tredje gången som Dotter, eller Johanna Jansson som hon egentligen heter, tävlar i Melodifestivalen som artist. Förra gången knep hon andraplatsen, till sin egen stora förvåning.

– Med "Bulletproof" trodde jag att jag skulle komma lite bättre än jag gjorde med "Cry", alltså att jag skulle komma femma i min deltävling i stället för sexa. Att gå till final var för mig helt osannolikt, säger Dotter.

Kritiserar sociala medier

Det nya bidraget "Little tot" beskriver hon som en vaggvisa i modern tid, som kritiserar hetsen på sociala medier. Budskapet till barnen är: Ni vill inte bli som vi när ni blir stora.

– Vi är ju väldigt upptagna av oss själva, många bygger upp en fejkad fasad på sociala medier och försöker leva upp till den bilden. Unga i dag har inte upplevt hur det är att vara utan det här, säger Dotter.

I vanliga fall brukar Melodifestivalartisterna släppas under en stor presskonferens, men på grund av pandemin avslöjar SVT en ny artist i timmen, ett jätteprojekt som startade under tisdagen. Dotter får sällskap i tävlingen av bland andra Danny Saucedo, Arvingarna, Mustasch och Kadiatou.

"Förstör känslan"

På grund av pandemin äger såväl deltävlingar som final rum på Annexet i Stockholm – och publiken får stanna hemma. Scenen kommer därför att ta mer hänsyn till tv-kamerorna än vanligt.

– Man är ju orolig för hur det kommer att bli, det är läskigt när man inte vet. Men jag har en stark känsla av att det kommer bli ännu bättre. Jag gillar att skapa nummer. Det är underbart att ha en stor publik, men jag kan tycka att det förstör den här känslan man bygger upp i numret när man tar in en stor publik helt plötsligt, säger Dotter.

Flera artister har sökt sig till Melodifestivalen efter att pandemin ställt in turnéer och spelningar, men för Dotter var det tvärtom.

– På grund av corona har det känts som att jag nästan inte vill vara med. Det blir en sådan otroligt push när man är med, speciellt när man går till final. Det innebär att man får vara ute och spela mycket och just nu vet vi inte alls när vi får spela igen. Man har ändå känt lite att "man kanske ska spara det här till ett år när corona är borta". Samtidigt: Nej, det är bara att köra!, säger Dotter.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: De är klara för Melodifestivalen 2021

Danny Saucedo – "Dandi dansa"

Lovad – "Allting är precis likadant"

Kadiatou – "One touch"

Mustasch – "Contagious"

Eva Rydberg & Ewa Roos – "Rena rama ding dong"

Emil Assergård – "Om allting skiter sig"

Tess Merkel – "Good life"

Paul Rey – "The missing piece"

Arvingarna – "Tänker inte alls gå hem"

Dotter – "Little tot"

Julia Alfrida (blev uttagen i musiktävlingen "P4 nästa")

Kultur och nöje

Nytt pris för kreativa musikinitiativ

Nattklubbarna har haft det tufft under pandemin. Utmärkelsen Årets klubb uteblir därför och ett nytt – Årets initiativ skapas av Sami. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sami, Svenska artisters och musikers intresseorganisation, brukar årligen utse Årets klubb – en utmärkelse till den klubb som enligt publiken har spelat den bästa musiken under året. Men eftersom nattklubbarna varit stängda större delen av 2020 uteblir utmärkelsen i år och i stället satsar Sami på en ny utmärkelse: Årets initiativ 2020.

"Med Årets initiativ vill vi lyfta fram de verksamheter som på kreativa och säkra sätt har lyckats hålla musiken levande under det här speciella året", säger Ann Rosenberg, försäljningschef på Sami i ett pressmeddelande.

Allmänheten kan nominera verksamheter på Samis hemsida fram till den 31 december. Vinnaren presenteras nästa år.

Kultur och nöje

Skånsk regi och polis i nya LasseMaja

Anders Jansson spelar polismästaren Randolph i LasseMaja och Ellen Sarri Littorin och Elis Nyström spelar Maja respektive Lasse.
Foto: Linus Hallsénius/C More
Kultur och nöje
Tv När Svalövsfödda regissören Ted Kjellsson läste LasseMaja-böckerna för sina barn pratade polismästaren Randolph Larsson alltid skånska. När det nu är premiärdags för hans tv-serie baserad på sex av böckerna är det så klart skånska komikern Anders Jansson som fått rollen som Randolph. - Förvirrad skåning med hybris har jag spelat förr, men skillnaden mellan Randolph och många av mina andra karaktärer är att han är genomsnäll, beskriver Anders Jansson.

Brandkårens dag firas i Valleby och samtidigt drabbas staden av både bränder och stölder. De unga mästerdetektiverna Lasse och Maja rycker ut och hjälper som vanligt polismästaren att fånga boven. Det första avsnittet i C Mores nya tv-serie LasseMajas detektivbyrå får premiär på torsdag 4 december och är baserat på fall 23, Brandkårsmysteriet, i författaren Martin Widmark och illustratören Helena Willis populära bokserie.

Svalövsfödda Ted Kjelsson är regissören bakom nya LasseMaja-serien. Här tillsammans med Ellen Sarri Littorin och Elis Nyström som spelar Maja och Lasse.
Foto: Benjamin Zadig

Även övriga fem delar baseras direkt på böcker och ingen av dem har filmatiserats tidigare. Huvudansvarig regissör är Ted Kjellsson, född i Rävetofta utanför Svalöv, som tidigare bland annat regisserat långfilmen Ensamma i rymden. Han står för regin för de tre första avsnitten och en annan skånsk regissör, Gustaf Åkerblom, för de tre sista.

– Det var så roligt att hitta nivån till den här serien, säger Ted Kjellsson entusiastiskt. Jag gillar filmerna och julkalendern men ville att serien skulle skilja sig lagom mycket. Det ska vara mer nutid, mer naturalistiskt men ändå lite skevt. Lite i stil med en av mina stora förebilder Robert Zemeckis som gjorde Tillbaka till framtiden. Det skeva som finns hos honom och även i Widmark och Willis böcker ville jag hedra.

Genomsnäll polis

När komikern och skådespelaren Anders Jansson först blev tillfrågad om LasseMaja var tanken att han skulle spela en rollfigur som bara är med i ett avsnitt.

– Sedan frågade Ted om inte jag ville spela polismästaren, berättar Anders Jansson. Eftersom så många jobb försvann för mig i höstas på grund av coronan kände jag att det kunde fungera. Det handlade om tre månaders inspelning, juli till september, och det är inte ofta man kan tacka ja till något sådant annars. Det var väldigt kul, jag kände mig som en utbytesstudent i Luleå och Boden där vi spelade in.

– Det var uppfriskande att spela den genomsnälla Randolph också. Precis som många av mina andra karaktärer tycker han om att stå centrum, att prata med folk och han pratar kanske lite för mycket men är också väldigt schysst. Lasse och Maja är för den delen schyssta mot honom också och ger honom äran för lösningen av mysterierna.

Både Ted Kjellsson och Anders Jansson känner väl till LasseMaja-böckerna sedan tidigare.

– De har funnits så länge att jag läste dem för mina barn. Då hade jag ingen aning om att jag en gång skulle spela den där skrynkliga polisen med kläder som sitter som en säck potatis, säger Anders Jansson med ett stort skratt.

– Jag har många barn, tre biologiska och två bonus, så jag har läst LasseMaja för dem och vi har också lyssnat mycket i bilen under semestrar, berättar Ted Kjellsson. När jag själv läste högt läste jag alltid polismästaren med skånsk röst, så när Anders Jansson tackade ja till rollen passade det mig som handen i handsken.

Ellen Sarri Littorin och Elis Nyström spelar mästerdetektiverna Lasse och Maja.
Foto: Linus Hallsénius/C More

Lustfylld inspelning

Ted Kjellsson är sedan många år bosatt i Skellefteå och inspelningen av LasseMaja gjordes ännu längre norrut - i Norrbotten. Seriens Valleby har vuxit fram i en blandning av Luleå och Boden.

– Vi har trixat och donat lite, förklarar Ted Kjellsson. Jag hittade en plats i Luleå, nära kyrkan, som passade till Valleby torg. Nära det byggde vi upp Vallebys café så att det skulle ligga mellan Karats guldaffär och polisstationen.

– Det var en väldigt lustfylld inspelning, även om det var mycket material och stressigt med tid, fortsätter han.

Anders Jansson trivdes också under inspelningen och inte minst med Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin som spelar Lasse respektive Maja.

– När man själv är förälder blir man lite som hobbyförälder till barn man träffar. Jag, Ellen och Elis fick verkligen en god relation från dag ett. De är skarpa typer – kloka, roliga och allmänbildade, säger han. Jag lyssnade på Anthony Beevors böcker om andra världskriget och var helt uppe i Slaget om Stalingrad när vi träffades första gången. När de frågade vad jag lyssnade på började jag berätta om Stalingrad, fattigdom och svält. Nästa dag ville de höra mer så vi fick en rak och ärlig kommunikation från början och jag var farbrodern som berättade alla hemska saker.

Ted Kjellsson som arbetat mycket med barnskådespelare tidigare menar att knepet för att få dem och alla andra att trivas på inspelningen är att ta alla på samma allvar.

– Jag respekterar barnen, behandlar dem som jämlikar och inbillar mig dessutom att jag är ganska rolig att vara med, säger han med ett skratt.

Skåsnka regissören Ted Kjellsson hoppas att LasseMaja ska bli tv för hela familjen.
Foto: Benjamin Zadig

Humor för hela familjen

Anders Jansson och Ted Kjellsson betonar båda att LasseMajas detektivbyrå inte är en barnserie, utan riktar sig till hela familjen.

– Vi vill att hela familjen ska kunna vara med och titta, säger Ted Kjellsson. Det ska vara kul för alla och det finns skämt och humor, ett lager, som fungerar för vuxna också och till och med för storasyskon

– Vi ville göra den mer som en komediserie med mysterieelement och eftersom vi inte försöker spela som en barnserie känns det som att vuxna kan uppfatta spelet mellan de vuxna också och känna igen sig, menar Anders Jansson. Sedan finns det så klart pedagogiska element, mysterier och lite yviga karaktärer så att kidsen kan känna sig smarta och kloka.

Anders Jansson trivs med att spela den genomsnälla polismästaren Randolph Larsson och kan absolut tänka sig att medverka om det blir en andra säsong.
Foto: Linus Hallsénius/C More

Mer skånskt samarbete

Både Ted Kjellsson och Anders Jansson är positiva till att medverka i ytterligare en säsong av LasseMajas detektivbyrå om det skulle bli aktuellt. Dessutom smider de planer för mer samarbete – på skånsk mark.

– Jag har alltid haft en dröm om att göra en film om Rävetofta där jag kommer ifrån, en slags fiktiv variant av min uppväxt och det gick Anders i gång på, avslöjar Ted Kjellsson. Tanken är väl något som är ungefär som om Stand by me möter Fargo - i Rävetofta.

– Jag är väldigt förtjust i serier som Fargo och Breaking bad där vanliga människor hamnar i kriminella sammanhang så det är något jag känner mig sugen på att göra, säger Anders Jansson. Just nu skriver Ted och jag saker som vi skickar till varandra. Allt är väldigt mycket i sin linda men det är någon slags skånsk kriminalkomedi det handlar om.

FAKTA

Anders och Ted om ...

Anders Jansson om ...

... vad han har på gång närmast: ”Just nu har jag tagit tillfället i akt i den situation vi befinner oss att förkovra mig. Jag läser mycket, lyssnar på ljudböcker och tittar på film och tv. Det är väl en förberedelse för nästa etapp och kanske dyker det upp en podd, eller två eller tre. Sedan skriver jag och samlar idéer inför nästa höst eller kanske 2022. Ett sådant här läge tvingar också fram nya sätt att umgås, underhålla och kommunicera och vi pratar mycket om digitala lösningar. Sedan kan det aldrig ersätta gemenskapen i en fullsatt salong. Det där saknar man. och att kramas folk.”

... att polismästaren pratar skånska: ”Jag tyckte det var väldigt uppfriskande att han pratar skånska och sedan är det klart att det är lite speciellt att vara skåning när man spelar in i Luleå och Boden. Valleby är ju en stad någonstans i Sverige så det är väl en balansgång vad gäller dialekter - alla ska kunna känna igen sig.”

... varför man ska se LasseMaja: ”Just det här att det är för hela familjen, att alla kan samlas kring den i stället för att sitta framför vars en skärm. Den fyller ett litet tomrum, och sedan är det kul med mysterier och att familjen får gissa lite.”

Ted Kjellsson om ...

... vad han har på gång närmast: ”LasseMajas detektivbyrå har tagit mycket tid i höst. Vi spelade in sista avsnittet i september, och mitt sista var i augusti, sedan har jag arbetat med ljudmix och annat. Och så har jag gjort lite reklamfilm som vanligt och även skrivit på nya projekt. Jag har alltid tre till fem projekt på gång i olika stadier och det finns så väl barnfilmer som ungdomsfilmer och skräckfilmer bland planerna.”

... om uppdelningen av regiarbetet i LasseMaja: ”Jag är konceptualiserande regissör vilket innebär att jag har det övergripande ansvaret för hur serien ska vara. Vad gäller det rena regiarbetet så har jag regisserat de tre första delarna och Gustaf Åkerblom, även han skåning, de sista tre. Gustaf är väldigt trevligt och helt perfekt att ta över.”

... Valleby och favoritkaraktärer: ”Vi ville hylla teckningarna i boken när vi skapade Valleby men har gjort den mer till stad än by eftersom vi ville ha småstadskänslan. Utan att dra större jämförelser så är det väl lite som i tv-serien Stranger things - en småstad med mysterier, Jag älskar verkligen många av rolltolkningarna i serien men för att nämna någon är prästen så fruktansvärt rolig. Det var kul att få jobba med så många olika bra skådisar men prästen var en sådan som vi sa på manusstadiet att hur i hela fridens namn ska vi lyckas med denna karaktär. Och så blev det så bra.”

Filmfredag

LasseMaja ett välkommet lyckopiller

Ellen Sarri Littorin och Elis Nyström spelar detektiverna Maja och Lasse.
Foto: Jakob Hallsénius/C More
Kultur och nöje
Tv/Recension Pernilla Ekdahl recenserar den nya LasseMaja-serien.

Sedan den första boken kom ut för snart 20 år sedan har Martin Widmarks pusseldeckarserie för barn, LasseMajas detektivbyrå, med illustrationer av Helena Willis, älskats av massor av barn. Böckerna har också legat till grund för flera filmer, julkalender i SVT (2006), dataspel, teaterpjäser och till och med en serietidning. När den nu även har blivit tv-serie kommer nog ingen som gillar böckerna att bli besviken. Premiäromgångens sex avsnitt baseras på Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet, vilka aldrig tidigare filmatiserats.

Väl gestaltade

I första avsnittet är det Brandkårens dag och Vallebyborna samlas på stadens torg för att testa stegbilens korg och provsitta brandbilen. Då går brandlarmet, först i juvelerare Mohammed Karats (Shebly Niavarani) butik, kort därefter på Valleby museum, där Barbro Palm (Sussie Eriksson) är chef.

Det visar sig förstås att bränderna är anlagda, som avledande manövrar för att dölja stölderna av två ovärderliga skatter. Avsnitt två handlar om falska sedlar och spåren leder till stans skola. Precis som väntat finns det gott om misstänkta till varje brott och stan är helt beroende av Lasses och Majas (väl gestaltade av Elis Nyström och Ellen Sarri Littorin) detektivarbete för att lösa dem.

Shebly Niavarani som juveleraren Muhammed Karat och Sussie Eriksson som museichefen Barbro Palm i LasseMajas Detektivbyrå.
Foto: Linus Hallsénius/C More

Kul filmiska grepp

I LasseMajas värld är bovarna klantiga och harmlösa. Här finns ingen grov kriminalitet, inget våld och ingen kommer till skada. Miljöerna i Valleby är vackra, färgerna glada och människorna snälla. Snällast av alla är polismästare Randolf Larsson, på pricken fångad av Anders Jansson. Detsamma gäller för övrigt alla karaktärer – det är som att Vallebys befolkning bara blåsts till liv i tv-rutan, bortsett från att Vallebybladets reporter Sigge Jansson är kvinna, och den ton som finns i böckerna finns också i tv-serien.

Att typsnittet är detsamma som i böckerna förstärker bara kopplingen mellan böcker och serie. Här finns också kul filmiska grepp, inte minst kring Lasse och Majas diskussioner av fallen.

Perfekt för målgruppen

Som vuxen kan man ha invändningar om bristande trovärdighet och att Vallebyborna är karikatyrer snarare än verkliga människor, men för målgruppen landar serien säkert perfekt. Här får barnen vara hjältar och det ges gott om möjligheter för den unga publiken att känna sig smart hemma i tv-soffan, när fallen ska lösas.

LasseMajas detektivbyrå lämnar knappast några djupare avtryck, men för stunden är den underhållande. Och under denna den mörkaste av årstider detta skitår som fortfarande präglas av coronapandemin är den ett välkommet och välbehövligt litet lyckopiller.

FAKTA

Tv-recension

TV

LasseMajas detektivbyrå

TV-serie i sex delar

Manus: Jessica Ericstam (huvudförfattare)

Regi: Ted Kjellsson, Gustaf Åkerblom

I rollerna: Elis Nyström, Ellen Sarri Littorin, Anders Jansson, Clara Henry med flera.

Premiär på CMore den 4 december, recensionen baseras på de två första avsnitten.

Betyg: 3

Ekonomi

Bottenbetyg för SEB:s hållbarhetspolicy

SEB har blivit omkört av de andra storbankerna. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi Vad gör banken med dina pengar? Sveriges konsumenter listar bankerna efter hållbarhetspolicy. Det visar sig att storbanken SEB har rasat från toppen till botten.

Undersökningen granskar bankernas policydokument, där de öppet lovar att hålla sig till vissa regler för hållbarhet, och jämför med internationella hållbarhetsprinciper.

Då undersökningen startade 2015 låg SEB i topp av storbankerna, men har nu rasat ned i botten. De andra bankerna har helt enkelt kört om SEB.

– Vi var väldigt tidigt ute. Men sedan har vi fokuserat på att göra hållbarhetsarbete i stället för att utveckla policys, säger Frank Hojem, kommunikationsdirektör på SEB.

Han pekar på att banken rensat ut fossilföretag ur sina indexnära fonder, och hela tiden skruvar upp jobbet med att anpassa produkterna till kraven.

För SEB är hållbarhetsarbetet viktigt, förklarar han, och konsumenterna efterfrågar det. Ändå ligger SEB sist av storbankerna när det gäller policyarbetet. Men det ska det bli ändring på nu, lovar han.

– Vi har en uppgift framför oss att uppdatera våra policys, säger Frank Hojem.

Djurskydd saknas

– Vi ser att bankerna fortsätter att skärpa hållbarhetskraven. Men det finns en hel del att göra när det gäller utlåning för investeringar. Vissa temaområden, som djurskydd, är inte heller uppe på bankernas agenda, säger Jakob König, projektledare för undersökningen Fair Finance Guide på Sverige konsumenter.

Just djurhållning är viktig för många konsumenter, och har också blivit aktuell eftersom intensiv djurhållning kan kopplas till uppkomst av virus och pandemier, som coronapandemin, förklarar han.

– Här finns ett stort engagemang, det är en viktig fråga för många. Bara av den anledningen borde bankerna skärpa kraven. Vi hoppas att bankerna börjar anta grundläggande krav, säger Jakob König.

– Jag delar bilden att djurhållning, och hela livsmedelsproduktionen, har fått mindre fokus. Det har legat främst på klimatfrågor, säger Frank Hojem.

Fossilföretag

Jakob König pekar också på att bankerna inte är särskilt bra på att redovisa vilka verksamheter de finansierar med lån, eftersom banksekretess gör det omöjligt att kontrollera. Där skulle bankerna kunna bli betydligt bättre, särskilt när det gäller befintliga kunder, tycker han. Det gör att svenska banker kan finansiera exempelvis fossilföretag.

– Det är en stor lucka, säger Jakob König.

Fast det håller inte Frank Hojem med om.

– Vi har strikta hållbarhetskrav för finansiering, säger Frank Hojem.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Fair Finance Guide

Granskningen av bankernas hållbarhetspolicy är ett samarbete mellan 13 länder, och leds i Sverige av Sveriges konsumenter. Organisationerna Amnesty International, Naturskyddsföreningen, Diakonia, World Animal Protection och Fair Action deltar också.

Granskningen avser bankernas öppna policydokument inom sektorerna vapen, jordbruk, skogsbruk, gruvor, olja och gas samt kraftproduktion samt olika hållbarhetsteman: arbetsvillkor, biologisk mångfald, djurskydd, jämställdhet, klimatförändringar, korruption, mänskliga rättigheter, skatt samt öppenhet och ansvar.

Granskningen görs en gång per år sedan 2015. Den avser bankernas hållbarhetsprinciper, och i hur stor utsträckning bankerna lever upp till dem.

I topp ligger Ekobanken, som till 99 procent motsvarar internationella hållbarhetsprinciper (som ett samlingsbetyg), tätt följd av JAK medlemsbank med 97 procent.

Av storbankerna har Swedbank nu tagit sig i topp, med 68 procent. Därpå kommer Nordea med 60 procent, Handelsbanken med 59 procent, Danske bank med 56 procent, Skandia med 55 procent, Länsförsäkringar med 54 procent och sist SEB med 53 procent.

SEB låg dock i topp av storbankerna då undersökningen gjordes för första gången 2015.

Källa: Fair Finance Sveriges konsumenter

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Kultur och nöje

Jussi Björlingmuseet läggs ner

Operasångaren Jussi Björling vid ett framförande på Skansen 1960. Arkivbild.
Foto: Olle Ohlsson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jussi Björlingmuseet i Borlänge ska läggas ner vid årsskiftet. Det har kultur- och fritidsnämnden i Borlänge beslutat, skriver Svenska Dagbladet.

Anledningen är det vikande intresset för museet. Utvalda delar av utställningen ska exponeras i bibliotekets lokaler. Ingen person med detaljkunskaper om ämnet kommer att anställas, enligt Jussi Björling-sällskapets hemsida.

Inrikes

Man åtalad för dödshot mot journalist

En man har åtalats för att ha dödshotat en journalist via telefon. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes

En 69-årig man i Värmland har åtalats för att ta hotat att skjuta en journalist, skriver NWT.

Mannen uttalade dödshotet i maj i år sedan tidningen där journalisten arbetar publicerat en artikel om att han dömts för vållande till kroppsskada efter en händelse där hans hund hade attackerat en annan hund och bitit dess ägare.

69-åringen ringde efter publiceringen upp journalisten och sade att han "skulle knäppa" henne, vilket fick tidningen att göra en polisanmälan.

Han åtalas också för ett annat olaga hot, där han sagt att han skulle hugga eller sticka en kniv i ryggen på en annan man.

Utrikes

Nödåtgärder kan vänta om brexitsamtal strandar

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier ska i London försöka hitta en lösning för om framtida handel och samarbeten efter brexit. Arkivfoto.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det tros och det hoppas och det uppmanas till tålamod. Men snart finns ingen tid kvar för att nå en uppgörelse om en ordnad brexit.
EU och Storbritannien kör ett slags chicken race, som kan sluta i nödåtgärder för att undvika kaos.

Gång på gång har det påpekats att tiden snart rinner ut för samtalen om handel, fiske och andra samarbeten mellan EU och Storbritannien efter brexit.

Oktober var länge målet, för att garanterat hinna införa de nya villkoren till den 1 januari 2021, då Storbritanniens nuvarande övergångsregler löper ut. Om inget avtal var färdigt till den 15 oktober ansåg brittiske premiärministern Boris Johnson att man lika gärna kunde ge upp.

Fast det datumet kom och gick utan varken genombrott eller sammanbrott – liksom nästa mål att avsluta allt före månadsskiftet oktober/november, eller i mitten av november, eller slutet.

Och nu är det december.

Samtal pågår

Förhandlingarna pågår fortfarande, med fortsatt hoppfulla uttalanden från båda sidor.

– Jag vill väldigt gärna ha en uppgörelse och jag tror att vi kan nå en, sade Michael Gove, brexitansvarig i London-regeringen, till brittiska ITV i tisdags.

– Det finns en landningsbana för en överenskommelse. Nu är det verkligen på sluttampen om vi ska nå en överenskommelse den här veckan, sade Irlands premiärminister Micheál Martin samtidigt till tidningen The Irish Times.

I samma andetag påpekar båda sidor ändå att oenigheterna består och man inte är redo att gå med på vad som helst.

"Chicken race"

Samtidigt växer kraven på ordentliga förberedelser för ett avtalslöst läge. Belgiens och Nederländernas premiärministrar tog specifikt upp frågan vid EU-ledarnas senaste webbtoppmöte.

Tills vidare har EU-kommissionen ändå is i magen. Ingen vill öppet börja tala om vilka nödåtgärder man vill ha, så länge som man fortfarande hoppas på ett avtal som omfattar allt.

EU-sidan har varit tydlig med att man inte vill vara den som lämnar förhandlingsbordet först, utan att man fortsätter prata så länge som Storbritannien vill det.

Resultatet har blivit ett sorts chicken race, där ännu ingen vill vika.

Flygen stoppas?

Om inget avtal kan nås blir konsekvenserna stora på framför allt handels- och transportområdet.

För resandet kan nyårsdagen bli dramatisk, med flygplan som inte längre har rätt att landa och fullt stopp i tunneln under Engelska kanalen.

EU-kommissionen räknar ändå med att i så fall hinna ta fram tillfälliga avtal för att undvika alltför stora problem.

– Om beredskapsåtgärder behövs kommer de att vara begränsade till de väldigt speciella omständigheter som råder och kommer att antas i tillräcklig tid för att vi ska vara förberedda till den 1 januari, lovade brexittalesmannen Daniel Ferrie i måndags.

Tullar och moms

För handelns del handlar det snarare om att den som handlar med Storbritannien måste förbereda sig själv.

Rejält mycket mer administration är att vänta när brittiska tillstånd inte längre automatiskt gäller i EU och varor i stället räknas som kommande från "tredje land", med andra krav på tullar och momssatser.

– Det är lättare för de stora företagen att förbereda sig, men här är viktigt också att små- och medelstora företag som har handel med Storbritannien är förberedda om det tyvärr inte blir en ordnad lösning, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S).

Andra områden som påverkas direkt blir exempelvis fisket där EU-båtar inte längre får rätt att fiska i brittiska vatten från den 1 januari om inget avtal nås.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december för att underlätta för företag och medborgare.

För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober för att båda sidor skulle hinna godkänna alla avtal i tid. Parterna har emellertid stått långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.

Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL