Annons

Agne Simonsson död – blev 84 år

Fotbollslegendaren Agne Simonsson är död.
VM-hjälten från 1958, som spelade för klubbar som Örgryte och Real Madrid, blev 84 år gammal.
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Agne Simonsson och Pelé. Arkivbild.
Agne Simonsson och Pelé. Arkivbild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

– Han blev lite krassligare de sista veckorna och sedan tillstötte en lunginflammation. Och i går tog det tyvärr slut. Jag var uppe ett par dagar innan och då visste jag vad som skulle ske. Så då tog jag farväl av honom, säger hans bror Roy Simonsson till Göteborgs-Posten.

VM-silver

Agne Simonsson blev folkkär under VM 1958, då Sverige tog silver.

Annons

Anfallaren, med nummer nio på ryggen, gjorde ett av Sveriges mål i finalen mot Pelés Brasilien som slutade med 2–5-förlust. Tillsammans med Nils Liedholm och Hanna Ljungberg är Agne Simonsson en av tre svenskar som gjort mål i en VM-final. Han gjorde fyra mål i VM 1958.

1959 blev Sverige det blott andra icke-brittiska landslaget att slå England på Wembley Stadium i London. Simonssons två mål i den matchen resulterade i att han tilldelades Guldbollen och Bragdguldet. Året efter blev han proffs i Real Madrid, men flyttade snart hem till Örgryte igen.

Kurre Hamrin, lagkamrat med Simonsson under bland annat VM 1958, tar emot beskedet med sorg.

– Nu är bara jag och Reino (Börjesson) kvar (från VM-laget 1958). Det är synd, och ingen rolig nyhet. Men vi ska väl alla gå den vägen, säger han till Expressen.

– Jag träffade Agne senast i samband med en landskamp, till och med Zlatan spelade i landslaget då. Så det var längesen vi sågs.

"Jättefin person"

85-årige Hamrin minns Simonsson som en "fantastisk duktig center" och en spelare som hade "stor betydelse" för framgången i hemma-VM.

– Agne var en jättefin person och go' människa. Vi hade en jättebra relation, även om vi inte träffades så ofta på senare tid, säger han.

Som tränare förde Agne Simonsson Örgryte till SM-guld 1985 efter finalseger mot IFK Göteborg.

På Öisgården har ett ljus tänts och en bild på Simonsson satts fram för att hedra honom, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är en tung dag för alla fotbollsälskare. Det går inte att göra den här typen av människor rättvisa med några få ord. Men han hade alltid ett leende på läpparna och vad han har gjort för Öis och svensk fotboll... det är väldigt få som har lyckats med det han har gjort. Han är bland de största, kanske till och med den störste, klubben har haft, säger ordföranden Joachim Nordh till tidningen.

Annons

– Han har varit ovärderlig för oss som klubb. Han är en ikon och legend inom Öis-kretsar. Vi kommer förvalta Agnes arv med den respekt och vördnad han förtjänar. Det är vår skyldighet.

"En av min barndoms hjältar"

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, skriver i ett sms till TT:

"En av svensk fotbolls största spelarprofiler genom tiderna har lämnat oss. Agne Simonsson var en av våra stora silverhjältar från hemma VM 1958. Han debuterade i landslaget samma år som jag föddes och var en av min barndoms hjältar. Svensk fotboll sörjer och tankarna går till familjen, släkt och vänner runt om i fotbollsvärlden".

Patrik Dokk/TT

Anders Wallin/TT

Fakta: Agne Simonsson

Född: 19 oktober 1935 i Göteborg.

Död: 22 september 2020.

Spelarkarriären: Örgryte 1952–1960, Real Madrid 1960–1961, Real Sociedad 1961–1962, Örgryte 1963–1970.

Landslagskarriären: Spelade 51 matcher mellan 1957 och 1967 och stod för 27 mål.

Tränarkarriären: Örgryte 1971–1972, Häcken 1977–1982, Örgryte 1983–1986, Iraklis 1988–1990.

Övriga meriter: VM-silver på hemmaplan 1958, året efter tilldelades han utmärkelserna Guldbollen och Svenska Dagbladets Bragdguld och 1985 ledde han som tränare Örgryte fram till SM-guldet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons