Annons

Wong släppt mot borgen – lovar fortsatt kamp

Demokratiaktivisten Joshua Wong, som greps på torsdagen i Hongkong för att förra året ha deltagit i en otillåten manifestation, har släppts mot borgen.
"Det finns inget att fira med det här bisarrt snabba frisläppandet", skriver han på Twitter.
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Joshua Wong, en av de mest framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong, möter ett pressuppbåd utanför polisstationen efter att ha släppts mot borgen.
Joshua Wong, en av de mest framträdande demokratiaktivisterna i Hongkong, möter ett pressuppbåd utanför polisstationen efter att ha släppts mot borgen.Foto: Vincent Yu

Efter frisläppandet säger Wong till reportrar i Hongkong att han tror att gripandet syftade till att avskräcka stadsborna från att demonstrera – i synnerhet från att delta i den stora protestmarsch som planeras på Kinas nationaldag den 1 oktober.

– Men jag kan meddela att jag kommer att fortsätta göra motstånd. Vi bör uppmärksamma världen på att Hongkongs folk inte kommer att ge upp lättvindigt. De kan inte censurera vårt engagemang i kampen för frihet, säger han enligt South China Morning Post.

Annons

23-åringen greps tidigt på torsdagseftermiddagen, lokal tid. Manifestationen 2019 skedde i protest mot regeringens maskeringsförbud, ett förbud som Wong kallar "drakoniskt" och som enligt ett avgörande i Hongkongs högsta domstol strider mot grundlagen.

Maskeringsförbudet innebär att Hongkongbor kan straffas med fängelse och dryga böter om de täcker hela eller delar av ansiktet under manifestationer och protester.

Joshua Wong var tidigare en av ledarna för demokratirörelsen Demosisto, som grundarna beslutade att lösa upp sedan Kinas omtvistade nya säkerhetslag för Hongkong godkänts i månadsskiftet juni–juli i år.

Wong är nu under utredning i tre separata fall, enligt nyhetsbyrån AFP. Han skriver på Twitter att det nya fallet kommer att tas upp i domstol den 30 september. Han riskerar sex års fängelse – fem för att ha deltagit i den otillåtna manifestationen och ytterligare ett för att ha täckt sitt ansikte.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress. Den trädde i kraft den 30 juni 2020.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons