Annons

Pressad Trudeau lovar en miljon nya jobb

Utplåna hemlöshet, införa nationell barnomsorg och skapa en miljon jobb.
Skakad av skandaler och tyngd av en pandemisargad ekonomi lanserar Kanadas premiärminister Justin Trudeau ett enormt paket som ska få landet på fötter igen.
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kanada premiärminister Justin Trudeau lanserar ett ambitiöst politiskt program för att bekämpa coronakrisen. Arkivbild.
Kanada premiärminister Justin Trudeau lanserar ett ambitiöst politiskt program för att bekämpa coronakrisen. Arkivbild.Foto: Graham Hughes/AP/TT

Den kanadensiska regeringen lovar att bekämpa social ojämlikhet samtidigt som man förlänger stödåtgärderna som har införts under coronapandemin.

– Kanada befinner sig vid ett vägskäl, sade premiärminister Justin Trudeau i ett tv-sänt tal till nationen under onsdagskvällen lokal tid.

Annons

Han syftade på en andra virusvåg, som han sade nu rullar in över Kanada.

– Vi står på randen till en höst som kan bli mycket värre än våren.

Den senaste månaden har smittspridningen börjat öka igen i Kanada. I tisdags rapporterades över 1 800 nya fall av bekräftad covid-19, den högsta dygnsiffran sedan början av maj, enligt Johns Hopkins-universitet i USA. Hittills har närmare 150 000 kanadensare konstaterats med smittan, varav nästan 9 300 har avlidit.

Eventuellt nyval

Justin Trudeaus regering väljer att försöka satsa sig ur krisen. I en nyckelmening i det nya offensiva politiska programmet slås fast att regeringen "kommer att stödja människor och affärsrörelser i denna kris så länge som det krävs och så mycket som behövs".

I paketet ingår också bland annat att kraftfullare bekämpa klimatförändringar, lansera nationell barnomsorg och skapa en miljon jobb. Arbetstillfällen ska skapas genom exempelvis satsningar på infrastruktur, vidareutbildningar och stimulanser till arbetsgivare.

Åtgärderna presenterades i samband med att det kanadensiska parlamentet öppnade på onsdagen – och innan programmet blir verklighet måste regeringen klara en förtroendeomröstning i parlamentet.

Pandemin har skapat det största budgetunderskott som landet sett sedan andra världskriget och har på ett fundamentalt sätt förändrat förutsättningarna för regeringen. Därför valde Trudeau att i augusti ajournera parlamentet till den 23 september, för att på så sätt kunna presentera den nya programförklaringen och få parlamentets godkännande.

– Jag vill inte ha ett nyval. Jag tror inte att Kanadas folk vill ha ett nyval. Men om det blir ett val så löser vi det, har Trudeau tidigare sagt.

Tre utredningar

Det är ännu ovisst om Trudeau kommer att få parlamentets fortsatta förtroende. Hans minoritetsregering måste få stöd från något av landets tre oppositionspartier, vilket än så länge är oklart.

Det flesta kanadensare är nöjda med Trudeaus insats under pandemin, visar opinionsundersökningar, men flera skandaler har blåst runt premiärministern på senare i tid. I juni startade den tredje etiska utredningen av premiärministern under hans fem år vid makten, efter anklagelser om att en välgörenhetsorganisation kopplad till hans familj hade favoriserats i en statlig upphandling.

Annons

Få tror dock att regeringen kommer att fällas. Den fragmenterade oppositionen förstår nog att ett nyval under brinnande kris snarare skulle gynna dem som sitter vid makten, säger Geneviève Tellier professor vid universitetet i Ottawa, som nyhetsbyrån AFP har pratat med.

– Det går inte att ha stora politiska möten just nu där kandidater har möjlighet att synas, säger hon.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons