Annons

Shitkid-Åsa har tröttnat på viktigpettrarna

I och med sitt nya album "20/20 Shitkid" kastar Åsa Söderqvist handsken och markerar var hon står i sin hjärtefråga: trummaskinsmusik. Den som tycker annorlunda kommer bokstavligt talat att bli nerbrottad.
– Jag blir så jävla arg när någon kommer fram och säger att vi ska ha trummis, säger hon.
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Efter ett par släpp med mänskliga trumslagare har Åsa Söderqvist gått tillbaka till Shitkids rötter på nya albumet "20/20 Shitkid". "Det är fan pretto att ha trummis", säger hon.
Efter ett par släpp med mänskliga trumslagare har Åsa Söderqvist gått tillbaka till Shitkids rötter på nya albumet "20/20 Shitkid". "Det är fan pretto att ha trummis", säger hon.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det kanske inte bör sägas högt men Åsa Söderqvist hade ingenting emot att coronapandemin satte stopp för det stora ekorrhjulet tidigare i år – i alla fall inte till en början.

Det skulle bli en efterlängtad paus, en möjlighet att hänga runt, spela tv-spel och inte göra särskilt mycket mer. För de senaste åren har Söderqvist levt rocklivet med sitt musikaliska projekt Shitkid, släppt skivor, turnerat och festat.

Annons

– Jag har fått spela förband åt nästan alla mina tonårsidoler. Det är helt sjukt, säger Åsa Söderqvist, som någonstans började tänka "nu har jag varit med om allt".

– Jack White har jag inte spelat med än men jag tror att det kommer att hända. Samtidigt bryr jag mig inte. Jag har märkt att alla ändå bara är töntar. Jag bryr mig inte om Jack White egentligen.

Den insikten, att hon uppnått allt hon föresatt sig, följdes av en annan: Slutet kan inträffa när som helst.

– Så är det fortfarande, men jag är tacksam för allt som har hänt, säger hon.

Tillbaka till rötterna

Lättnaden över att få vara ledig övergick snart i tristess, som i sin tur satte fart på Söderqvists låtskrivarhjärna igen. Resultatet är "20/20 Shitkid", ett album som besvarar frågan "hur låter det när Åsa Söderqvist försöker skriva Zara Larsson-pop?"

Svaret är att det inte låter särskilt mycket Zara Larsson, men det låter också olikt Shitkids tidigare släpp. Samtidigt är albumet en återgång till en av hörnstenarna i Shitkids identitetsbygge – trummaskinen – efter en vända med mänskliga trumslagare på föregångarna "Detention" och "Duo limbo/Mellan himmel å helvete".

– Hela vårt sound är trummaskin, och det är det folk gillar. Folk gillar att det inte är så pretto, och det är fan pretto att ha trummis, säger Söderqvist.

– Men folk, alltid killar, ska alltid komma fram och säga "det skulle låta bättre med en riktig trummis". Nej! Shitkid ÄR trummaskin. Jag brinner för den här frågan och blir så jävla arg när någon kommer fram och säger att vi ska ha trummis.

"Skriv det"

På scen har Åsa Söderqvist numera sällskap av Caroline Nord när Shitkid uppträder, och duon är besluten om att – när det blir aktuellt igen – "ge allt" för en publik som har haft lika tråkigt som de till följd av coronapandemin.

– Det ska bara vara fel, mycket, stort och klumpigt, säger Nord.

Annons

– Folk ska känna "vad i...?" Inte nödvändigtvis på ett bra sätt. Det är vad jag hade velat se, säger Söderqvist, och tillägger att Shitkid bokstavligen har planer på nya grepp i sin föreställning.

– Vi har bestämt att Carro ska brottas med någon i publiken. Vi brottades hela tiden när vi jobbade tillsammans på Barnens Ö i somras. Carro vann alltid.

– Min morfar var svensk mästare i brottning, säger Nord.

Åsa Söderqvist avslutar:

– Carro vill utmana den största, fetaste mannen. Men först måste vi få spelningar. Skriv det.

Patrick Stanelius/TT

"För ett och ett halvt år sedan såg Åsa mina bilder på Instagram, sedan frågade hon mig om jag kunde ta lite nya bilder på henne. Vi klickade direkt och blev 'sober friends', gick ut och festade helt nyktra", säger fotografen Caroline Nord som uppträder med Shitkid live.
"För ett och ett halvt år sedan såg Åsa mina bilder på Instagram, sedan frågade hon mig om jag kunde ta lite nya bilder på henne. Vi klickade direkt och blev 'sober friends', gick ut och festade helt nyktra", säger fotografen Caroline Nord som uppträder med Shitkid live.Foto: Fredrik Sandberg/TT
En av låtarna på "20/20 Shitkid" heter "885 (navy)", vilket är färgkoden för marinblått. "Jag jobbade på Acnes lager och älskade den färgen ett tag", säger Åsa Söderqvist.
En av låtarna på "20/20 Shitkid" heter "885 (navy)", vilket är färgkoden för marinblått. "Jag jobbade på Acnes lager och älskade den färgen ett tag", säger Åsa Söderqvist.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Åsa Söderqvist och Caroline Nord vill bjuda på ett maximalt spektakel, inklusive brottningsmatcher med publiken, när Shitkid ställer sig på scen igen.
Åsa Söderqvist och Caroline Nord vill bjuda på ett maximalt spektakel, inklusive brottningsmatcher med publiken, när Shitkid ställer sig på scen igen.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fakta: Shitkid

Fakta: Shitkid

Shitkid är Åsa Söderqvist, född 1992 i Kramfors.

På scen har hon sällskap av Caroline Nord, sedan Lina Molarin Ericsson som varit med sedan 2018 tackade för sig i våras.

Diskografi: "Shitkid" (ep, 2016), "Ep 2" (2017), "Fish" (2017), "This is it" (ep, 2018), "Detention" (2019), "Duo limbo/Mellan himmel å helvete" (2020).

"20/20 Shitkid" släpps 25 september.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons