Annons

Finland återinför karantän för svenskar

Finland gör en kovändning. Från och med måndag återinförs reserestriktionerna gentemot Sverige, rapporterar Svenska Yle.
Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.
Testpersonal inväntar anländande resenärer vid Helsingfors-Vanda flygplats. Bilden är från i augusti.Foto: Roni Rekomaa/AP/TT

De nya reglerna innebär att svenskar än en gång måste tillbringa två veckor i isolering vid inresa.

För knappt två veckor sedan beslutade Finland att tillåta resenärer från länder med maximalt 25 smittade per 100 000 invånare, vilket gjorde det möjligt för svenskar att åter besöka grannen i öst. Men nu har det svenska incidenstalet ökat till 36 coronafall per 100 000 invånare.

Annons

Från och med måndag är endast Cypern, Lettland, Litauen, Liechtenstein, Polen och San Marino undantagna det finska karantänskravet.

Coronaviruset har på nytt börjat spridas i en oroväckande takt i Finland efter flera månader av en relativt kontrollerad situation, enligt landets social- och hälsovårdsdepartement.

Antalet nya upptäckta fall av covid-19 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna är dock få jämfört med många andra länder i Europa. Men myndigheterna ser det som alarmerande att dubbelt så många fall, 798, registrerades mellan 7 och 20 september, jämfört med 387 under de två föregående veckorna.

Ett nytt beslut gällande reserestriktioner tas igen i nästa vecka.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons