Annons

Hårda regler ska göra Bafta mer inkluderande

Fler nominerade, fler icke-vita och obligatorisk utbildning i medvetet tänkande.
Det ska få den brittiska Bafta-akademin och dess priser att i större grad spegla samhället.
– Vad vi försöker göra är att få i ordning vårt hus och städa upp vår sida av gatan, säger Baftas ordförande Krishnendu Majumdar.
Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Regissören Bong Joon Ho var den enda icke-vite som nominerades för bästa regi vid årets gala, för "parasit". Det priset fick han inte, men väl två statyetter för bästa utländska film och bästa manus.
Regissören Bong Joon Ho var den enda icke-vite som nominerades för bästa regi vid årets gala, för "parasit". Det priset fick han inte, men väl två statyetter för bästa utländska film och bästa manus.Foto: Joel C Ryan/Invision/AP/TT

Bafta ska bli mer inkluderande.

Den brittiska film- och tv-akademin – som varje år delar ut Storbritanniens motsvarighet till Oscars- och Emmypriserna – ska göra genomgripande förändringar i sina regler och dessutom bjuda in tusen nya medlemmar från underrepresenterade grupper.

Annons

Totalt 120 förändringar har presenterats på Baftas hemsida. Några av de största innebär att nomineringsprocessen till akademins stora gala går från två till tre steg. För bästa film betyder det att 15 filmer först tas fram i en längre lista, som sedan krymps till fem.

Kurs i medvetet tänkande

För skådespelar- och regipriserna blir det nu sex nominerade i slutfasen, i stället för fem. På regisidan kommer 20 namn placeras i den långa listan, hälften av dem ska vara kvinnor. Däremot skrotas idén om könsneutrala skådespelarpriser.

– Hur säkra kan vi vara på att vi då får en väsentlig del kvinnliga nominerade? Om en tittar på antalet roller och ser på hur många det finns för män respektive kvinnor så är det galet, säger Marc Samuelson, chef för Baftas filmavdelning, till The Guardian.

Men det är inte bara nomineringsprocessen som ska förändras, alla nuvarande 6 700 medlemmar kommer att få svara på frågor om representation och hur de själva identifierar sig. Och för att få rösta om priserna måste de dels se 15 utvalda filmer och gå en kurs i "träning för medvetet röstande".

– Vi måste vara en spegling av samhället, inte filmindustrin. Det är viktigt, för industrin är inte tillräckligt bra (på representation) just nu, säger Baftas ordförande Krishnendu Majumdar, som tillträdde i juni, till The Guardian.

– Vad vi försöker göra är att få i ordning vårt hus och städa upp vår sida av gatan, säger Majumdar, som tillträdde i juni och då blev den förste icke-vite ordförande för organisationen.

Ska inte bli politisk

Till The Times säger han att han förstår vissa medlemmars oro över att akademin har blivit för politisk, men lovar att Bafta som organisation inte ska stödja politiska grupper som Black lives matter-rörelsen.

Åtgärderna kommer efter den skarpa kritik som riktades mot akademin i vintras, när årets nominerade till filmgalan presenterades och 20 av 20 nominerade skådespelare var vita och samtliga nominerade i regiklassen var män.

Liknande kritik har kritats mot Oscarsakademin. Den galan presenterade tidigare i september nya mångfaldskrav för de filmer som kan nomineras till bästa film.

Baftas nya regler ska gälla från och med nu och kommer alltså att märkas redan vid nästa års gala, som hålls den 11 april.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons