Annons

Ivo granskar äldreomsorg i Gnesta

Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska inleda ett omfattande tillsynsärende efter att ha tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Arkivbild.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska inleda ett omfattande tillsynsärende efter att ha tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har hittills i år tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Den höga siffran har fått myndigheten att inleda ett omfattande tillsynsärende, skriver Södermanlands Nyheter.

En majoritet av anmälningarna handlar om kommunens individ- och familjeomsorg, enstaka anmälningar rör även äldreomsorg och funktionshinder.

Annons

– Vi har även haft en del synpunkter tidigare på individ- och familjeomsorgen i Gnesta som vi har granskat, där kan man säga att vi gör en uppföljning nu, säger Inger Larsson, handläggare på Ivo, till SN.

Ivo-anmälningar utreds i normalfallet av kommunerna själva, en mer omfattande tillsyn av Ivo innebär att myndigheten i efterhand undersöker om kommunen har gjort rätt i varje enskilt fall.

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) välkomnar en granskning.

– Men det är väldigt allvarligt att vi får så mycket kritik från Ivo. Det är något vi behöver jobba vidare med, det har jag tagit upp i flera sammanhang, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons