Annons

Karnevalsfest i Rio skjuts upp

Den världsberömda karnevalsparaden i Rio de Janeiro i Brasilien skjuts upp på obestämd tid på grund av covid-19. Det är första gången på över 100 år som jätteevenemanget senareläggs.
Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En dansare från sambaskolan Salgueiro uppträder under den senaste karnevalen, i februari i år.
En dansare från sambaskolan Salgueiro uppträder under den senaste karnevalen, i februari i år.Foto: Leo Correa/AP/TT

– Sambaskolorna kommer varken ha tid eller ekonomiska och organisatoriska förutsättningar för att vara redo i februari, säger arrangörsledaren Jorge Castanheira.

Festivalen lockar miljoner turister i februari varje år. Flera av Rios sambaskolor – vars dansare vanligtvis förbereder sitt deltagande under hela året – har tidigare sagt att man bör vänta med karnevalen tills det finns ett vaccin.

Annons

Beslutet att skjuta upp evenemanget fattades när arrangörsgruppen Liesa möttes igen för att bedöma situationen.

– Det ställs inte in, det skjuts upp, säger Jorge Castanheira, som dock tillägger att situationen ännu är så osäker att det inte går att spika ett nytt datum.

Karnevalen, som är den största i världen, består i praktiken av en rad olika evenemang. Vid sidan om den officiella paraden hålls mindre formella gatufester, så kallade "blocos". Liesas besked gäller enbart sambaskolornas parad; de lokala myndigheterna har ännu inte beslutet om huruvida "blocos" kommer att tillåtas eller ej.

Brasilien har drabbats hårt av coronaviruset, med närmare 140 000 döda i covid-19. 18 000 av dem har dött i delstaten Rio de Janeiro.

Senaste gången karnevalen blev uppskjuten var 1912, då med anledning av utrikesminister José Maria da Silva Paranhos Júniors bortgång.

Han lär en gång ha sagt att "blott två ting i Brasilien kan kallas organiserade: oordning och karneval". Även om karnevalen officiellt sköts upp två månader det året rapporteras Rios invånare ha tagit tillfället i akt att festa både i februari och i april.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons