Annons

Peterson fortfarande inte återställd: "Tar tid"

Rebecca Peterson sticker knappast ut hakan inför Franska mästerskapen.
Målet med årets sista grand slam-tävling för den skade- och sjukdomsdrabbade Sverigeettan? Att göra så gott hon kan.
– Det är det enda jag kan kräva av mig själv just nu i den sits som jag befinner mig i, säger hon till TT.
Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Rebecca Petersons största mål inför 2021 är att bli hundra procent frisk och skadefri. Arkivbild.
Rebecca Petersons största mål inför 2021 är att bli hundra procent frisk och skadefri. Arkivbild.Foto: ADAM IHSE / TT

För Rebecca Peterson kan 2020, än så länge, sammanfattas med tre ord: corona, sjukdomar och ryggbesvär. En säsong som saknar motstycke är snart till ända, och den 49-rankade svenskan konstaterar att hon har kommit ut starkare på andra sidan av årets bakslag.

– Jag känner att jag har haft ganska mycket motgång under hela året, men samtidigt så finns det ingen anledning att inte kämpa vidare. Jag är på rätt väg och det blir bättre och bättre hela tiden. Motgång gör en starkare, konstaterar hon.

Inte helt återställd

Annons

25-åringen inledde året med att åka ur Australian Open redan i första omgången, mycket på grund av ett virus som länge höll henne i ett envist grepp. I samma veva drogs hon med stora besvär i ryggen i form av en krånglande disk och inte ens nio månader senare – dagar före årets uppskjutna upplaga av Franska mästerskapen – känner hon sig helt återställd.

– Nej, jag har ju inte kunnat träna så mycket som jag har velat, varken fys eller tennis. En skada som man har haft så pass länge tar tid att bygga upp. Sedan har jag haft lite problem med hälsan, det är sånt som kommer när man är idrottare. Man ligger alltid på gränsen och ibland går man lite för långt. Då blir det lite "setbacks".

TT: Vad har du för förväntningar på Franska öppna?

– Att förbereda mig så gott jag kan och känna att jag har gjort allt i min makt för att ge mig en chans att spela bra. Det är det enda jag kan kräva av mig själv just nu i den sits som jag befinner mig i.

Peterson tillägger:

– Det är inte så jättemånga tävlingar kvar i år. Mitt mål är att jag ska komma tillbaka och känna att jag är hundraprocentig gällande hälsan och skador. Det är mitt största mål inför 2021.

Minskad publik

Sina kamper vid sidan av tennisbanan till trots har Rebecca Peterson kommit till spel i fem turneringar sedan WTA-touren återupptogs i början av augusti efter fem månaders uppehåll. Bland annat i US Open där hon inför tomma läktare åkte ut direkt i första omgången.

I Paris, där hon på söndag öppningsspelar mot 64-rankade belgiskan Alison van Uytvanck, kommer det däremot att tillåtas publik – om än i begränsad skara. Från början sades det att 20 000 åskådare skulle tillåtas per dag på Roland Garros, vilket sänktes till 11 500 och sedan 5 000, bara för att sedan minskas till 1 000 på grund av ökande fall av covid-19 i Frankrike.

– Det är klart roligare när det är publik, det blir en annan känsla då när man spelar. Jag litar på att tävlingen gör ett bra och säkert event, säger Peterson.

– Det här är ett år som är väldigt annorlunda och förmodligen aldrig kommer att komma tillbaka igen, och jag tror att 2021 säkert kommer påverkas lite av det (pandemin) också.

Annons

Pelle Strandman/TT

Fakta: Rebecca Peterson

Fakta: Rebecca Peterson

Född: den 6 augusti 1995 (25 år).

Världsrankning (singel): 49.

Tränare: Hennes pappa Mart Peterson.

Meriter (singel): Två segrar på WTA-touren, i Nanchang och Tianjin, båda 2019.

Grand slam-historik: Nio spelade turneringar, som bäst till tredje omgången, i US Open i fjol.

Aktuell: Möter belgiskan Alison van Uytvanck i första omgången av årets försenade upplaga av Franska mästerskapen i Paris.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons