Annons

Protester trotsar utegångsförbud i Kentucky

För andra dagen i rad samlades demonstranter i centrala Louisville, dagen efter det att två poliser skottskadats under protesterna i staden.
– Det finns inte en chans att vi kan vara fredliga längre, säger demonstranten Michael Pyles.
Publicerad 25 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En kvinna pratar med poliser vid en kyrka som demonstranter tog sin tillflykt till under torsdagskvällens protester.
En kvinna pratar med poliser vid en kyrka som demonstranter tog sin tillflykt till under torsdagskvällens protester.Foto: John Minchillo/AP/TT

Över tusen demonstranter slöt upp till en spänd, men överlag fredlig, demonstration i Louisville, i USA-delstaten Kentucky, på torsdagskvällen.

– Vi är här för att skydda vårt folk och de människor som stödjer oss. Vi är under attack, säger Michael Pyles, en 29-årig svart man som säger att han har demonstrerat mot rasism i 120 dagar, till nyhetsbyrån AFP.

Annons

Demonstranterna protesterar mot beskedet att ingen av de tre vita poliser som var inblandade i dödsskjutningen av den svarta kvinnan Breonna Taylor åtalas direkt för hennes död – utan att endast en av poliserna åtalas för att ha utsatt Taylors grannar för fara.

När ett utegångsförbud trädde i kraft klockan 21.00 lokal tid valde en grupp på 200–300 demonstranter att stanna kvar ute och söka skydd i en kyrka. En del av dem slog sönder fönster och vandaliserade på sin väg genom staden, enligt en reporter på Reuters.

Polis omringade kyrkan och stängde in demonstranterna. Efter några timmar hade de flesta hade börjat bege sig hemåt, rapporterar den lokala tv-kanalen Whas 11.

Under onsdagskvällens våg av protester greps 127 personer, de flesta av dem för att ha brutit mot det nattliga utegångsförbudet som införts för att stävja protesterna, enligt polisen. Delstatens guvernör har även kallat in nationalgardet och en massiv polisinsats har mött demonstranterna.

Susanna Persson Öste/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons