Inrikes

DNA-träff i Tyskland kan lösa Malmövåldtäkt

DNA-test på en misstänkt sexualbrottsling i Tyskland kan leda till att en fyra år gammal barnvåldtäkt kan lösas. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes En fyra år gammal våldtäkt på en 14-årig flicka i Husie i Malmö kan vara på väg mot en lösning tack vare ett europeiskt samarbete.
PREMIUM

Ett DNA-test på en 39-årig svensk medborgare som gripits i Tyskland för sexualbrott gav också träff på Malmövåldtäkten, något som Sydsvenskan var först att skriva om.

– Min bedömning är att utsikterna att mannen kommer att åtalas i Sverige för våldtäkten i Husie är goda, säger kammaråklagare Kajsa Cavallin till SVT Skåne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vädjan från kollektivtrafiken: Tänd ljus hemma

Res bara om du måste. Det är fortfarande rådet under allhelgonahelgen. SL uppmanar resenärer att sprida ut sina resor till kyrkogårdar och minneslundar, om de nu måste åka. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Under allhelgonahelgen samlas många svenskar vid ljusprydda kyrkogårdar och minneslundar.
Resenärer i kollektivtrafiken uppmanas att sprida ut resorna i veckan för att undvika trängsel. Eller allra helst: tänd ljus hemma – och res inte alls.

Allhelgonahelgen innebär ett ökat resande för Storstockholms lokaltrafik (SL). Framför allt på fredagen och lördagen brukar många Stockholmare åka kollektivt till kyrkogårdar eller minneslundar för att tända ljus.

Trafiken som går förbi populära besöksplatser, som exempelvis Skogskyrkogården, kommer liksom tidigare år att förstärkas.

SL uppmanar inför allhelgona: res bara om du måste.

– Tänd ljus hemma. Är det så att du absolut vill åka till en begravningsplats eller en kyrkogård – försök att inte göra det på lördagen. Sprid ut resandet, kanske kan du åka i dag och tända ett ljus på graven, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

SL har tillsammans med Smittskydd Stockholm, Region Stockholm och Stockholms stad gått ut med en vädjan för att undvika trängsel i kollektivtrafiken:

– Vi uppmanar folk att sprida ut resorna till minneslundar och andra platser över veckan, säger Claes Keisu och tillägger senare:

– Så att det inte blir en anhopning framåt helgen.

"Välj en annan dag"

Även invånare i Västmanland varnas om att trängsel kan uppstå i bland annat kollektivtrafiken, rapporterar Vestmanlands Läns Tidning .

”Pandemin har inneburit förluster och stora förändringar för många av oss. Behovet att minnas de som stått oss nära är stort, men försök om möjligt att välja en annan dag än just allhelgonahelgen för ditt besök", skriver region Västmanland i ett pressmeddelande.

Västtrafik, som kör allt från bussar till spårvagnar i Västsverige, har tidigare år inte haft behov av att stärka upp kollektivtrafiken under allhelgonahelgen.

– Men eftersom läget är som det är har vi extra bevakning på trafiken för att göra allt vad vi kan för att trängsel inte ska uppstå. Vi fortsätter också att uppmana våra resenärer att, om det är möjligt, undvika onödiga resor och att hålla avstånd om man måste resa, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

TT: Vad är motiveringen till varför ni inte sätter in fler avgångar för säkerhets skull i coronatider?

– Det är för att vi inte har sett det trycket tidigare år, men vi följer trafikläget löpande över hela dygnet, säger Mette Ramquist.

Stand by-bussar redo

Historiskt sett har det inte varit fler resenärer under allhelgonahelgen i Skåne, uppger Saman Tondnevis, affärsområdeschef för bussar på Skånetrafiken.

Trafiken kommer trots allt att stärkas upp, bland annat med ökad nattrafik på lördagen.

– I exempelvis Helsingborg kommer vi även ha några stand by-bussar som kan rycka in utifall det skulle behövas. Det pågår en dialog hos oss om vi ser liknande behov på andra ställen inom Skåne.

Resenärer som måste resa kollektivt uppmanas, liksom alla dagar, att undvika populära resetider. På helger är det ofta som mest trångt mitt på dagen.

– Kanske kan du besöka platsen du ska till tidigt på morgonen eller senare på kvällen, så hjälper du till att sprida ut resandet, säger Saman Tondnevis.

Klara Stefansson/TT

Inrikes

Polis åtalad för grovt koppleri får sin dom

En polisman och hans hustru misstänks ha bedrivit sexhandel på en massagesalong i centrala Stockholm under två års tid. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen och hans hustru misstänks ha bedrivit sexhandel på en massagesalong i centrala Stockholm under två års tid. I dag meddelar Stockholms tingsrätt sin dom mot paret, som åtalats för bland annat grovt koppleri.

Paret har tillsammans drivit en massagesalong i Stockholm och utnyttjat kvinnor som har sålt sexuella tjänster, enligt åtalet. Tillsammans ska de ha tjänat flera miljoner på verksamheten, som pågått från maj 2018 till maj 2020, då paret greps.

Bland annat omfattningen av verksamheten, och det faktum att den inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av kvinnorna, gör att brottet rubriceras som grovt.

Drygt ett tiotal kvinnor har funnits inom verksamheten, enligt åklagaren.

Kvinnan åtalas även för grovt bokföringsbrott och mannen åtals för medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han åtalas även för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen och dopningsbrott.

Mannen är fortsatt anställd som polis.

– Det är polismyndigheten som arbetsgivare som avgör vad som ska hända beroende på om det blir bifall till åtalet helt eller delvis, sade åklagare Per Nichols till TT i samband med att åtal väcktes.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Dom mot SD-politikern Peter Lundgren

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren i Jönköpings tingsrätt i samband med rättegången mot honom om sexuellt ofredande. Arkivbild.
Foto: Anna Hållams/TT
Inrikes
Inrikes Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren står åtalad för sexuellt ofredande, men varken han eller målsägaren anser att något brott har ägt rum.
I dag meddelar Jönköpings tingsrätt sin dom.

Enligt åtalet ska Lundgren ha ofredat den kvinnliga partikamraten genom att ha dragit ner henne i sitt knä och sedan fört in sina händer under hennes tröja och bh och lagt dem på hennes bröst, medan han klämt fast henne med sina ben och sagt "ge mig en puss".

Lundgren förnekar brott och säger sig inte minnas händelsen, och den berörda kvinnan sade under förhandlingen i Jönköpings tingsrätt att åtalet sker mot hennes vilja.

– Jag minns ingenting, sade hon enligt Aftonbladet .

– Jag känner mig inte ofredad eller kränkt. Jag tycker det är dumt att jag sitter här i dag.

Expressens avslöjande

Händelsen inträffade vid en fest på ett hotellrum i Nacka strand i samband med SD:s valkonferens 2018, och anklagelserna mot Lundgren avslöjades av Expressen bara en vecka före EU-valet.

Tidningen hade fått tag i ett inspelat telefonsamtal mellan målsägaren och Kristina Winberg, dåvarande EU-parlamentariker för SD, som diskuterade händelsen.

Lundgren erkände då i en intervju med Expressen att han hade tagit kvinnan på brösten den kvällen, men backade sedan från erkännandet.

Winberg petades

I samband med detta petades Kristina Winberg, SD:s fjärdenamn på partiets EU-valslista, både från listan och från partiet.

Sverigedemokraterna sade att hon vid flera tillfällen hade visat "klandervärt och omdömeslöst uppförande" mot kollegor och personal och i "förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen".

I en film som publicerades på partiets Youtube-konto diskuterade sedan Lundgren händelsen tillsammans med den drabbade kvinnan. Han sade då att han hade betett sig "tölpigt" på festen och att han hade haft ångest över det. Kvinnan sade att det var "oturligt att det blev så dumt som det blev", men ansåg det hela utagerat. Hon har inte polisanmält händelsen.

Minns inte

Expressens filmklipp med det inspelade telefonsamtalet och SD:s Youtube-film har i tingsrätten använts av åklagaren som bevis för Lundgrens skuld.

I rätten backade dock flera personer från sina tidigare utsagor, bland annat målsägaren och Peter Lundgren, som båda sade att de inte mindes händelsen.

– Det är märkligt att det gått en våg av minnesförlust i rättssalen, sade åklagare Maria Sterup i sin plädering, rapporterar Aftonbladet.

Egenintresse

Det enda vittne som styrkte händelsen under rättegången var Kristina Winberg.

– Jag såg att hon satt fast i ett grepp under Peters ben. Jag såg att hon stretade emot. Jag såg att bh-banden sträcktes. Till slut släppte han, sade hon enligt Aftonbladet.

Försvaret tycker att åtalet bör ogillas då kvinnan själv inte anser sig ha blivit utsatt för något brott. Enligt Lundgrens advokat hade Winberg ett intresse i att smutskasta honom, då hon enligt försvaret kunde hamna högre upp på partiets EU-valslista om Lundgren, som var högst upp på listan, petades.

Jönköpings tingsrätt meddelar dom i målet klockan 14.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Svajigare än någonsin för minkuppfödarna

Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Inrikes
Inrikes Inom dansk minknäring råder viruskaos. Samtidigt har en uppfödare på Listerlandet i Blekinge drabbats av ett utbrott. Aldrig tidigare har läget för minkuppfödarna varit så svajigt, enligt branschorganisationen Svensk mink.

– Vi är ett segt släkte och vi har klarat av allt hittills, men det här är absolut den tuffaste perioden, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till TT.

Danmark är världsledande inom minkuppfödning. Där finns cirka 1 100 uppfödare, vilket kan jämföras med Sveriges 40.

Men just nu pågår massavlivning, sedan danska myndigheter beslutat att alla djur ska avlivas så fort smittan upptäcks på en gård och dessutom alla minkar på gårdar inom en radie på 7,8 kilometer därifrån.

– Vi pratar om flera miljoner minkar som avlivas, så det är klart att det påverkar allt och alla, säger Jörgen Martinsson.

Men hur? Det vågar han inte ens spekulera i.

Halv procents dödlighet

Den drabbade uppfödaren på Listerlandet hade följt instruktionen att skicka in självdöda djur för analys och förra veckan kunde Statens veterinärmedicinska anstalt konstatera att en inskickad mink bar på smitta. Ungefär samtidigt visade det sig att även uppfödaren har covid-19.

Det rör sig om en normalstor gård med uppåt 10 000 minkar, enligt Martinsson. Gården har isolerats, men någon avlivning är inte planerad.

– Erfarenheten från både Holland och Danmark är att när väl en mink blivit smittad så går det ganska snabbt tills i princip alla minkar på gården blir smittade, säger han.

De allra flesta får lindriga symptom eller inga alls och tillfrisknar inom cirka två veckor. Ett litet antal dör – på den aktuella gården har ungefär en halv procent gjort det hittills. Förhoppningen är sedan att ny provtagning om ett par veckor ska visa att de minkar som överlevt bär på antikroppar.

Febrilt sökande

I Danmark pågår ett febrilt sökande efter orsaken till smittspridningen bland mink. En teori bland minkuppfödarna är att myndigheternas kontrollanter är boven i dramat. Organisationen Bæredygtigt Landbrug polisanmälde därför under tisdagen den danska myndigheten Fødevarestyrelsen.

Men Jörgen Martinsson menar att detta mest är ett uttryck för frustration bland de danska uppfödarna.

– Det är kaos i Danmark. Det är många förhastade beslut som har tagits och det är mycket kritik på alla håll och kanter.

Fyndet av virus på en dansk måsfot har också väckt stor uppmärksamhet och måsarnas eventuella roll för smittspridningen ska utredas vidare. Det är ett faktum att måsar ofta är intresserade av minkgårdarna, speciellt när minkarna fodras.

Saknar väggar

På de flesta svenska gårdar bor minkarna i så kallade skugghus, som saknar heltäckande väggar.

TT: Är det inte läge att avskärma skugghusen så att måsar inte kan ta sig in?

– Det är svårt att göra från en dag till en annan, svarar Jörgen Martinsson, som anser att det behövs fler fynd än ett enstaka innan en sådan åtgärd vidtas.

Snart är det dags för avlivning och så kallad pälsning på minkgårdarna och då sparas bara avelsdjuren. När det är dags för parning igen i början av mars kommer det att visa sig om några uppfödare bestämt sig för att lägga ner.

Det som blir avgörande är hur pandemin utvecklar sig, hur försäljningen går på pälsauktionerna i februari och hur efterfrågan utvecklar sig i Kina, enligt Jörgen Martinsson.

– Det finns mycket beslutsunderlag ännu att få, innan man måste bestämma sig, säger han.

Cecilia Klintö/TT

I Danmark pågår massavlivning av mink. Arkivbild.
I Danmark pågår massavlivning av mink. Arkivbild.
Foto: Henning Bagger/Ritzau/AP/TT

FAKTA

Fakta: Virus på danska minkfarmar

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år. Sedan dess har smittan gått spikrakt uppåt och nu är den konstaterad på 158 av landets 1 138 minkfarmar (gäller den 27 oktober).

Ett omfattande arbete pågår för att ta reda på orsaken. Hittills bedöms minkfarmens storlek och avståndet till närmaste smittad minkfarm vara de två faktorer som mest ökar risken för ett utbrott.

Smittospridningen har inte kunnat kopplas till handel med mink, förrymda minkar eller foder.

Vilda djurs betydelse för smittspridningen till mink håller på att undersökas, men det bedöms ännu så länge som osannolikt att den beror på fladdermöss, rävar, mårdhundar, katter, illrar eller mårdar. Men frågan undersöks vidare.

En mås har nyligen visat sig bära coronavirus på sin fot och därför ska nu fler måsar undersökas.

Likaså pågår undersökningar kring olika yrkesgrupper som är i kontakt med minkfarmar, exempelvis veterinärer, foderleverantörer och personal på maskinstationer.

Källa: fødevarestyrelsen.dk

Inrikes

Hjullastare körde in i bostad

En hjullastare är inte så lätt att få stopp på. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i en hjullastare körde in i en bostad i Borås under natten mot onsdagen.

– De som bodde där vaknade av detta, sedan kördes hjullastaren därifrån, säger Ann-Christin Löfstrand.

Fordonet var förvisso inte särskilt snabbt, men polisen hade ändå problem med att få stopp på det.

– Vi visste var han var, men det är inte så lätt med våra personbilar att stoppa. Det tog en dryg timma, säger Löfstrand.

Vid något tillfälle ska mannen ha försökt att köra mot polisen.

Till sist tog färden stopp efter det att hjullastaren hade kört in på en mindre väg, där föraren övergav fordonet och kunde gripas.

Polisen misstänker att hjullastaren var stulen, och blodprov har tagits på mannen för att se om det förekommit alkohol eller droger i bilden.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Inrikes

Kvinna huggen i centrala Göteborg

En kvinna har attackerats i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 20-årsåldern har attackerats med ett vasst föremål vid Centralstationen i Göteborg. Larmet kom strax efter klockan 23 på tisdagskvällen.

– Hon är förd med ambulans till sjukhus, det är mer än ett hugg med ett vasst föremål, säger Ann-Christin Löfstrand vid polisen.

Fyra personer har gripits. De är alla i 20-årsåldern. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord.

Inrikes

Kommuner i Skåne inför restriktioner

Lönsboda i Osby kommun, som återinför bland annat besöksförbud på grund av ökad smittspridning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera kommuner i Skåne stänger verksamheter till följd av den ökade spridningen av coronaviruset i länet.
"Det är allvar nu", säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.
PREMIUM

Ett antal kommuner i Skåne agerar på olika sätt, sedan de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten och det regionala smittskyddet skärpts.

Osby kommun återinför besöksförbud på äldreboenden från och med i dag, onsdag. Även simhallar och bibliotek stänger, och uthyrning av kommunens lokaler stoppas, meddelar kommunen på sin hemsida .

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Offer fick fingret avskuret – fyra misstänkta

En person fick sitt finger avskuret i ett samhälle i Skellefteå kommun. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Minst fyra personer är frihetsberövade för inblandning i ett våldsbrott på en ort i Skellefteå kommun, där en person fick ett finger avskuret och rånades.
PREMIUM

Enligt Norran utsattas offret för närmast tortyrliknande våld i en bostad i samhället, i samband med att han fick ett finger avskuret med kniv.

Brottet inträffade natten mot den 12 oktober och ett filmklipp som visar händelsen har spridits på sociala medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL