Annons

Blodbad när guvernör skulle inspektera stad

Nigerianska extremister med koppling till terrorrörelsen IS har dödat minst ett 30-tal människor vid ett bakhåll mot en guvernörs fordonskonvoj.
Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Islamistiska terrorister har trappat upp sina attacker mot militära och civila mål runt Tchadsjön. På bilden syns utbrända bilar från en attack i Monguna i nordöstra Nigeria i juni.
Islamistiska terrorister har trappat upp sina attacker mot militära och civila mål runt Tchadsjön. På bilden syns utbrända bilar från en attack i Monguna i nordöstra Nigeria i juni.Foto: UNDSS/Ocha/AP/TT

Terroristerna öppnade automateld och avfyrade raketdrivna granater när Babagana Umara Zulum, guvernör i Borno i nordöstra Nigeria, passerade genom en by i delstaten. Dådet ägde rum nära högkvarteret för den militära koalition mellan Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun som bekämpar jihadistiska terrorister i regionen.

Förutom nio civila dödades tolv poliser, fem soldater och fyra medlemmar ur regeringsstödd milis, uppger säkerhetskällor.

Annons

Guvernören klarade sig undan oskadd. Han var på besök för att inspektera staden Baga, inför att tusentals invånare som fördrevs därifrån av jihadister 2014 ska återvända.

Den så kallade Islamiska statens västafrikanska gren, Iswap, har förläggningar på öar i närläggande Tchadsjön och regionen är ökänd för att vara ett fäste för terrorister. Extremiströrelsen har nyligen trappat upp sina attacker mot militära och civila mål i regionen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons