Annons

Förbundsordföranden röstades bort

Det har varit ett turbulent år på Svenska konståkningsförbundet och nu har ordföranden Katarina Henriksson röstats bort från sitt uppdrag.
Dessutom antog förbundet en ny handlingsplan för att säkra trygga idrottsmiljöer.
Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Katarina Henriksson uppges lämna posten som ordförande i Svenska konståkningsförbundet. Arkivbild.
Katarina Henriksson uppges lämna posten som ordförande i Svenska konståkningsförbundet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

På lördagens årsmöte ansåg en majoritet av medlemmarna att Henriksson inte var valbar och utan henne som kandidat valdes i stället Helena Rosén Andersson, en jurist som sitter i Högsta förvaltningsdomstolen, till ny ordförande.

Katarina Henrikssons har anklagats för att under de två senaste året ha tagit emot arvode, något som är otillåtet som styrelsemedlem enligt förbundets stadgar. Henriksson var förbundets ordförande i åtta år och har suttit i styrelsen i 18 år.

Annons

I somras visade en extern utredning, beställd av Svenska konståkningsförbundet, på stora missförhållanden inom sporten, bland annat i form av utfrysningar, bestraffningar och kroppshets från tränare.

I ett pressmeddelande skriver förbundet att man under mötet också antog en ny handlingsplan för trygga idrottsmiljöer.

Man skriver att handlingsplanen är ett resultat av den externa utredning som genomförts under året.

"Att förändra tar tid och kräver uthållighet. Handlingsplanen fokuserar på trygg idrott där vi ska öka kännedomen om vår uppförandekod och vår värdegrund i hela organisationen", säger förbundschefen Bertil Ahlqvist i pressmeddelandet.

"Vi ska även förtydliga ärendehanteringen då missförhållanden anmäls och ta fram stödmaterial till föreningar för hur man kan hantera missförhållande. En viktig del i att bryta den tystnadskultur som beskrivits är en ökad transparens och kommunikation."

Fakta: Utredningen av konståkningsförbundet

Fakta: Utredningen av konståkningsförbundet

Konståkningsförbundet tillsatte hösten 2019 en extern utredning efter larmrapporter om missförhållanden som uppmärksammats bland annat av Dagens Nyheter och Expressen samt på sociala medier.…

Resultatet av utredningen presenterades i juni 2020 och visade på stora missförhållanden inom sporten.

Det visade sig att tystnadskulturen i sporten är utbredd och såväl psykisk som fysisk ohälsa samt kränkningar är vanligt förekommande. Sexuella trakasserier från tränare har rapporterats, om än ”i liten skala”.

Åkare i åldern 10-12 år rapporterar hög förekomst av oro. Alla 58 svarande i den åldersgruppen rapporterade lika hög orosnivå som barn med ångesttillstånd.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons