Inrikes

Kraftverk dödar fler laxar än tidigare känt

Vattenkraftverk kan vara ett större problem för laxen än tidigare känt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Vattenkraftverk kan vara betydligt farligare för laxar än vad som tidigare varit känt – uppemot fem, sex gånger dödligare. Det visar en ny studie från länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala, rapporterar P4 Gävleborg.

– Mycket tyder på att i stället för fem procents dödlighet, som är ganska lågt i en kraftverkspassage i de här stora kraftverken, så kanske det ligger på 25 eller 30, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent i Gävleborg, till radion.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden i Skåne skärps på grund av ökad smittspridning. Alla manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter ute bland andra.
De senaste veckorna har antalet fall på sjukhus fördubblats.

– Att det fördubblas på bara några veckor är allvarligt. Vi ser även en spridning in på våra särskilda boenden i Skåne, säger regiondirektör Alf Jönsson vid en pressträff.

De skärpta allmänna råden, som beslutats av Folkhälsomyndigheten, innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Avstå match och möte

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter som sker ute bland andra.

Personer i länet uppmanas att avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Tuffare tryck i vården

– Vi har en kraftigt ökat samhällssmittspridning den senaste veckan. Det är en geografisk spridning som finns över hela länet, säger smittskyddsläkare Eva Melander.

Framför allt dominerar de yngre åldersgrupperna, men ökningen har skett i alla åldrar.

– Det här rör sig på alla fronter. Smittspridningen har skett i samband med fester, arbetsplatser, after works och andra sociala sammanhang. Även i samband med begravningar, säger Eva Melander.

Det rapporteras även om trängsel i kollektivtrafik och köpcentrum.

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet och antalet covidsjuka som får vård på iva är uppe i sex personer. Eva Melander beskriver det som "ett helt annat läge" än bara för några veckor sedan.

– Det är en mycket oroande utveckling. Samtidigt har vi en provtagning som är hög, vi har i princip nått provtagningstaket.

Totalt har 290 personer med konstaterad covid-19 avlidit i Skåne.

Fler regioner larmar

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då, i mitten av september, såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Rättat: I en tidigare version angavs en felaktig uppgift om antal covidpatienter på iva.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer är de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Resebolagen redo för Kanarieöarnas covidkrav

Om Kanarieöarnas lagförslag går igenom kommer alla turister att behöva visa upp ett negativt covidtest vid ankomst. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Inrikes
Inrikes Efter beskedet att Kanarieöarna kan komma att införa krav på ett negativt covidtest för alla inresande turister står de nordiska charterbolagen redo att erbjuda tester till sina kunder.

Under tisdagen uppgav lokala myndigheter på Kanarieöarna att man kan komma att skärpa kraven på alla inresande turister. Om det lokala styret får igenom det nya lagförslaget, så måste alla turister som reser till de populära charteröarna kunna visa upp ett negativt covidtest för att få släppas in på sitt hotell.

Det negativa provsvaret får vara utfärdat mellan 48 och 72 timmar före ankomst. Om lagen går igenom kommer den att gälla både spanska och utländska turister.

Liknande regler finns redan på turistdestinationer som Cypern, och har även funnits på Grekland, vilket har fått de nordiska charterbolagen att arbeta fram ett system för att testa sina kunder innan avresa.

Inte oroad

TUI erbjuder idag kostnadsfria covidtester till de kunder vars resa kräver det. Testerna går i nuläget att genomföra i de största avresestäderna. Om Kanarieöarna inför testkrav, uppger kommunikationschefen Adam Györki att man kommer att säkerställa att kunderna kan testa sig i alla städer företaget flyger ifrån.

– Jag blir inte alls oroad. Det här är inga konstigheter. Om Kanarieöarna tycker att det behövs för att kunna ha en säker turism så kommer vi att ställa upp på det, säger han.

Inväntar bekräftelse

Även resebolaget Apollo erbjuder kostnadsfria covidtester i Stockholm, Malmö och Göteborg, och kommer att göra det även för resenärer till Kanarieöarna.

– Om vi får en officiell bekräftelse från Kanarieöarna, så kommer vi att informera våra kunder hur och när de kan boka in sig för test. Vi jobbar hårt på att erbjuda det på fler ställen än i avresestäderna, säger Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo.

Kanarieöarnas lokala styre väntas besluta om lagförslaget under denna vecka.

Elina Perdahl/TT

Inrikes

Insekter som mat kan drabba allergiker

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Skaldjursallergiker uppmanas att var försiktiga när vissa insekter nu får säljas som livsmedel i Sverige.
– En ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

De livsmedel med insekter som nu tillåts i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen om så kallade nya livsmedel på ett annat sätt än Sverige och de flesta EU-länder.

Sverige har tolkat det som att nya livsmedel som insekter inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.

Inte godkända

EU-domstolen har nu kommit fram till att hela insekter inte berördes av den tidigare lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

– Vi tycker att det är bra att tolkningen har förtydligats så att det blir samma regler i hela EU, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Men Livsmedelsverket konstaterar att insekter kan innehålla sjukdomsframkallande bakterier, tungmetaller och andra giftiga ämnen.

– Vi ska komma ihåg att de här livsmedlen fortfarande inte bedömts som säkra av EU-kommissionen, utan att de väntar på ett godkännande. Det är därför viktigt att företagen tar sitt ansvar för att se till att konsumenterna får säkra livsmedel som inte är hälsofarliga på något sätt, säger Astrid Walles Granberg.

Företagens ansvar

Det är företagens ansvar att kontrollera att livsmedlen är säkra och har producerats på ett hygieniskt sätt så att det exempelvis inte uppstår smitta.

– Den kontrollen ska företagen stå för. Konsumenten ska inte behöva vara rädd för att konsumera livsmedel. Men en ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier framför allt hos skaldjursallergiker, därför är det noga att det framgår tydligt av märkningen om det innehåller insekter, säger Astrid Walles Granberg.

Petronella Uebel/TT

FAKTA

Fakta: Insekter som livsmedel

Olika typer av insekter och produkter som är framställda ur dem, är exempel på nya livsmedel. Inom EU har de inte ätits under tillräckligt lång tid för att vi ska kunna veta att det är ofarligt.

Det innebär att även om insekter mycket väl kan vara bra mat, så ska insektsarterna riskbedömas och godkännas av EU-kommissionen innan de får säljas.

Det som måste bedömas är att en viss insektsart inte har naturliga gifter i sig eller är tillverkad på ett sätt som gör att det kan innehålla smittor eller gifter. Det är inte heller ovanligt att insektsarter , framförallt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi och korsallergi, särskilt hos skaldjursallergiker.

Före den 1 januari 2018 fanns en annan lagstiftning om nya livsmedel, där det inte var tydligt att hela och malda hela insekter ingick. De flesta EU-länder, däribland Sverige, tolkade den lagstiftningen som att även hela insekter måste godkännas av EU-kommissionen innan de säljs. Några länder som Finland, Danmark och Holland har tolkat lagstiftningen på ett annat sätt och tillåtit försäljning.

Frågan togs till EU-domstolen, och den 1 oktober 2020 kom de fram till att hela och malda hela insekter inte berördes av den gamla lagstiftningen. Det innebär att det under en övergångsperiod blir tillåtet att sälja hela insekter i alla EU-länder.

Källa: Livsmedelsverket

Inrikes

Intrång hos Skånetrafiken - kunder varnas

Skånetrafiken har drabbats av ett dataintrång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Efter ett dataintrång som drabbat ett tusental personer varnas Skånetrafikens kunder och uppmanas att byta lösenord. Intrånget har gjorts via den tjänst som kallas Mitt konto, där kunder bland annat kan registrera reskort.

"Jag vill ännu en gång uppmana alla att med jämna mellanrum ändra sina lösenord och inte heller använda samma lösenord för flera olika tjänster", säger Johan Karlberg, Skånetrafikens chef för digitalisering och it, i ett pressmeddelande .

Skånetrafiken har polisanmält intrånget, som upptäcktes under måndagen, och även vänt sig till Datainspektionen. Enligt företaget har inte kunders betalningsuppgifter spridits, däremot har den eller de som ligger bakom intrånget kommit åt registrerade så kallade Jojo-kort med reskassa och kunnat byta värdet på korten mot värdekoder, som kan användas vid biljettköp. Drabbade kunder kommer att ersättas.

Inrikes

Mer sjötunga i EU-förslag

En sjötunga rensas och filéas. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes

Den totala fångstkvoten för sjötunga i Kattegatt föreslås öka med 12 procent under 2021, till totalt 595 ton. Det visar EU-kommissionens planer för nästa års fiske i Atlanten och Nordsjön.

Endast två fångstkvoter ökas – utöver sjötungan även makrillkvoten väster om Portugal, som ökas med 5 procent jämfört med i år.

I övrigt sänks 13 kvoter, inte minst för rödspätta där den totala fångstkvoten föreslås bli minskad med nära 70 procent i Kattegatt.

"Forskarna säger åt oss att sänka fångtskvoterna för många av våra bestånd och vi följer de råden. Ansvarsfulla fångster kommer att hålla våra ekosystem hälsosamma och fiskeindustrin lönsam, även när kortsiktiga nedskärningar behövs", säger EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius i ett pressmeddelande.

Kommissionens förslag ska behandlas av EU-ländernas fiskeministrar i mitten av december.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Netticasinot.com

Populära casino online Sverige

Netticasinot.com Casino är och har alltid varit ett väldigt populärt nöje som förutom spänningen också kan generera pengar och på Unibet och finska online casino sajter såsom nettikasinot (online casino på finska) så kan man spela dem allra flesta casinospelen och finns naturligtvis online.

Denna artikel kommer att handla rent generellt om olika casinospel och då på Unibet som har ett brett och spännande utbud.

Unibet har ett fantastiskt utbud av casinospel online

På Unibets hemsida finns det flera olika typer av spel att spela på. Förutom spel finns förstås betting i form av odds men också bingo. Unibet har två olika avdelningar för casino, en sida med casinospel och även en sida med live-casino, något som är mycket uppskattat av spelare. Unibet är som många säkert redan vet en av världens allra största och mest använda aktörer inom spel vilket inte är så konstigt med tanke på det enorma utbudet och den ofta väldigt generösa cashback och olika bonusar. Unibet är egentligen ett svenskt företag som skapades redan 1997 och idag är man baserat rent fysiskt på Malta men hemsidan är tillgänglig för i princip hela Europa och många andra länder. 1998 får Unibets grundare sin första licens och då i London pga. spelmonopolet i Sverige.

Runt millenniumskiftet så inser många företag och andra att internet är framtiden och det gäller att var snabb på bollen. Runt millenniumskiftet, eller mer exakt 2001 så lanserar man den första riktiga hemsidan och då på 12 olika språk och kunderna började att strömma in från hela världen. Redan 2003 lanserar man en ny och fräsch sida och man räknar med att man har ca 250 000 registrerade spelare. Med åren har Unibet bara växt och utökat sitt sortiment och en av Europas absolut ledande casino och spelsida. Väldigt tidigt insåg Unibet att live-spel var framtiden och man var tidigt ute med pokerturneringar och andra casinoturneringar som idag mycket populära.

Unibet är mycket populära tack vare sitt generösa utbud av olika spel och främst casinospel. Man erbjuder dem allra klassiskt casinospel och många är egentillverkade av Unibet som har blivit klassiska och välbekanta. Gillar man variation så kommer man definitivt att bli nöjd med Unibets casinospel då det finns en värld av olika casinospel som tillfredsställer dem allra flesta. Det finns naturligtvis olika bonusar kopplade till olika spel som också kan vara en kul sak. På sidan med live-casino så hitta man dem allra klassiska spelen som Roulett, Blackjack, Baccarat, Poker och massa andra både nya men också gamla spel. Det som kan var extra roligt är att det är just live och att känslan blir en helt annan. På den ordinarie casinodelen hittar man en värld av olika spel. Alla dem berömda finns men sedan har man också spel som exempelvis ”Starburst”, ”Wheel of Whishes” och många andra. Nya spel tillkommer med jämna mellanrum medan andra har blivit riktiga legender och är väldigt populära bland många spelare. På hemsidan är det väldigt enkelt att navigera och Unibet har också en ”Unibets Val”, spel som är rekommenderade av själva Unibet som faktiskt kan vara värt att titta närmare på. Beroende på spel och insats så kan man vinna olika summor men vissa spel ger mer än andra och det kan vara spännande. Spel såsom ”Piggy Riches Megaways”, ”Rainbow Jackpot” och ”Robin Hood Wild Forest” är mycket populära spel och som dessutom har generösa bonusar. Är man ute efter en bra plattform för spel så är Unibet ett givet val där man kan välja mellan massa olika casinospel eller mer klassiska. Gillar man Live-casino finn det och med tanke på den stora mängd spel så är det rätt säkert att det finns något för dem allra flesta.

Inrikes

Smittan ökar – närmar sig kritisk punkt

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd Socialstyrelsen, Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på MSB vid tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett.

– Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt.

Den dominerande ökningen ligger i åldrarna 20–60 år, men den finns överallt. Man ser även en liten, men påtaglig ökning av antalet nyinlagda på iva.

Tegnell får frågan om det på grund av smittläget åter kan vara aktuellt att införa en nationell reseavrådan. Men där är vi inte än, enligt statsepidemiologen.

– Än så länge så är skillnaderna inte så stora utan väldigt många regioner har en ökning. Vi tycker också att det ligger ganska mycket i rådet om att undvika nya kontakter, för resande innebär ju nästan alltid nya kontakter, säger Anders Tegnell.

Fler på iva

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, berättar att belastningen på vården har ökat något – men att läget fortsatt är under kontroll.

Under den senaste veckan har antalet patienter med covid-19 på iva-avdelningar ökat till 55 personer.

– Det betyder att 15 procent av patienterna på iva vårdas för covid-19, säger Irene Nilsson Carlsson.

Tillgängligheten till iva-platser nationellt sett är dock fortfarande mycket god, säger hon. Men majoriteten av regionerna väntar sig en försämring av läget både på lång och kort sikt.

Anders Tegnell säger att utvecklingen av inlagda på iva inte är särskilt snabb.

– Egentligen inte eftersom vi började på relativt låga nivåer. Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva jämfört med hur det var i våras, säger Anders Tegnell, och påminner återigen om vikten av att följa råden för att inte hamna i samma situation som i våras.

Oklart scenario

I somras presenterade Folkhälsomyndigheten tre möjliga scenarier för hur smittspridningen i Sverige kunde komma att se ut nu under hösten och fram till nästa höst. Tegnell säger att det än så länge är för tidigt att säga vilket av scenarierna som vi nu befinner oss i.

– Scenarierna var inga prognoser, utan framför allt ett planeringsunderlag till regionerna. Så jag tror att vi får avvakta, det är svårt att uttala sig i dag om vilket scenario vi har.

FAKTA

Fakta: Antal döda med covid-19

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senast uppdaterade statistik. I stället räknas siffran ned med 15 dödsfall.

Därmed har totalt 5 918 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 115 785 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Amfibiebuss i sjönöd i Stockholm

Amfibiebussen Oceanbus fick ett motorhaveri utanför Kastellholmen och passagerarna evakuerades med gummibåtar.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

En så kallad amfibiebuss, en buss som kan gå både på land och i vatten, råkade i sjönöd i centrala Stockholm på tisdagseftermiddagen.

– Det är ett motorfel, båten ligger för ankar utanför Kastellholmen, säger Paul Ekvall på Oceanbus till TT.

Ett 30-tal passagerare som befann sig ombord fick åka med företagets gummibåt in till land.

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Region Skåne skärper coronaråden på grund av ökad smittspridning. Alla i Skåne manas att undvika kollektivtrafik, butiker och fritidsaktiviteter ute bland andra.
Samtidigt kommer nu besked om att antalet iva-patienter i Skåne ökar.
PREMIUM

De skärpta allmänna råden innebär bland annat att personer som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Livsmedelsbutiker och apotek får besökas om det är nödvändigt – däremot uppmanas skåningarna att undvika nöjen och fritidsaktiviteter om dessa sker ute bland andra människor. Personer i länet uppmanas avstå från att dela i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL