Annons

Partier överens – regeringskris avvärjd i Polen

Den regerande högerkoalitionen i Polen har nått en ny överenskommelse vilket stoppat en hotande regeringskris. En kontroversiell djurrättslag splittrade regeringskoalitionen i förra veckan.
Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski till vänster och premiärminister Mateusz Morawiecki till höger. Arkivbild.
PIS partiledare Jaroslaw Kaczynski till vänster och premiärminister Mateusz Morawiecki till höger. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski

Detaljerna från avtalet mellan det dominerande partiet Lag och rättvisa (PIS) och de två mindre koalitionspartier har inte offentliggjorts och det är fortfarande oklart om PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski formellt kommer att ansluta sig till regeringen.

– Vi har en stabil regering, vi har en stabil parlamentarisk majoritet, vi har ett program, säger premiärminister Mateusz Morawiecki (PIS), som tillsammans med Kaczynski uttalade sig när avtalet signerades.

Djurrättslagen förbjuder uppfödning av pälsdjur och export av kosher- och halalslaktat kött och röstades genom förra veckan. Men de högerextrema partierna Konfederationen och SP vägrade liksom PIS jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski att rösta ja, trots hot om att slängas ut ur koalitionen. Omröstningen kom samtidigt som en omorganisering av regeringen, och PIS hotade med att halvera antalet ministerposter dess koalitionspartier kontrollerade, vilket skulle ha kunnat gjort PIS till ensamt regeringsparti i minoritetsställning.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons