Annons

Västerbotten betalade bluffaktura på en miljon

Publicerad 26 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Regionens revisorer riktar stark kritik mot regionens otillräckliga kontroller av fakturor. Arkivbild.
Regionens revisorer riktar stark kritik mot regionens otillräckliga kontroller av fakturor. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Utan att kontrollera det utländska kontonumret förde Region Västerbotten över en miljon kronor. Betalningen var för röntgenutrustning som regionen beställt från Storbritannien. Men fakturan var falsk och pengarna gick inte till det avsedda företaget, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Händelsen inträffade i januari i år. Det hela uppdagades när den riktiga leverantören hörde av sig och frågade om den uteblivna betalningen.

Annons

Regionens revisorer riktar nu hård kritik mot hanteringen. En granskning visar att det råder flera brister i kontrollen av utbetalningar.

– Det är obegripligt hur det har kunnat gå till på det här sättet, säger Edward Riedl (M), ordförande för Region Västerbottens revision, till VK.

Datorsystemet måste flagga när ett nytt kontonummer läggs in och det ska inte gå att som enskild medarbetare godkänna en utbetalning, anser revisorerna.

Regionstyrelsen informerades inte om bedrägeriet och inga anteckningar har förts om händelsen. Det finns heller ingen diarieförd avvikelserapport eller analys över regionens hantering, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons