Annons

Mejlhaveri på Göteborgs universitet

I över en vecka har Göteborgs universitet haft problem med sina medarbetares e-postadresser. Flera e-postservrar hade gått sönder vilket medförde att samtliga medarbetares mejladresser slutade fungera.
Publicerad 27 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Medarbetarna på Göteborgs universitet har fått sina mejladresser utslagna efter att flera e-postservrar kraschat.
Medarbetarna på Göteborgs universitet har fått sina mejladresser utslagna efter att flera e-postservrar kraschat.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Det är mycket olyckligt att det inte går att nå samtliga e-postadresser vid Göteborg universitet. Vi arbetar intensivt för allt ska fungera igen så snart som möjligt. Jag hoppas på förståelse från studenter, medarbetare, allmänhet och externa samarbetspartners", säger rektor Eva Wiberg i ett pressmeddelande.

Ganska snart lyckades universitetets it-enhet återställa drygt hälften av e-postadresserna. Men det är än så länge oklart när alla kan medarbetare kan få tillgång till sina mejladresser.

Annons

– Inom en snar framtid för den stora massan, säger Sören Ehrnberg, enhetschef på it-enheten på Göteborgs universitet.

När e-postadresserna väl är återställda kommer användarna att kunna komma åt gamla mejl som sparats innan servrarna gick sönder, enligt Ehrnberg. Men mejl som har skickats till drabbade mejladresser under tiden som dessa varit otillgängliga kommer sannolikt inte att komma fram.

Enligt Sören Ehrnberg beror haveriet på "ett inbyggt fel" i mejlservrarna.

– Allting pekar på att det här är en låsning i hårdvaran, säger han.

Universitetet uppmanar dem som behöver komma i kontakt med lärosätet att ringa i stället.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons