Kultur och nöje

Drottningholmsteatern får ny chef

Karinsdotter blir ny chef för Drottningholmsteatern nästa år. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Anna Karinsdotter blir ny vd och konstnärlig ledare på Drottningholms Slottsteater. Hon kommer närmast från ett jobb på Kungliga Operan där hon varit konstnärlig chef för Unga på Operan.

"Vi är så glada att välkomna Anna Karinsdotter till Drottningholmsteatern. Hennes djupa passion för den här unika teatern och det kulturhistoriska arvet gör att hon kommer kunna fortsätta att utveckla och förädla verksamheten", säger Karin Forseke, ordförande i Drottningholms Slottsteaters nämnd, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmrecension: Lätt att orka med Bornebusch

Matilda (Josephine Bornebusch) åker till Madrid på konferens, mitt under pandemin i 'Orca'. Pressbild.
Foto: Ragna Jorming
Kultur och nöje
Kultur och nöje Föräldrar, barn och nära relationer – ja det som är viktigt på riktigt – skildras med fint handlag i Josephine Bornebuschs "coronafilm".

Allra först är det på sin plats med en stor eloge till hela detta filmteam, som kollektivt lyckats skaka liv i en på förhand så segt klingande premiss: en "coronafilm", inspelad med "isolerade skådespelare".

Men "Orca" sätter fokus på nära relationer och hur ensamma vi alla i grund och botten är – sånt där som egentligen alla bra relationsfilmer handlar om men som förstås blivit en återkommande och tydlig läxa under den rådande situationen.

Johan Rheborg öppnar filmen iförd rosa badrock och pandemiskägg. Han spelar författaren Claes, vars mamma (Marie Göranzon) ligger på hospice och de snackar via Zoom.

En hemligt gravid influerare (Vera Vitali) dyker upp och pratar med sina följare. Vi får också möta en kvinna (Josephine Bornebusch) som märkligt nog tycks befinna sig på konferens i Madrid och som ringer sin stressade kock-make (Erik Johansson) på Facetime för att baksätesstyra familjelivet. Och så vidare. Elva olika rollfigurer dyker upp och så småningom klarnar det vilka band de har till varandra.

Tekniskt är det stiligt gjort, en ensam skådespelare är i bild i varje scen, ofta genom kameralinsen på en dator eller en smart telefon. Kompletterande foto av Ragna Jorming gör att man inte bara står ut med upplägget, det blir riktigt njutbart. Inte minst eftersom klippningen är effektiv och de olika historierna av "Short cuts"-modell är rörande, kul och fulla av medelklass-igenkänning.

De som gillar Bornebuschs tv-serie "Älska mig" kommer att känna igen sig, "Orca" har skapats av samma byggstenar: vitsig humor, svärta där det behövs och människor som klurar på sig själva och sina nära relationer. En orca är för övrigt en späckhuggare, ett väldigt socialt djur får vi tidigt lära oss. En mamma-orca som blir lämnad av sitt barn förtvinar och dör, tydligen.

Tematiken är tydlig, vi människor är också sociala djur och utan fysisk kontakt med andra människor, vilka blir vi då?

I både "Älska mig" och "Orca" finns perspektiv som spänner över tre generationer och det känns verkligen som att Josephine Bornebusch bottnar i det hon gör. Hon tycks titta både framåt och bakåt samtidigt, med den fullvuxna människans perspektiv på ungdomen och med en lite mildare blick på föräldrarna. Kanske även på sig själv?

Utan att direkt uppfinna hjulet på nytt så tar Bornebusch ändå och skruvar av det, synar det, och sätter fast det igen på sitt eget sympatiska sätt.

Miranda Sigander/TT

Vida (Vera Vitali) jobbar som influerare i 'Orca'. Pressbild.
Vida (Vera Vitali) jobbar som influerare i "Orca". Pressbild.
Foto: Ragna Jorming

FAKTA

Fakta: Orca

Genre: Dramakomedi

Premiär: 30 oktober på bio, 13 november på Viaplay.

I rollerna: Peter Andersson, Vera Vitali, Gustav Lindh med flera

Regi: Josephine Bornebusch

Speltid: 1 timme 46 minuter

Åldersgräns: 7 år

Betyg: + + + +

Kultur och nöje

Malmö bryter med Arabiska bokmässan

Malmö stad avbryter samarbetet med Arabiska bokmässan som just nu pågår i Malmö. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Malmö stad avbryter samarbetet med Arabiska bokmässan som just nu pågår i Malmö. Orsaken är att besökare på mässans webb har erbjudits att köpa antisemitisk litteratur, enligt Malmö stad.

"Vi ställer in planerade samarrangemang med Arabiska bokmässan och hoppas att andra bidragsgivare såsom Statens Kulturråd gör detsamma. Vi är oerhört besvikna på företrädarna för bokmässan och kräver att de omedelbart tar bort åtkomsten till den här sidan", säger Malmö stads kulturdirektör Pernilla Conde Hellman i ett pressmeddelande.

Malmö stad har totalt bidragit med 150 000 kronor i projektstöd till bokmässan, pengar man nu ska se över om man kan kräva tillbaka.

Bokmässans samordnare Esaat Estabrak säger till Kvällsposten att hon inte vet vad det är för antisemitiskt material som fått Malmö stad att avbryta samarbetet:

– Det här är ingenting vi har fått någon information om förrän nu säger hon. Vi försöker kontakta Malmö stad nu för att lösa det här problemet, säger hon till tidningen.

Kultur och nöje

Jonna Bornemark: "Vi måste odla omdömet"

'Mitt jobb är att visa att den filosofiska marken är för alla. Om vi tror på medborgartanken och demokratin måste vi alla ha tillgång till samhälleliga och existentiella samtal. Och då kan akademiker inte sitta i sitt elfenbenstorn och skriva för andra akademiker', säger filosofen Jonna Bornemark.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I ett samhälle som är uppbyggt utifrån idén att allt kan mätas och säkerställas står vi illa rustade inför klimatkriser och plötsliga pandemier. Filosofen Jonna Bornemarks nya bok handlar om vår ovissa värld – och hur vi bemöter den.

Har du någon gång hört någon säga "mina barns lärare har inget omdöme, men det spelar ju ingen roll"? Antagligen inte, skriver filosofen Jonna Bornemark i sin nya bok "Horisonten finns alltid kvar". Ändå är det inte en kunskapsform som premieras i en evidensbaserad värld. Men nu lever vi i en oviss tid – utan manualer att följa.

Hur agerar vi då? Plötsligt måste vi lita till vårt omdöme. Frågan har på ett dramatiskt vis seglat upp i människors medvetande det här året.

– Jag har aldrig blivit intervjuad så mycket kring ovisshet som under corona, när det så uppenbart slog oss i huvudet. Det handlar ju inte bara om att genast skapa kunskap utan också att se att kunskapsläget fortsätter att vara rörligt. Hela samhällen kan plötsligt stängas ner. Det är verkligen ett slags existentiell erfarenhet, säger hon.

Alltid nya horisonter

Jonna Bornemark fick stor uppmärksamhet för sin beskrivning av vårt förpapprade och manualiserade samhälle, i "Det omätbaras renässans", där hon också nagelfor en värld som organiseras utifrån New Public Management – alltså de utbredda styrformer för den offentliga sektorn som har inspirerats av det privata näringslivet.

Nu passar hon på att gå till botten med den kunskapssyn som dominerar västvärlden och som NPM bygger på: Aristoteles "episteme": en systematisk och matematisk kunskap som är inriktad på bevis. I en sådan värld väntar vi oss att ha kontroll på allt – och att alltid kunna ställa någon till svars. Samtidigt blir ansvarsutkrävandet mer paradoxalt, enligt Jonna Bornemark.

– Vem har ansvar för att det blev en tsunami eller att covid kom in i landet? Vi borde ha kontroll på allt och om vi inte har det är det någon som inte har gjort sitt jobb, säger hon och menar att tanken på att vi kan kontrollera allt gör att vi mår dåligt.

Å andra sidan är ansvarsutkrävande svårt när ingen har ansvar gentemot det konkreta och de verkliga människorna utan bara gentemot att följa manualen, säger Jonna Bornemark.

Med den här boken skapar hon en motbild till den mätbara kunskapen, med bilden att det vid varje ö väntar en ny horisont. Vetenskapen är fokuserad på att skapa kunskap om öarna men där finns hela tiden nya öar och därmed nya horisonter att undersöka.

Se det unika

Jonna Bornemark lyfter också ett annat av Aristoteles begrepp – den fronetiska kunskapen. Den är framträdande i alla mellanmänskliga yrken och handlar om att förstå det unika i varje situation. Men hon har pratat med ett tusental personer inom olika välfärdsyrken, som upplever att de inte längre styr sin yrkesutövning. Arbetets riktning bestäms istället utifrån protokoll och administrativa tjänstemän.

– När vi förlorar förståelsen för den sortens kunskap är det också en statussänkning av kärnverksamheterna, säger hon och slår fast att det är en klass och genusfråga.

I skolan och på sjukhusen är varje situation unik. Och hur kan en skola till exempel ta fram ett evidensbaserat material för arbetet med mobbning?

– Problemet med randomiserade interventionsstudier är att de är gjorda för ett laboratorium där de olika beståndsdelarna kan isoleras. Och om vi pratar om hur man bemöter barn, vilka är då beståndsdelarna som man ska plocka ut? säger Jonna Bornemark och ondgör sig över begreppet "säkerställa".

– Gud, vad ofta det ordet dyker upp i situationer som vi inte kan kontrollera. Ska vi säkerställa att det inte finns någon mobbning? Det enda sättet att säkerställa det är att sätta alla barn i varsitt rum utan en skärm i.

Odla omdömet

Jonna Bornemark vill få oss att värdera en bredare kunskap. I en värld där bara det mätbara godkänns missar vi kunskapen som utgår från omdömet och känslorna.

– Om man tittar på hur samhällstonen låter på 2000-talet kan det låta som att känslor mest bara är Tinder. Då har vi helt missförstått varför vi har känslor. De är till för att orientera oss kring vad som är viktigt eller inte, säger hon, men gör en distinktion mellan magkänsla och omdöme – som snarare är knutet till kunskapsprocesser.

Hon har talat om ett mikromotstånd mot systemet, att lägga det "mest förpapprade pappret" längst ner i högen. Men nu tycker hon att det känns otillräckligt. Istället vill hon se ett "makromotstånd". Själv har hon börjat samarbeta med vårdförbundet, och berättar att sjuksköterskorna har börjat efterfråga en bedömning av omdömeskunskap.

Men Jonna Bornemark uppmanar alla att odla omdömet. Det kan handla om att motverka tystnadskulturer, eller att våga stå för att man är ett "jag" som handlar.

– Vi har tänkt att omdöme är som ett karaktärsdrag. Jag betonar att det är en kunskapsform och att vi kan bli bättre på det. Vi kan skapa miljöer som hindrar omdöme och miljöer som odlar omdöme.

Sara Ullberg/TT

Elin Swedenmark/TT

'Det finns rätt mycket forskning om NPM och den är rätt entydig. Men vi har snott in oss mer och mer i ett system som är svårt att ta sig ur. I början trodde man inte heller att det skulle gå så långt. Man trodde att det skulle bli ordning och reda, men man trodde inte att det skulle bli så bokstavstroget. Det är ett system som tenderar att bli mer och mer absurt', säger filosofen Jonna Bornemark.
"Det finns rätt mycket forskning om NPM och den är rätt entydig. Men vi har snott in oss mer och mer i ett system som är svårt att ta sig ur. I början trodde man inte heller att det skulle gå så långt. Man trodde att det skulle bli ordning och reda, men man trodde inte att det skulle bli så bokstavstroget. Det är ett system som tenderar att bli mer och mer absurt", säger filosofen Jonna Bornemark.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
'Att jobba med praktisk kunskap har präglat mig som filosof jättemycket. Jag har alltid gillat att prata filosofi med folk som inte är akademiker', säger Jonna Bornemark, här på bild med sina två tamråttor.
"Att jobba med praktisk kunskap har präglat mig som filosof jättemycket. Jag har alltid gillat att prata filosofi med folk som inte är akademiker", säger Jonna Bornemark, här på bild med sina två tamråttor.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Jonna Bornemark

Född: 1973

Bor: I Huddinge

I samma hus: "De jag bor med är tre barn, en morfar, två hundar och två tamråttor."

Karriär: Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola.

Hon disputerade 2010 med avhandlingen "Kunskapens gräns, gränsens vetande: en fenomenologisk undersökning av transcendens och kroppslighet". Hon har också skrivit bland annat böckerna "Kroppslighetens mystik" och "Det omätbaras renässans". Hon har också drivit filosoficaféer.

FAKTA

Fakta: Jonna Bornemark om...

... det stora suget efter filosofi:

– Det är något läskigt i det. Filosofen borde vara själaglad och är det på många vis. Men filosofin handlar om de mest fundamentala frågorna och när de frågorna blir på riktigt, då står ett samhälle och dallrar och vet inte vart det är på väg. Jag tror att hela polariseringen beror på att vi befinner oss i en kollektiv, existentiell kris på så många plan, även före corona. Vilket märks i de känsligaste frågorna kring migration och miljö.

– Det är fascinerande att se att frågan om sanning blir livsviktigt. Det är ett uttryck för att saker vi har tagit för självklara inte längre är det, och vart är vi då på väg? När fundamenten ruckas och inte visar sig vara så självklara, då blir det en kris. När känslan löper amok, och har separerats från förnuftet. När vi inte tror att de två har med varandra att göra, vilka krafter släpper vi då lösa? Känslor som existentiell ångest kan då exploateras av till exempel högerextremister.

... det allvarligaste resultatet av en mätbar värld

– Jag tror faktiskt att det är psykisk ohälsa. Livet blir tråkigare, livet dör i sin formalisering. Vi mister en hel del komplexitet men också närhet till det levande när vi tror att vi kan kontrollera allt. Vi tappar förmågan att lyssna och det är så stor del i vad det är att leva ett meningsfullt liv.

Kultur och nöje

Då har "LasseMaja" premiär

Ellen Sarri Littorin, Anders Jansson och Elis Nyström spelar huvudrollerna i 'LasseMajas detektivbyrå' som får premiär på C More den 4 december. Pressbild.
Foto: Oscar Lovnér/C More/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den 4 december blir premiärdatum för C Mores familjesatsning "LasseMajas detektivbyrå", skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är det känt att Elis Nyström, Ellen Sarri Littorin och Anders Jansson spelar huvudrollerna i serien som är baserad på sex stycken "LasseMaja"-böcker som hittills inte har filmatiserats. I sex avsnitt löser de unga detektiverna Lasse och Maja Brandkårsmysteriet, Skolmysteriet, Modemysteriet, Kyrkomysteriet, Sjukhusmysteriet och Kärleksmysteriet.

"LasseMaja"-böckerna är skapade av Martin Widmark och illustrerade av Helena Willis. Den första boken kom ut 2002, och har följts upp av ytterligare ett 30-tal titlar. Böckerna har också legat till grund för ett flertal filmer, teaterpjäser, en julkalender och en serietidning.

Kultur och nöje

Tv-recension: Mystisk sjö i kort skräckserie

'Cryptid' utspelas i den fiktiva lilla orten Odenfors, där explosiva dödsfall börjar inträffa. Pressbild.
Foto: Kalle Ahti/Viaplay
Kultur och nöje
Kultur och nöje De 20 minuter korta avsnitten av skräckserien "Cryptid" piggar upp. Men den lovande känslan bär inte hela vägen.

Det är självfallet mycket positivt att det görs en svensk tv-skräckserie. Det är också självfallet mycket positivt att den görs i avsnitt som är runt 20 minuter långa och att man inte, som alltför ofta inom tv-världen, segar ut på berättelsen för att det "måste" vara tio 45-minutersavsnitt.

Det finns ett embryo till någonting bra i ”Cryptid”, ändå lämnar jag den med en känsla av besvikelse. Blev det inte mer?

Spelplatsen är den fiktiva lilla orten Odenfors någonstans i Sverige. Skoleleven Sebastian dör en minst sagt explosiv död. Klasskompisen Niklas blir beskylld för att på något sätt ligga bakom dödsfallet. Situationen blir inte bättre av att hans flickvän Ester har haft en sexuell relation med Sebastian (seriens första scen kastar oss in i en oralsexscen mellan Sebastian och Ester i skolans omklädningsrum).

Misstänksamhet och svartsjuka börjar bli vardag, och ytterligare ett explosivt dödsfall inträffar. Allt verkar höra ihop med ortens lilla sjö, där Niklas mamma omkom för några år sedan. Var hon sinnessjuk och dränkte sig? Eller hade mamman kommit någonting övernaturligt på spåren?

Med inspiration av bland annat ”Eyes wide shut”, amerikanska collegefilmer, lite Stephen King (tänk dennes novell ”Flotten”) och de svenska ”Cirkeln”-böckerna har David Berron gjort en kompetent men till sist som sagt otillfredsställande serie.

Det finns några fint inprickade jump scares, liksom effektivt gjorda scener med gore och äckel, men storyn håller inte ihop. Det finns logiska gap (jag vet, man kanske inte alltid kan begära logik i en skräckberättelse) som gör att jag vill backa och se om jag har missat något, och det är irriterande när någon som flyr från ett övernaturligt väsen inte springer mot utgången utan låser in sig på toaletten.

Skådespeleriet är ojämnt, den som står ut är debuterande Maja Johanna Englander, som spelar Ester. Henne vill vi se mer av. Det har skrivits om att Oscar Zia är med i serien. Hans roll är dock mycket liten, om än betydelsefull.

Gunnar Rehlin/TT

Oscar Zia har en liten, men betydelsefull, roll i skräckserien 'Cryptid'. Pressbild.
Oscar Zia har en liten, men betydelsefull, roll i skräckserien "Cryptid". Pressbild.
Foto: Kalle Ahti/Viaplay

FAKTA

Fakta: Cryptid

Genre: Skräck

Premiär: 30 oktober 2020 på Viaplay

I rollerna: Maja Johanna Englander, Julius Fleischanderl, Astrid Morberg med flera

Regi: David Berron

Antal avsnitt: 10

Betyg: + +

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Kultur och nöje

Carina Berg väntar barn igen

Erik och Carina Berg väntar sitt andra barn. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Programledaren Carina Berg och fotbollsspelaren Erik Berg väntar barn.

"Lilla älskling. Välkommen till oss när du är färdigbakad till våren. Vi är fyra lyckliga och väldans glatt överraskade familjemedlemmar som väntar på dig med massa kärlek och gos", skriver Carina Berg på sitt Instagramkonto.

Paret har sedan tidigare snart ettårige sonen Otto tillsammans. Carina Berg är även mamma till sonen Holger från sitt tidigare äktenskap med programledaren Kristian Luuk.

Halloween

Kalla kårar för både kropp och själ

Kultur och nöje
Tips Snart är det halloween och allhelgonahelg och alla vill vi väl komma i lite lagom skräckstämning. Kultur- och nöjesredaktionens medarbetare tipsar om skrämmande böcker, filmer, tv-serier, podcasts och musik från de senaste åren. och naturligtvis de bästa snacksen och dryckerna till.
Clemens Altgård tipsar om Stephen Kings skräckroman Väckelse.
Foto: Mark Lennihan

CLEMENS ALTGÅRD:

Podd: Creepypodden i P3: Creepypodden med Jack Werner speglar nätfenomenet creepypasta - spökhistorier och vandringssägner som sprids via internet. Den är nu inne på sitt femte år och arkivet med tidigare sända avsnitt är en ren guldgruva för den som gillar verklighetsnära skräckstämningar.

Tv-serie: Lovecraft country: Lovecraft country är inte bara en mycket underhållande tv-serie med både bra skådespeleri och kraftfulla skräckeffekter. Den gör därtill upp med rasismen i USA.

Bok: Väckelse av Stephen King: Som så ofta hos King är resan intressantare är målet. Men vilken resa det är i det här fallet! Det här är något av det bästa som Stephen King har skrivit. En roman som knyter samman socialrealism med skräck i HP Lovecrafts anda.

Snacks/dryck: En dryck som tycks som gjord för halloweenfirande är drinken Zombie. Recpten för en Zombie kan skilja sig åt ganska mycket, med flera komponenter. Grunden är dock den samma, att kombinera ljus och mörk rom och fruktjuice. Helst ska det vara flera olika sorters rom varav en extra stark runt 75 procent. Så till exempel i Zombiereceptet som finns i cocktailklassikern Största cocktailboken (1982) av Arne Häggqvist. Han varnar dock för drinken ifråga. ”Den som intagit ett par drinkar av detta slag vandrar nog omkring som ”en levande död”, skriver han. Ett något förenklat - och ”snällare” recept finns på svenska Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Zombie_(drink). René Vázquez Díaz har ett ännu enklare, om än inte ”snällare”, recept i kokboken Berusad kyckling (1996), med kubanska recept.

Gunilla Wedding tipsar om filmen Shirley.
Foto: Pressbild

GUNILLA WEDDING:

Bok: Spår 7 av Louise Doughty: I den här udda kombinationen av deckare och spökhistoria irrar den 36-åriga läraren Lisas osaliga ande runt vid spår 7 på järnvägsstationen i brittiska Peterborough. För ett år sedan dog hon där i något som misstänks vara ett självmord. Bit för bit nystar spöket Lisa upp sin egen bakgrundshistoria och vad som egentligen ledde fram till hennes död. Spår 7 är riktigt skrämmande och det är knappast de övernaturliga inslagen som är mest otäcka ...

Film: Shirley, regi Josephine Decker: Med utgångspunkt i amerikanska skräckförfattaren Shirley Jacksons liv och romanen Shirley av Susan Scarf Merrell har regissören Josephine Decker skapat en stämningsladdad och otäck film som bäst kan beskrivas som en skräckvariant av Vem är rädd för Virginia Woolf ?. Ett yngre par bor tillfälligt hemma hos Shirley Jackson och hennes man Stanley Hyman eftersom mannen i paret ska undervisa på det college där Stanley är professor. En ung kvinnas försvinnande från colleget ligger som en otäck bakgrund till det allt mer infekterade relationsdramat mellan de två paren där Shirley Jacksons skrivkramp och psykiska ohälsa skruvar allt ytterligare några varv. Decker laddar varje scen med genomtänkta ljudeffekter, färger och kameravinklar som förstärker det otäcka och Elisabeth Moss är fullständigt magnifik som Shirley Jackson.

Tv-serie: The haunting of Hill House: Naturligtvis måste Shirley följas upp av skräckserien The haunting of Hill House som är löst baserad på just Shirley Jacksons skräckroman med samma titeln. Barndomsupplevelserna i det hemsökta kråkslottet Hill house plågar de fem syskonen Crain. Serien följer dem i nutid när de måste våga närma sig huset igen samtidigt som vi genom återblickar bit för bit får veta vad det egentligen var som ledde fram till att deras pappa tvingade dem att fly från huset mitt i natten - medan mamman blev kvar. Här finns alla skräckgenrens klassiska ingredienser, läskigt och snyggt genomförda samtidigt som berättelsen är både gripande och sorglig. För den som vill ha mer har ytterligare en skräckserie av samma upphovsperson precis haft premiär på Netflix - The haunting of Bly Manor.

Snacks/dryck: Kanske inte så läskigt men en tallrik len, värmande pumpasoppa kan kännas tryggt att slurpa i sig till värsta fiktiva skräckupplevelsen. Och så ett litet glas Svarta döden till det förstås ...

Penn Badgley i en scen i tv-serien You som Maria Zandihn tipsar om.
Foto: Pressbild

MARIA ZANDIHN:

Film: Midsommar, regi Ari Aster: Efter att ha förlorat sin familj i en olycka vill Dani lämna USA för ett tag och följa med pojkvännen och hans vänner till Sverige för att fira midsommar hos en av kompisarnas familj i Hälsingland. Men det är en midsommar som är så långt ifrån att dansa kring midsommarstången man kan komma. Istället är det uråldriga och nattsvarta traditioner som väntar. Ari Aster tar sig här an en av våra käraste traditioner på ett sätt som inte går att slita sig från samtidigt som han skickligt spelar på våra rädslor av olika slag.

Tv-serie: You: Han är charmig, trevlig, snäll - och en riktig psykopat. Penn Badgley (som spelar Dan Humphrey i Gossip Girl), gör en fantastisk rollprestation som bokhandlaren Joe Goldberg som i första säsongen förälskar sig i författaren Beck och blir besatt av henne. Han låter inte något, eller någon, stå i vägen för det som han själv kallar kärlek. Otroligt välgjord och läskig serie som är lätt beroendeframkallande. Även andra säsongen är bra men man bör ha sett första säsongen innan.

Bok: Cold case: Försvunnen av Tina Frennstedt: En av de böcker som har skrämt mig mest på sistone är Tina Frennstedts Cold case: Försvunnen. Egentligen en klassisk (och jättebra) deckare, men Frennstedts förmåga att på ett väldigt målande sätt beskriva och bygga upp detaljerade och riktigt otäcka bilder, som hur en mördare tar sig in i bostäder under småtimmarna, gjorde det svårt för mig att sova utan att åtminstone en gång försiktigt tassa upp och kontrollera så att ingen stod utanför sovrumsdörren.

Snacks/dryck: Jag älskar salt godis, så vad är mer lämpligt än salta dödsskallar och häxvrål i halloweentider? Och givetvis lantchips med någon god dip. Vi kan ju låtasas att det är friterade hudbitar och hjärnröra vi äter om vi ska försöka få det till något lite läskigt (och extremt groteskt).

Ralph Bretzer tipsar om filmen Gräns.
Foto: Pressbild

RALPH BRETZER:

Tv-serie American Horror Story: Hotel: Knappt någon genre är så förtjust i sina klichéer som skräck och få har gjort så mycket av dem som antologiserien American Horror Story. Den femte säsongen är lika snygg som det art deco-hotell som är dess egentliga huvudperson och den skickliga ensemblen med bland andra Kathy Bates och Sarah Paulson får förstärkning av en magnifik Lady Gaga.

Film: Gräns, regi Ali Abbasi: Skräckgenren är som bäst när den säger något om verkligheten och det är något som författaren Johan Ajvide Lindqvist är en mästare på. Ali Abbasis filmatisering av Lindqvists novell fick ett välförtjänt pris i Cannes och en lika välförtjänt Guldbagge för bästa film.

Musik: Lingua Ignota - All bitches die: Allra läskigast blir det ändå när inget övernaturligt står mellan den verkliga ondskan och människan. Kristin Hayter omvandlade år av misshandel inom relationen till ett verkligt skräckinjagande reningsbad med ena benet i industrirock och det andra i liturgisk musik.

Snacks/dryck: När gastarna hotar där utanför och filmen på tv:n är läskig kan det vara bra med något familjärt att famla efter på bordet: det är svårt att slå en påse chips (grill- eller salt och vinäger) och en öl (gärna en ipa). Nyttigare alternativ är också okej, men poängen med snacks är väl ändå inte att de ska vara nyttiga ... ?

Lite gräshoppor som snacks föreslår Matilda Arborelius.
Foto: Johan Nilsson/TT

MATILDA ARBORELIUS:

Podd: Ufopodden i SR: Vad passar väl bättre på halloween än mystiska utomjordiska fenomen? I P3:s Ufopodden programleder Moa Gammel avsnitten med dramatiserade berättelser inspirerade av verkliga händelser. Både gamla och nya, svenska och internationella, kända och mer okända mysterier tas upp och visst kryper det lite längs ryggraden när hon berättar om märkliga flygande farkoster, underliga figurer och bortförda personer.

Film: Hålet, regi Galder Gaztelu-Urrutia: Jag vet inte om jag borde tipsa om den här filmen för den gav mig på riktigt mardrömmar och är utan tvekan den obehagligaste film jag sett. Ändå går det inte att sluta titta. I ett märkligt fängelse där cellerna är placerade ovanpå varandra, med ett hål i mitten av varje rum genom vilket ett bord med mat svävar igenom en gång om dagen, kämpar fångarna för sin överlevnad. I fallande ordning får de olika nivåerna ta del av maten - de längst ned rester och smulor - om de har tur. Inget för den kräsmagade eller känslige men visst har Hålet ändå något visst och fungerar som en grym satirisk metafor över klassamhället.

Bok: Stories av Neil Gaiman och Al Sarrantonio: I denna antologi ryms en stor mängd korta berättelser av flera framstående författare, däribland Roddy Doyle, Joyce Carol Oates, Peter Straub, Chuck Palahniuk och Neil Gaiman själv. Redaktörerna har själva sagt att det är en genreobunden antologi, där berättelserna och fiktionen står i fokus men majoriteten av novellerna består av en stor dos magisk realism, absurditet, vampyrer och obehagliga historier. Finns ej översatt på svenska.

Snacks/dryck: EU-kommissionen har gett grönt ljus till att sälja hela insekter som mat så varför inte prova en liten knaprig gräshoppa till skräckfilmen? Jag nöjer mig dock med det vegetariska alternativet, tillika mitt favoritsnacks, popcorn. Salt, knaprigt och med lite (läs mycket) god vilja kan de tas för små dödskallar. Och dricka till det en liten häxblandning från slattarna i barskåpet eller en kopp hett Kvällsro - båda lugnar nerverna.

Anton Wedding tipsar om Sara Bergmark Elfgrens podcast/radioteater De dödas röster.
Foto: Claudio Bresciani/TT

ANTON WEDDING:

Bok: Genom natten av Stig Sætterbakken: I Genom natten berättar den norske författaren Stig Sætterbakken om en man, Karl Meyer, vars son tagit livet av sig. Karls äktenskap rasar därefter samman. Som tillflykt beger han sig till ett övergivet hus i en slovakisk by. Det sägs att den som går in i huset kommer att konfronteras med sin största rädsla. Sætterbakken gör som många av skräckens stora mästare: han arbetar långsamt, långsamt mot skräckens uppenbarelse och ingenting är mer skrämmande än denna suggestiva uppbyggnad. Dessutom mot kulissen av ett liv i spillror. Tyvärr begick Stig Sætterbakken självmord några månader efter att Genom natten utkommit.

Podcast/radioteater: De dödas röster av Sara Bergmark Elfgren: Ett mord skakar om ett litet samhälle. Flera år senare återvänder offrets bästa vän för att ta reda på om mordet verkligen gick till så som polisen hävdade. Inspelad i form av en radiodokumentär är Sara Bergmark Elfgrens thriller De dödas röster bland det läskigaste jag stött på de senaste åren. Den dokumentära ljudsättningen förstärker berättelsen och får den att kännas när mörkret faller. Kolla att dörrarna är låsta och garderoben tom innan ni lyssnar.

Album: Sunn O))) - Black One: Det amerikanska metalbandet Sunn O))) bygger vidare på en tradition av satanistisk och livsföraktande norsk black metal. Även om Sunn O))) (tack och lov) inte lever upp till den norska black metal-scenens spektakulära verklighet med mord och kyrkbränder är deras ljudvärld en fasa att befinna sig i. Black One låter som helvetet, eller en plats mer hopplös och förlorad än helvetet. Framförallt sista låten, den sexton minuter långa ”Báthory Erzsébet”, är en mardrömslik upplevelse. Vid inspelningen av låten stängdes sångaren in med mikrofonen i en likkista för att ge hans kusligt väsande röst rätt känsla.

Snacks och dryck: Inget signalerar romantisk skräck som rött vin, eller hur? Smaken spelar ingen roll, bara färgen. Till det kanske något salt och slemmigt. Cornichoner eller oliver.

Kultur och nöje

Pandemin slår hårt mot upphovsrättsintäkter

Björn Ulvaeus är ordförande för Cisac, en paraplyorganisation för upphovsrättsorganisationer som till exempel svenska Stim. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Pandemin slår hårt mot de kulturella och kreativa branscherna. Enligt en ny rapport från den globala upphovsrättsorganisationen Cisac väntar intäkterna för musik, tv, film, konst, drama och litteratur sjunka upp till 35 procent 2020, vilket motsvarar 3,5 miljarder kronor.

När det gäller svenska musikskapare beräknar Stim, Svenska tonsättares internationella musikbyrå, att omkring 200 miljoner kronor kommer att förloras i uteblivna intäkter kopplade till pandemin.

"I dag är framtiden för kreativa skapare än värre än när pandemin startade. Miljoner skapare förlorar sin försörjning. Vi var den första industrin som påverkades och vi kommer att bli den sista som repar oss", säger Cisacs ordförande Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL