Annons

Grön framgång i franska senatsvalet

Frankrikes gröna parti EELV gick framåt i helgens senatsval och har nu tillräckligt många platser för att bilda en egen grupp. Men mitten-högerblocket fick flest röster och har fortsatt majoritet.
Publicerad 28 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Senaten i Paris.
Senaten i Paris.Foto: Lewis Joly/AP/TT

Mitten-högerblocket behåller som väntat majoriteten i Frankrikes senat efter söndagens val, då nära hälften av de 348 platserna stod på spel, rapporterar lokala medier.

"Detta val, under ett aldrig tidigare skådat hälso-, ekonomiskt och socialt sammanhang, förstärker höger-mittens senatoriska majoritet", skriver senatens ledare, Gérard Larcher från Frankrikes största borgerliga parti Republikanerna (LR), i ett uttalande enligt Le Monde.

Annons

Samtidigt går gröna partiet EELV framåt, precis som vid kommunalvalen i juni.

– Vi börjar få närvaro på landsbygden, även om vi ofta har kritiserats för att vara snobbiga tjänstemän från innerstaden, säger EELV:s Esther Benbassa, enligt LCI.

President Emmanuel Macrons parti Republiken på väg (LREM) lyckades undvika en upprepning av fiaskot vid kommunalvalen.

Senaten i Frankrike har inte lika mycket makt som den lägre kammaren, nationalförsamlingen, där LREM har majoritet. I de fall då de båda kamrarna tycker olika är det nationalförsamlingen som har den avgörande rösten.

Emma Gyllestad/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons