Kultur och nöje

Publiken bjuds in i George och Marthas vardagsrum

Kajsa Ericsson, Reine Brynolfsson och Gustav Berg repeterar Vem är rädd för Virginia Woolf?.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen

Edward Albees pjäs Vem är rädd för Virginia Woolf? har flyttat in på Lillans scen på Helsingborgs stadsteater och det medelålders akademikerparet George och Marthas vardagsrum har placerats på en arenascen med publiken runt om. – Jag tror publiken kommer känna det som att de är hos George och Martha på den sena efterfesten, säger Maria Kulle som spelar Martha.

Den amerikanske dramatikern Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? hade urpremiär i New York 1962 och räknas som en av de stora moderna klassikerna.

På fredag, den 2 oktober, är det premiär på Helsingborgs stadsteater och under tre och en halv timme, med två pauser, får publiken följa det mörka äktenskapsdrama som utspelas under en natt hemma hos historieprofessorn George och hans fru Martha när hon bjuder hem ett yngre par, biologiläraren Nick och hans fru Grynet, på efterfest.

– Pjäsen är en klassiker för att den bär på tankar och idéer som vi människor känner igen i alla tider, som hur man lever sitt liv och kärlek och livslögner och hur man handskas med varandra, säger skådespelaren Reine Brynolfsson som i rollen som George gästar Helsingborgs stadsteater för första gången.

– Texten är så fantastisk, säger Maria Kulle som spelar Georges fru Martha. Den bär oss och det är det man som skådespelare önskar, det är det man studsar mot. Och det är så fantastiskt att den är så brant, den byter hela tiden led. Oj, nu är vi här. Oj, nu händer det. Man sitter aldrig säker i sadeln

– Det känns som om den har kommit till nästan som en eruption, konstaterar Reine Brynolfsson. Man får en bild av att Albee har har skrivit den på ett par veckor.

Maria Kulle och Gustav Berg som Martha och Nick i Vem är rädd för Virginia Woolf?
Foto: Gunilla Wedding

Färdigt universum

Pjäsens yngre par spelas av Gustav Berg och Kajsa Ericsson som båda, liksom Maria Kulle, stått på Helsingborgs stadsteaters scener tidigare. Även Gustav Berg lyfter fram texten och beskriver pjäsen som ett färdigt universum att kliva in i.

– Det är en jättestark och rik berättelse och texten är så begåvad att man inte behöver gå in och fylla den med liv som inte finns, det finns redan en värld som är så välorkestrerad, säger han. Man får en förståelse för de här människorna och det känns som om vi alla spelar samma pjäs och har samma idé om vad vi gör.

– Ett viktigt tema här är tvåsamhet och de här människorna, så väl Nick och Grynet som George och Martha, sitter på något sätt ihop tillsammans, säger Kajsa Ericsson om pjäsens handling.

– Man kan kan tänka att det skulle vara lättare om de lämnade varandra, att de borde gjort det för länge sedan, fortsätter hon. Men de väljer inte så aktivt, det är mer att nu är jag med den här människan och livet bara pågår. Och de har hittat någon slags terrorbalans med varandra som bara pågår och är dynamisk.

Eva Dahlman regisserar Vem är rädd för Virginia Woolf? på Helsingborgs stadsteater. Till vänster Maria Kulle och till höger Gustav Berg.
Foto: Gunilla Wedding

Uppgörelse med amerikanska drömmen

Kvinnorollerna i Vem är rädd för Virginia Woolf är starkt präglade av en tid när männen gjorde karriär och kvinnorna förväntades vara hemma men de fyra skådespelarna är överens om att pjäsen också har många kopplingar till nutiden.

– Naturligtvis är rollerna grunden för hur de lever sina liv men jag tycker samtidigt att hur kvinnorna är gentemot männen i sin relation känns modernt, säger Maria Kulle. De svarar upp, de finner sig inte och de utmanar. På det sättet är den här pjäsen nutid. Och Martha är en okuvlig person med en enorm livskraft, hon är verkligen ingen följsam kvinnoroll från den tiden.

– När jag fick rollen var det lite som att hur kan du göra det här? Att jag som skådespelare skulle behöva kuva mig eller förminska mig. Men det finns inte ett spår av det, instämmer Kajsa Ericsson. Grynet existerar på sina egna villkor. Dessutom är hon och Nick ett yngre par som kommer hem till ett äldre par och våra liv ligger i deras händer angående karriären så det handlar mycket om att det finns en massa konstruktioner som de måste förhålla sig till båda två.

– Det här att umgås med rätt personer, säga rätt saker och vara i rätt sammanhang är enormt viktigt också i dag, säger Maria Kulle vidare. Det unga paret går en balansgång när de kommer hem till Martha och George. De blir ditbjudna klockan två på natten på efterfest och kan inte tacka nej.

– Om man tittar på det här med könsroller så finns det också ett starkt stråk kring vem mannen förväntas vara och vem han inte blev och varför han inte blev det, lägger Gustav Berg till. Från Marthas sida är det en jättestark grej hon driver mot sin man så temat kring könsroller är lika starkt på bägge håll.

– För Albee var Vem är rädd för Virginia Woolf? mycket en uppgörelse med den amerikanska drömmen och handlar om vad de ideal som fanns och som man skulle leva upp till gjorde med människor, menar Reine Brynolfsson. Den uppgörelsen finns alltid om man ser på det sociala trycket utifrån kring hur man ska skapa sitt liv och hur det tär på förhållanden och vilka krafter det sätter i gång.

Maria Kulle som Martha och Gustav Berg som Nick..
Foto: Gunilla Wedding

Mitt i kärnan

På Lillan har George och Marthas vardagsrum, där hela pjäsen utspelas, byggts upp i mitten och publiken är placerad runt om på alla fyra sidor.

– Det var en av de saker som lockade mig när Eva (Dahlman, föreställningens regissör, reds. anm.) tog upp det här första gången, berättar Reine Brynolfsson. Jag har gjort föreställningar med Eva tidigare där man går otroligt nära publiken och det är väldigt spännande. Sedan sätter i och för sig coronan gränser vad gäller närhet nu men det passar väldigt bra att publiken också är mitt i det här rummet.

– Det är härligt att befinna sig mitt i kärnan så att säga och vi arbetar med att publiken alltid har kontakt med någon av oss när vi rör oss i rummet och motspelaren speglar vad den andra säger och gestaltar. Det ger en väldigt realistisk känsla, säger Maria Kulle.

– Jag tror att publiken kommer att känna att de är i rummet med de här människorna som kommer till George och Martha på den sena efterfesten, fortsätter hon.

– Precis som Grynet och jag inte kan lämna George och Martha kan inte publiken heller lämna det här, konstaterar Gustav Berg.

Värd att se om

På fredag är det alltså premiär för Vem är rädd för Virginia Woolf? och Maria Kulle menar att man den absolut är värd att se även om man sett den tidigare.

– Den här pjäsen är så rik så även om du har sett den eller filmatiseringen innan och tänker att ja, ja, jag vet hur det går ska du absolut se den för du kommer att se andra saker, slår hon fast. Det är det som gör klassiker och stora verk, att det finns många olika skikt och du kan gräva i den här gruvan. Det är härligt!

Kultur och nöje

”Jag vill att publiken ska höra hjärtslagen”

Eva Dahlman regisserar Vem är rädd för Virginia Woolf? på Helsingborgs stadsteater.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Secn Gunilla Wedding ställer fyra frågor till Eva Dahlman som regisserar Vem är rädd för Virginia Woolf? som får premiär på Helsingborgs stadsteater på fredag 2 oktober.

Vad är det med Vem är rädd för Virginia Woolf? som lockar dig som regissör?

- Att den handlar om det mest grundläggande för människan, den handlar om kärlek. Vi människor överlever bara genom att vi äter och älskar, annars dör vi ut. Sedan är jag också enormt intresserad av makt och maktlöshet. Anledningen till att jag började med teater överhuvudtaget var att när jag sitter och tjuvlyssnar på folk så kan de gå därifrån men på teatern får jag titta klart och titta på och träffa mig själv, mina föräldrar mina vänner och så vidare - dels i maktkamper och i lek och utmaningar men framförallt i kärlek och önskedrömmar. Jag tror också att man kan ha förklaringsmodeller till de flesta av människans drivkrafter men inte till just kärlek. Den teater som jag gör är ickemissionerande och ickeförklarande så jag försöker alltid ställa fram skeenden men inte förklara. På så sätt kanske man som publik kan förstå sina egna drivkrafter genom pjäsen.

Varför blev det av att du satte upp den här pjäsen just nu?

- För mig är skådespelarna A och O och det var nu och här det föll på plats. Jag fick de skådespelare jag ville ha. Jag är intresserad av modiga skådespelare som vågar släppa sin kontroll hur svårt det än är. Sedan har jag också i perioder varit väldigt rädd för att sätta upp den här pjäsen och också tyckt väldigt illa om den. Alla de här amerikanska efterkrigspjäserna talar till mig på något sätt men jag har varit tvungen att ta avstånd först. Men ju mer jag arbetar med dem desto mer märker jag att de har jättemycket med mig att göra och med något jag vill säga och eftersom jag lever nu så har de något med nuet att göra också.

Varför valde du arenascen där publiken sitter runt George och Marthas vardagsrum?

- Man ska inte kunna komma undan här, på ett sätt är man i samma rum som George och Martha och Nick och Grynet. Och jag vill att publiken ska få titta inte bara på skådespelarna utan in i dem, få känna och höra hur de andas, höra deras hjärtslag. Det viktiga är vad som är inuti dem i kombination med vad de ger ut. Det här är fruktansvärt jobbigt för skådespelarna, och lite läskigt för publiken.

Vad hoppas du att publikens upplevelse blir?

- Jag önskar att det kommer att kännas som om de sitter i en berg- och dalbana. Ibland ska de kännas som att puh nu är jag uppe igen och så swish så åker det iväg igen. När man sedan kommer hem kan man börjar tänka på sitt liv - eller inte. Men medan man sitter här hoppas jag att man känner att man är inbjuden till att bara hänge sig och åka med. Och man behöver inte kunna något eller veta något i förväg, man behöver bara ha levt ett tag på jorden.

Kultur och nöje

Stormzy tar plats i "Watch dogs"

Londonrapparen Stormzy är en del av spelet, där han bland annat framför låten 'Rainfall' och det finns även ett uppdrag som kretsar kring honom. Pressbild.
Foto: Ubisoft/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Brittiske rapparen Stormzy har släppt hela videon till sin nya låt "Rainfall", tillsammans med r'n'b-artisten Tiana Major9. Musikvideon är skapad med grafik från det kommande spelet "Watch dogs: Legion", där Stormzy även har en roll, skriver Metro UK .

I videon syns han på olika kända platser i spelets tolkning av London, i en dystopisk nära framtid. Spelet går ut på att bygga en motståndsrörelse mot övermakten genom att rekrytera Londonbor. Men till skillnad från de flesta andra Londonborna ska det dock inte gå att spela som Stormzy, som i stället ger spelaren uppdrag att lösa.

Ett av dem är att hjälpa rapparen att få ut hans låt, som i sig är en rebellisk handling mot det förtryckande privata säkerhetsföretaget Albion, som i spelet ersatt Londons polisstyrka.

Ann Edliden/TT

Kultur och nöje

Protest mot nedläggning av konsthall

Gustavsbergs konsthall. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Värmdö kommun vill att någon annan ska ta över driften av konsthallen i Gustavsberg, alternativt avveckla verksamheten helt om ingen visar intresse. Nu går flera företrädare för konstinstitutioner i Sverige ut i ett gemensamt upprop mot förslaget. Bland annat har rektorn för Konstfack, vd för Svenska institutet i Paris och flera museichefer skrivit under.

"Som kärnverksamhet i kommunens kulturutbud genererar konsthallen omätbar betydelse för platsens attraktion, identitet och varumärke. Konsthallen bygger ett kvalitativt kulturutbud för Värmdös medborgare, liksom genererar mätbar betydelse för den lokala besöksnäringen, värd att avundas av andra kommuner", skriver de i uppropet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Låtskrivaren Jerry Jeff Walker är död

Jerry Jeff Walker längst till höger tillsammans med Kinky Friedman och Dick DeGuerin. Arkivbild.
Foto: Jack Plunkett/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren och countryartisten Jerry Jeff Walker har avlidit, rapporterar Pitchfork . Walker var mest känd för att ha skrivit låten "Mr Bojangles", som spelats in av bland andra Bob Dylan, Nitty Gritty Dirt Band, Nina Simone och Sammy Davis Jr.

Jerry Jeff Walker föddes 1942 i delstaten New York och tillbringade mycket tid i Greenwich Village, där folkmusikscenen frodades under 1960-talet. 1968 skrev han låten som kom att bli hans största avtryck i musikhistorien. "Mr Bojangles" handlar om en alkoholiserad steppdansare i New Orleans. Det är inte den kände dansaren Bill Robinson, som bar smeknamnet Bojangles, som avses utan en annan dansare som Walker mötte när han satt i fängelse en kort period.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Balder är årets kulturtidskrift

Tidskriften Balder är årets kulturtidskrift.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter har utsett tidskriften Balder till årets kulturtidskrift. Balder får utmärkelsen för sin "bevakning av vår samtida kultur, som har ett annat perspektiv än stadens", står det bland annat i motiveringen.

"I tider av specialisering, koncepttänk, mätbarhets-hets, filterbubblor, åsiktskorridorer, ekologisk kris och utmattning, lyfter Balder blicken och söker helhetsperspektiv. Essäer, skönlitteratur, fotografi och bildkonst presenteras i en syrerik atmosfär", fortsätter juryn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Kultur och nöje

Nu kommer SF Studios internationella storfilm

Allison Williams och Alexander Dreymon spelar huvudrollen i 'Horizon line'. Pressbild.
Foto: STX Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Svenska SF Studios storsatsar internationellt och börjar producera engelskspråkiga filmer. Först ut i satsningen är "Horizon line", med Allison Williams (känd från "Get out" och "Girls") och Alexander Dreymon (från "The last kingdom") i huvudrollerna.

Filmen beskrivs som en actionthriller och handlar om ett före detta kärlekspar på väg till gemensamma vänners bröllop på en ö i Indiska oceanen. När de ska flyga dit i ett mindre flygplan drabbas piloten av en hjärtattack mitt på öppet hav och de tvingas försöka flyga planet själva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Askungen" får nyversion med gympadojor

Slottet i 'Askungen', som det ser ut i filmen från 1950 och på Disneyland. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sagan om Askungen ska återigen filmatiseras av Disney, men den här gången i en modern tappning, skriver Deadline .

Filmen heter "Sneakerella" och beskrivs som en modern hiphop-musikal om sneakers-kultur. Klara för rollerna är bland andra Chosen Jacobs från "It", Lexi Underwood från "Little fires everywhere" samt den tidigare NBA-spelaren John Salley.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De tar över "Let's dance"

Petra Mede och David Lindgren är de nya programledarna för 'Let's dance'.
Foto: Karin Törnblom/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Komikern Petra Mede och artisten David Lindgren blir nya programledare för "Let's dance" när programmet återvänder nästa år.
PREMIUM

Det står klart sedan programledarna presenterats i TV4:s "Nyhetsmorgon".

– Det känns hur roligt som helst, vi är väldigt peppade båda två, säger David Lindgren till TT, och får medhåll av kollegan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL