Annons

LRF: Felaktigt beslut om vargen

LRF:s kommungrupp i Osby överklagar beslutet om skyddsjakt på varg.
Osby • Publicerad 1 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommungruppen anser att Länsstyrelsen Skånes beslut är felaktigt, otillräckligt och försenat.

Gruppen har i sitt överklagande en lista på åtta punkter där de bland annat åberopar att länsstyrelsen inte tagit hänsyn till att fårnäringen är betydande i Osby kommun och att länsstyrelsen underlåtit att skyndsamt ta beslut om skyddsjakt.

Frizon

Annons

Gruppen anser även att länsstyrelsen minimerat jaktområdet och skapat frizoner för vargen mellan jaktområde och kommungräns.

I skrivelsen står att:

”Hade beslut kommit samma dag som ansökan kom in hade vargen troligen varit fälld då den dagen efter var synlig på grannfastigheter.”

LRF:s kommungrupp i Osby anser också att kommande skyddsjaktbeslut ska tas i enlighet med svensk livsmedelsstrategi. Gruppen menar att hänsyn inte tagits till att tamdjurshållningen inte påtagligt ska försvåras och att regelverk och myndighetsutövning ska anpassas så att situationen blir rättssäker för djurägaren.

– Vi tyckte att vi kunde göra något lokalt från Osby, säger Sven Henriksson, ordförande för LRF:s kommungrupp i Osby. Det är på sin plats att vi agerar efter två angrepp av varg i Osby kommun och ett på gränsen mellan Osby och Älmhults kommun.

– Vi vill få fram argumenten och be länsstyrelsen att ta hänsyn. Det borde vara enkel matematik, eftersom länsstyrelsen inte följer riksdagsbeslutet.

365 vargar i Sverige

I riksdagsbeslutet En hållbar rovdjurspolitik (prop. 2012/13:191, 2013/14:MJU7) står det att ”vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus […] ska vara 170-270 individer”.

År 2015 fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att utreda gynnsam bevarandestatus för varg. I slutredovisningen rapporterade Naturvårdsverket att sammantagen forskning visar att det behövs minst 300 vargar i Sverige. Källa: Naturvårdsverket

Vargstammen i Sverige uppskattas under vintersäsongen 2019-2020 till cirka 365 individer. Det är en ökning från vintern innan, då inventeringen visade cirka 300 vargar. Källa: Länsstyrelsen

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons